Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας

11-04-2012-3


Στις 18-21 Απριλίου 2012, στη Βέροια
Θα γίνει και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας
Με μεγάλη συμμετοχή, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία
Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, που έβαλε σε προβληματισμό την ΚΕΠΑ του Δήμου
Βέροιας, θα υλοποιηθεί και φέτος, για 11η συνεχή χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας. Μάλιστα, η ανταπόκριση κιθαριστών (από Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική, Καναδά) αγγίζει ήδη τα περυσινά επίπεδα, ενώ καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας θα διδάξουν στα σεμινάρια της διοργάνωσης.
Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει 4 μέρες, από τις 18 έως τις 21 Απριλίου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου, σεμινάρια, διαλέξεις, εκθέσεις μουσικών βιβλίων, CDs, κατασκευαστών κιθάρας, ενώ θα διενεργηθούν και δύο διαγωνισμοί, ένας πανελλήνιος και ένας διεθνής.
Για την φετινή διοργάνωση παραχώρησαν, χθες το μεσημέρι στο φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ κ. Γιώργος Μιχαηλίδης, ο διευθυντής της ΚΕΠΑ κ. Γιάννης Καμπούρης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Κώστας Μακρυγιαννάκης.
mixailidis
Το Φεστιβάλ θα συνεχιστεί
Στους σοβαρούς προβληματισμούς, που απασχόλησαν την διοίκηση της ΚΕΠΑ, σχετικά με το αν θα έπρεπε να υλοποιηθεί το Φεστιβάλ και φέτος, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, αναφέρθηκε ο κ. Μιχαηλίδης. «Υπερίσχυσε το γεγονός ότι το Φεστιβάλ είναι ένα ‘δικό μας παιδί’, που έχει τύχει μεγάλης αναγνωρισιμότητας και αποδοχής από την τοπική κοινωνία και όλη την Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε ότι, ως θεσμός, δεν μπορεί να λειτουργεί αποσπασματικά, ανάλογα με την συγκυρία. «Η ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν ότι θα πρέπει το Φεστιβάλ να συνεχιστεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», είπε. Σημειώνοντας ότι η μεγάλη συμμετοχή των κιθαριστών – 81 μέχρι στιγμής - διέψευσε τον προβληματισμό της διοίκησης, τόνισε: «Αυτό σημαίνει ότι η τέχνη και ο πολιτισμός αντιστέκεται σ’ αυτή την πολιτική και οικονομική συγκυρία. Άρα και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργούμε το Φεστιβάλ, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις».
Σχετικά με τον προϋπολογισμό της διοργάνωσης, ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι φέτος έχει συρρικνωθεί αρκετά. Τα έξοδα (18.000 ευρώ περίπου) καλύπτονται, κατά μεγάλο μέρος, από τα έσοδα από τις συμμετοχές των κιθαριστών, ενώ η ΚΕΠΑ υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί να δαπανήσει περίπου 8.000 ευρώ.
«Αυτό που δεν μπορεί να κοστολογηθεί είναι ότι η πόλη μας, για ακόμη μια χρονιά, θα γίνει γνωστή για το Φεστιβάλ, για την ποιότητα των μαθημάτων και των διαλέξεων. Αποδεικνύεται, γι άλλη μια φορά, ότι η Βέροια είναι ένας γνήσιος πρεσβευτής της μουσικής και, γενικότερα, της καλλιτεχνικής δημιουργίας», τόνισε.
Ένας αξιόπιστος θεσμός
«Απρόσμενη» χαρακτήρισε ο κ. Καμπούρης την ανταπόκριση, καθώς φέτος αναμενόταν μία κάμψη και σημείωσε ότι αυτό δείχνει πως το Φεστιβάλ έχει βαθιές ρίζες, σε μια εποχή που πολλά φεστιβάλ ακυρώνονται ή αναβάλλονται. «Τολμήσαμε και δικαιωνόμαστε. Αποδεικνύεται ότι είναι ένας θεσμός αξιόπιστος, σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο», τόνισε. Εξέφρασε δε την άποψη ότι θα ήταν καταστροφική για το μέλλον του θεσμού ενδεχόμενη απόφαση να μην πραγματοποιηθεί φέτος.
«Παρά τα όσα λέγονται, δεν υπάρχει υποχώρηση στο ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του κοινού στις δράσεις πολιτισμού. Αυτό σημαίνει ότι ο πολιτισμός είναι ένα καταφύγιο, αλλά και μια προοπτική, μια ελπίδα, ότι ο πολιτισμός είναι και όρος επιβίωσης. Γι αυτό πρέπει να μην κάνουμε πίσω, το αντίθετο: προσαρμοσμένοι στις σημερινές συνθήκες, να διαμορφώσουμε τις συνθήκες που θα δώσουν ελπίδα στον κόσμο», επεσήμανε.
Το σημαντικότερο φεστιβάλ κιθάρας στην Ελλάδα
Στη συνέχεια ο κ. Μακρυγιαννάκης ευχαρίστησε και συνεχάρη την διοίκηση που πίστεψε στο θεσμό και δεν λιποψύχησε μπροστά στις αντιξοότητες. «Το Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας είναι το σημαντικότερο φεστιβάλ κιθάρας που υπάρχει στην Ελλάδα, πανελλήνιας και ευρωπαϊκής αποδοχής και διεθνούς αναγνωρισιμότητας», τόνισε. Και πρόσθεσε ότι «Είναι τιμή για την πόλη της Βέροιας να φιλοξενεί καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς», αλλά και ότι «Το Φεστιβάλ κιθάρας είναι ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά που έχει η Βέροια για να δείχνει το πολιτιστικό της πρόσωπο».
Σημείωσε, επίσης, ότι παρότι είναι ειδικό φεστιβάλ, έχει μεγάλη αποδοχή στη Βέροια και στη Θεσσαλονίκη, «έχει θρέψει μια νέα γενιά κιθαριστών στη Βέροια» και πολλοί νέοι κιθαριστές που σήμερα διακρίνονται ξεκίνησαν από αυτό το Φεστιβάλ.
Επεσήμανε τη συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών στη φετινή διοργάνωση, όπως η Έλενα Παπανδρέου, ο Θάνος Μήτσαλας, ο Μιχάλης Κονταξάκης, ο Φώτης Κουτσοθόδωρος, ο Harold Gretton και το – καλύτερο στον κόσμο, κατά την άποψή του - κιθαριστικό ντουέτο DUO MELIS (αποτελείται από μία Ισπανίδα κι έναν Έλληνα). Σημείωσε, ακόμη, ότι τα τελευταία χρόνια το πρώτο βραβείο δεν είναι μόνο χρηματικό αλλά περιλαμβάνει και την παραγωγή ενός προσωπικού άλμπουμ (με χορηγία) και την ένταξη του καλλιτέχνη σε περιφερειακά φεστιβάλ στην Ελλάδα.