Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΣΕΒΕ: Το PSI τελείωσε. Ώρα το κράτος να αποπληρώσει ΑΜΕΣΑ τις οφειλές του στις ελληνικές παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΘεσσαλονίκη, 16.03.12 Το PSI τελείωσε. Ώρα  το κράτος να αποπληρώσει ΑΜΕΣΑ τις οφειλές του στις  ελληνικές παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις. Η ανάπτυξη να προέλθει από την εξωστρέφεια
  
Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) για μια ακόμη φορά εκφράζει την
κραυγή αγωνίας των ελληνικών παραγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν εξαντλήσει κάθε όριο υπομονής για τις οφειλές του δημοσίου προς τις ίδιες και για την αρνητική πιστωτική επέκταση των τραπεζών.

Όπως είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως, εξαιτίας της στάσης πληρωμών του κράτους και της μη επαρκούς ρευστότητας από τις τράπεζες, δυστυχώς οι προβλέψεις μας επιβεβαιώθηκαν, καθώς βλέπουμε την αρχή μιας αρνητικής τάσης στις ελληνικές εξαγωγές, μετά από μια δυναμικά ανοδική πορεία. Συγκεκριμένα οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή στην μηνιαία πορεία του Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2011 σημείωσαν πτώση μέχρι και 11,6%, ενώ τον Ιανουάριο 2012, σημείωσαν οριακή άνοδο κατά 3,2%.

Πριν λοιπόν να είναι αργά, πρέπει άμεσα να γίνουν οι αναγκαίες κινήσεις για να ανατραπεί η τάση που έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται.

Συγκεκριμένα ο ΣΕΒΕ ζητά στο πλαίσιο της επιτακτικής ανάγκης των ελληνικών επιχειρήσεων για τόνωση της ρευστότητας τη σύσταση μιας άμεσης ομάδας εργασίας, η οποία: 1) θα καταγράψει τα χρέη του δημοσίου προς τις ελληνικές παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις σε διάστημα 10 ημερών, 2) θα θέσει σαφείς προτεραιότητες με βάση την παλαιότητα των οφειλών, 3) θα ξεκινήσει τη διαδικασία αποπληρωμής πριν να είναι αργά και οι τελευταίες εν ζωή ελληνικές παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, που ακόμα απασχολούν Έλληνες εργαζομένους, χάσουν τη μάχη με τη ρευστότητα.

Αυτό που διαπιστώνουμε είναι μια αναντιστοιχία έργων και λόγων. Η Ομάδα Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα, η Κυβέρνηση και η Αντιπολίτευση μιλούν για την ανάπτυξη και για την άμεση ανάγκη τόνωσης της ρευστότητας και της πραγματικής οικονομίας. Μέχρι το φθινόπωρο όμως που εκτιμάται ότι θα γίνει μια νέα αρχή μόλις ολοκληρωθούν τα προγράμματα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δεν πιστεύουμε πως θα καταστεί εφικτή η ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και, δυστυχώς, άλλα χρονικά όρια δεν υπάρχουν. Η κατάσταση έτσι όπως είναι σήμερα δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Αναμφίβολα ο ΣΕΒΕ τάσσεται υπέρ ενός ισχυρού τραπεζικού συστήματος και υπέρ της ενίσχυσης των ξένων άμεσων επενδύσεων, διότι και αυτοί οι  δυο παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Είναι όμως εντελώς άδικο οι αμιγώς ελληνικές παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις  δεύτερης κατηγορίας. Ο ΣΕΒΕ εκφράζει τη βαθύτατη ενόχλησή του, διότι σε επίπεδο πράξεων οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι πρώτα ο τραπεζικός τομέας και οι μη ελληνικές επιχειρήσεις και επενδύσεις, ενώ τελευταία προτεραιότητα αποτελούν οι ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν και εξάγουν, στις οποίες οφείλονται ποσά για τρία και τέσσερα έτη, χωρίς να γίνεται στην πράξη καμία σημαντική ενέργεια τακτοποίησης αυτών των οφειλών. Αποτέλεσμα αυτής της αντιμετώπισης είναι η κόπωση της εξαγωγικής προσπάθειας. Επιτέλους να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του για τις συνέπειες που προκύπτουν.

Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει σε μια συστηματική και στοχευμένη προσπάθεια για ανάπτυξη βασιζόμενη στις εξαγωγές. Η ανάγκη υιοθέτησης αυτού του στόχου επισημαίνεται και στη δεύτερη τριμηνιαία Έκθεση της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα.  Αυτό απαιτεί τη διασφάλιση όλων εκείνων των προϋποθέσεων που ο ΣΕΒΕ έχει διαχρονικά επισημάνει και αναγνωρίζονται στην εν λόγω έκθεση: άρση διοικητικών φραγμών, απλούστευση διαδικασιών, ανάπτυξη συνεκτικής εξαγωγικής στρατηγικής, αντιμετώπιση οικονομικών δυσχερειών με άμεση, μεταξύ άλλων, καταβολή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, αποτελεσματικότερη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων.

Είναι επιβεβλημένο να υπάρχει συνέχεια του κράτους παρόλες τις όποιες διαρθρωτικές αλλαγές και ομαλή και αποτελεσματική συνέχιση της λειτουργίας των υπηρεσιών του δημοσίου προς όφελος του πολίτη και των επιχειρήσεων.
Συγχαίρουμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την κάθαρση του μηχανισμού στη ΓΔ Ιδιωτικών Επενδύσεων, ωστόσο θα πρέπει να διασφαλιστούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις σε συνδυασμό με την προεκλογική περίοδο,  διότι όπως ο ΣΕΒΕ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει, η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει ούτε μια μέρα. Ζητούμε οι όποιες αλλαγές γίνουν σε επίπεδο αρμοδιοτήτων λόγω αλλαγής στελεχιακού δυναμικού στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, να επισπευσθούν και να οριστικοποιηθούν, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δικαιολογία καθυστέρησης έγκρισης επενδυτικών σχεδίων και πληρωμής ή αποπληρωμής επιχορηγήσεων του Δημοσίου προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου. Ενώ δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν, για ακόμα μια φορά διαπιστώνουμε ότι το κράτος αδυνατεί να κάνει σωστά τη δουλειά του, τιμωρώντας τελικά όχι τους πραγματικά ένοχους, αλλά τους αθώους, που είναι οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γι αυτό το λόγο ο ΣΕΒΕ υποστηρίζει τη λογική μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος.
Επιπλέον, ζητούμε από τον Πρωθυπουργό της χώρας να δώσει ένα σαφές μήνυμα προς τους Υπουργούς ότι για πρώτη φορά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους και κατά τη διάρκεια της διαφαινόμενης προεκλογικής περιόδου, το κράτος θα λειτουργήσει ως ένα ευνομούμενο ευρωπαϊκό κράτος και δεν θα αδρανοποιηθεί πλήρως ο δημόσιος τομέας, όπως έχει συμβεί στις προηγούμενες δεκαετίες. Μάλιστα η προώθηση σε νευραλγικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού μόνιμων Γενικών Γραμματέων αυξημένου κύρους, ευρείας αποδοχής και υψηλού ήθους όπως έχει εξαγγελθεί για τη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, πιστεύουμε ότι θα διασφαλίσει τη συνέχεια της Διοίκησης παρά τις όποιες αλλαγές σε κόμματα και πολιτικές ηγεσίες Υπουργείων.

Κλείνοντας, στο πλαίσιο σχετικών αναφορών της Έκθεσης της Ομάδας Δράσης της ΕΕ, επισημαίνουμε την ανάγκη για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού και δικαστικού συστήματος, με την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών και την προώθηση των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών όπως ο θεσμός της διαμεσολάβησης, που μπορούν να συμβάλλουν στην απλούστερη, ταχύτερη και λιγότερο δαπανηρή τακτοποίηση εκκρεμοτήτων και στην ασφάλεια των ιδιωτικών συναλλαγών και των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου.