Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Έκθεση μουσικών οργάνων της Μεσογείου στο ΝΟΗΣΙΣ

Μας το έστειλε το ΝΟΗΣΙΣ

“Μεσογειακά Ηχοχρώματα”:
Έκθεση μουσικών οργάνων των χωρών της Μεσογείου
Συλλογή Γιάννη Καϊμάκη
  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από τις 6 Απριλίου 2012 το ΝΟΗΣΙΣ φιλοξενεί την έκθεση «Μεσογειακά Ηχοχρώματα», που περιλαμβάνει μουσικά όργανα των χωρών της Μεσογείου από τη συλλογή του 
Γιάννη Καϊμάκη, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ.

Η έκθεση αποσκοπεί σε μία άμεση επαφή και επικοινωνία του κοινού με τον κόσμο των μουσικών οργάνων και των ήχων που παράγουν. Παρουσιάζονται έγχορδα, πνευστά και κρουστά όργανα από την Ελλάδα, τη Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Μαρόκο, την Αίγυπτο, τη Σερβία. Η παρουσίαση συνοδεύεται από ηχητικά παραδείγματα που αποδίδουν το διαφορετικό ηχόχρωμα του κάθε οργάνου, καθώς και από οπτικό υλικό με τη διαδικασία κατασκευής του.

Η έκθεση «Μεσογειακά Ηχοχρώματα» έχει παρουσιαστεί από το 1991 σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, έχει προβληθεί σε διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις και την έχει επισκεφθεί μεγάλος αριθμός μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου. Φέτος, παρουσιάζεται στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής«Συνθέρμια 2012».

Είσοδος ελεύθερη.

Ώρες λειτουργίας
Τρίτη – Παρασκευή: 10.00 – 14.30
Σάββατο: 13.30 – 20.30
Κυριακή: 11.30 – 18.30

Βιογραφικό σημείωμα του Γιάννη Καϊμάκη
Σπούδασε μουσικολογία και πήρε τον τίτλο του διδάκτορα από το Ludwig-Maximilian Universitat του Μονάχου. Παράλληλα έκανε σπουδές κιθάρας, λαούτου και όμποε στο Richard Strauss Konservatorium της ίδιας πόλης. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την παλιά μουσική, μεσαιωνική και αναγεννησιακή και με τη μουσική των χωρών της μεσογείου. Βραβεύτηκε από την πόλη του Μονάχου σαν μουσικός της χρονιάς του 1987. Ίδρυσε στην Γερμανία μαζί με τον Αιγύπτιο εθνομουσικολόγο Issam El-Mallah το συγκρότημα "Duο Mediterraneo", με το οποίο εμφανίστηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική, τον Καναδά και την Ιαπωνία. Δίδαξε σαν Guest Professor στο University of California, Lοs Angeles και σε άλλα πανεπιστήμια της Αμερικής. Τα τελευταία χρόνια είναι επίκουρος καθηγητής στο Α.Π.Θ. Μια από τις δραστηριότητές του στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., ήταν και η ίδρυση το 1992 του «Μουσικού Πολυτρόπου», μιας ομάδας φοιτητών που σκοπό έχει την προφορική εκμάθηση δημοτικών τραγουδιών και τη σκηνική παρουσίασή τους. Η ομάδα αυτή έχει εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης. Πριν από μερικά χρόνια ίδρυσε το Orff Forum Θεσσαλονίκης που σκοπεύει στη συνεργασία μουσικοπαιδαγωγών σε διεθνές επίπεδο. Με συναυλίες ηχογραφήσεις εμφανίσεις στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, έχει μια συνεχή και ενεργό καλλιτεχνική παρουσία. Ένας από τους βασικούς στόχους της ερευνητικής του δουλειάς είναι η συλλογή και η μελέτη ελληνικών δημοτικών τραγουδιών και μουσικών οργάνων της Μεσογείου.

Πληροφορίες
ΝΟΗΣΙΣ, 6ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης
Ελισάβετ Κωνσταντίνου
Τηλέφωνο: 2310 483000, εσωτερικό 105

6ο χμ οδού Θεσσαλονίκης-Θέρμης/Τ.Θ. 60330, 57001 Θέρμη
6th km Thessaloniki-Thermi Rd/P.O. Box 60330, 57001 Thermi, Greece