Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Ο άγνωστος κόσμος των μικρών κομμάτων


Εννέα στους δέκα πολίτες δηλώνουν απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, από τους δέκα που θα πάνε στην κάλπη, οι έξι δεν θα ψηφίσουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, δίνοντας ελπίδες για μια
καλύτερη τύχη στα μικρά κόμματα.

Ποια είναι, όμως, τα μικρά, άγνωστα κόμματα; Ποιο το πρόγραμμά τους, οι προτάσεις για έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση, αλλά και οι θέσεις τους για τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία; Ποια σκέπτονται από τώρα να στηρίξουν τα μεγάλα κόμματα σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας;
Η εκπομπή «Αποκαλύπτω» του newsbomb με τον Κώστα Χαρδαβέλλα κάλεσε έξι εκπροσώπους από ισάριθμα μικρά κόμματα και τους έδωσε το λόγο.
Η «ταυτότητα» των κομμάτων
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων απάντησαν στο βασικό ερώτημα αν τάσσονται υπέρ ή κατά του μνημονίου, αλλά και με πώς τοποθετούνται απέναντι στο ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Κωνσταντίνος Κλώτσας, μέλος του κόμματος των Φιλελευθέρων
«Δεν είμαστε ένα ευκαιριακό κόμμα. Ανήκουμε στον κεντρώο χώρο και δηλώνουμε αντιμνημονιακοί. Δεν στηρίζουμε κανένα μνημονιακό κόμμα. Τα κόμματα της Αριστεράς φέρουν τεράστια ευθύνη, διότι δεν βρίσκουν μία κοινή βάση», σημείωσε ο κ. Κλώτσας.
Πάτροκλος Λυμπερόπουλος, Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας
«Το κόμμα ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2011 και προήλθε από πρωτοβουλία απόστρατων αξιωματικών», σημείωσε.
Ο Σύνδεσμος θέλει να φέρει ένα νέο ήθος στην πολιτική ζωή του τόπου. «Είμαστε αντιμνημονιακοί, αλλά το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Δεν θα συνεργαστούμε με κανέναν πολιτικό που ενεπλάκη στη σήψη και που έχει παλαιούς πολιτικούς. Με όλα τα υπόλοιπα κόμματα συζητάμε», είπε ο ίδιος.
Θανάσης Γούναρης, εκπρόσωπος Τύπου των Πειρατών
«Είμαστε κόμμα τριών μηνών. Είμαστε κόμμα διαδικτυακό, απευθυνόμαστε κυρίως στους νέους ανθρώπους», είπε ο κ. Γούναρης.
«Θέλουμε να ανοίξουμε μία πόρτα για να μπουν οι πολίτες στην πολιτική. Είμαστε υπέρ της άμεσης δημοκρατίας. Δεν λέμε ναι ή όχι στο μνημόνιο, αλλά όχι σε όλη αυτή την κατάσταση που ζούμε σήμερα. Δεν θα στηρίξουμε κανένα κόμμα», προσέθεσε ο ίδιος.
Γιώργος Ράγκος, υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Β΄ Αθηνών
«Ζητάμε τη ψήφο του λαού για μία πιο δυνατή αντικαπιταλιστική αριστερά», είπε ο κ. Ράγκος, δηλώνοντας αισιόδοξος για την είσοδο του κόμματος στη Βουλή.
«Προφανώς δεν θα στηρίξουμε κανένα κόμμα που θα σχηματίσει κυβέρνηση. Έξω από το ευρώ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μνημόνιο», είναι οι θέσεις τους.
Γιώργος Δεληκούρας, υποψήφιος βουλευτής στο Υπόλοιπο Αττικής με τη «Δημιουργία Ξανά»
«Να γίνει άρση όλων των εμποδίων που υπάρχουν για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, να περιοριστεί το δημόσιο στα απολύτως απαραίτητα έστω και για λίγα χρόνια», προκρίνει ο κ. Δεληκούρας.
«Μετεκλογικά θα στηρίξουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Θέλουμε να είμαστε μέλος ευρωπαϊκής ένωσης, είμαστε 70-30 υπέρ του μνημονίου. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από το δικό της μνημόνιο. Στηρίζουμε μετεκλογικά μία κυβέρνηση που θα έχει ευρωπαϊκή προοπτική, άρα και μνημονιακή», ξεκαθάρισε.
Ηλίας Ζαφειρόπουλος, υποψήφιος στην Β΄ Αθήνας, γραμματέας Κ.Ε ΟΑΚΚΕ
«Εκείνο που κάνουμε είναι να υπερασπιζόμαστε σε κάθε στιγμή την αντίληψη, ότι δεν μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει χωρίς να έχει στα χέρια του τις παραγωγικές δυνάμεις. Αυτή είναι η βάση ύπαρξης της εργατικής τάξης», είπε ο κ. Ζαφειρόπουλος.
«Είναι αυτονόητο ότι είμαστε αντιμνημονιακοί. Είμαστε κάθετα αρνητικοί στη συνεργασία», τόνισε.
Τι λένε για τους λαθρομετανάστες
Οι εκπρόσωποι των μικρών κομμάτων κλήθηκαν να πάρουν θέση στο «καυτό» θέμα των λαθρομεταναστών.
Κωνσταντίνος Κλώτσας, μέλος του κόμματος των Φιλελευθέρων.
«Να γίνει καταγραφή όλων των μεταναστών, να απορροφήσει η Ελλάδα όσους μπορεί και στους υπόλοιπους να δώσει κίνητρα για να προωθηθούν στις πατρίδες τους», ήταν η θέση.
Πάτροκλος Λυμπερόπουλος, Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας
«Το πολιτικό σύστημα υπέγραψε μία συνθήκη που μας έκανε αποθήκη της Ευρώπης. Τους παίρνουμε και τους στέλνουμε πίσω», σημείωσε. «Το θέμα πρέπει να το λύσει η Ευρώπη. Η έννοια "λαθρο" δεν είναι αποδεκτή», είπε ο ίδιος.
Θανάσης Γούναρης, από τους Πειρατές
«Δεν έχουμε καταλήξει σε μία συγκεκριμένη άποψη. Όμως, ότι και αν γίνει, να μην υπάρξει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επεσήμανε.
Γιώργος Ράγκος, ΑΝΤΑΡΣΥΑ
«Στην Ελλάδα δεν υπήρχαν ποτέ και ελπίζω να μην υπάρξουν στρατόπεδα συγκέντρωσης. Είναι αδόκιμος ο όρος λαθρομετανάστης, δεν υπάρχει λαθραίος άνθρωπος», είπε ο κ. Ράγκος.
«Δεν φταίνε οι μετανάστες για τη φτώχεια. Τους εκμεταλλεύονται, διότι δεν έχουν χαρτιά να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Όλοι οι μετανάστες να πάρουν χαρτιά και να γίνουν νόμιμοι. Αν θέλουν, να ζήσουν εδώ και να δουλέψουν», προσέθεσε ο ίδιος.
Γιώργος Δεληκούρας, «Δημιουργία Ξανά»
«Μέχρι να μας πούμε από πού έχουν έρθει και το όνομά τους, δεν θα κυκλοφορούν έξω. Να πάνε σε κέντρα υποδοχής», είπε.
Ηλίας Ζαφειρόπουλος, Οργάνωση για την ανασυγκρότηση του ΚΚΕ
«Πιστεύουμε ότι αφού κουβάλησες αυτές τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων τα τελευταία χρόνια και αφού διασφαλίσεις τη ζωή και την ύπαρξη των παλιών μεταναστών, καθώς και των φτωχών, να τους δώσεις 2.000 – 3.000 ευρώ, όσο δηλαδή κόστισε το ταξίδι τους και να φύγουν», σημείωσε.
60.000 ευρώ η συμμετοχή στις εκλογές!
Μέχρι και 60.000 ευρώ κοστίζει η υποψηφιότητα ενός κόμματος στις εκλογές. Το ποσό αυτό απαιτείται για τα ψηφοδέλτια και τα παράβολα, ένα δυσβάσταχτο κόστος για τα μικρά κόμματα, τα οποία δεν λαμβάνουν επιχορηγήσεις. Όμως, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους, δεν αξιώνουν κρατική ενίσχυση.
Αντίθετα, τα πέντε κόμματα της Βουλής έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ! Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στο «φως» η εκπομπή «Αποκαλύπτω», από το 2006 έως το 2010, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΛΑ.ΟΣ. και ΣΥΡΙΖΑ έλαβαν 300 εκατομμύρια ευρώ με τη μορφή των κρατικών επιχορηγήσεων!
Γ. Χριστοφορίδης: Ψηφίστε, όποιον θέλετε να κυβερνήσει
Ο Γιώργος Χριστοφορίδης μίλησε στην εκπομπή «Αποκαλύπτω» για το κριτήριο που θα πρέπει να έχουμε μπροστά στην κάλπη:
«Είναι σαφές, ότι τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα δεν θα πάρουν το ποσοστά που έπαιρναν, άρα τα μικρά κόμματα θα έχουν μεγαλύτερη τύχη», επεσήμανε ο δημοσιογράφος.
«Υπάρχει μία εκστρατεία να εκβιάσουν τον κόσμο: "ψηφίστε τα κόμματα που σίγουρα θα μπουν στη Βουλή, ψηφίστε για αυτοδυναμία, ψηφίστε το Μνημόνιο γιατί θα έρθει σεισμός και καταποντισμός". Ο κόσμος θα πρέπει να ψηφίσει τον άνθρωπο εκείνον που θέλει να δει στην κυβέρνηση, άσχετα αν αυτό μπορεί να γίνει ή όχι. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκβιασμοί», υπογράμμισε ο ίδιος.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο Χάρης Λαζαρόπουλος μετέφερε στο στούντιο καταγγελίες, παρατηρήσεις και ερωτήσεις του κοινού.