Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ για Pseudomonas



Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πιερίας ενημερώνει τους παραγωγούς της περιοχής μας, για τα εξής:

Το βακτήριο Pseudomonas syringae pv. actinidiae που προκαλεί την επικίνδυνη ασθένεια ‘Βακτηριακό Έλκος της ακτινιδιάς’ εντοπίστηκε σε φυτά ακτινιδιάς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την αποφυγή της εισαγωγής και διάδοσής του στη χώρα μας, πράγμα που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ακτινιδοκαλλιέργεια, είναι απαραίτητη η λήψη έκτακτων μέτρων ελέγχου και παρακολούθησης.
- Οι φυτωριούχοι να ελέγχουν σχολαστικά τα φυτά ακτινιδιάς που διακινούν για την παρουσία ύποπτων συμπτωμάτων. Ειδικά για την εισαγωγή φυτών από την Ιταλία να ενημερώνουν άμεσα την Υπηρεσία μας.
-  Όλοι οι παραγωγοί να ελέγχουν τακτικά τα φυτά τους για την παρουσία ύποπτων συμπτωμάτων. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα φυτά που έχουν φυτευτεί πρόσφατα, τα οποία θα πρέπει να ελέγχονται σχολαστικά.
- Οι αγροτικοί φορείς παρακαλούνται να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο μέσο τους παραγωγούς.
- Τα συμπτώματα που βοηθούν στην αναγνώριση της ασθένειας είναι πιο ορατά την Άνοιξη. Οι προσβεβλημένοι βλαστοί εκλύουν μια ουσία κεραμιδή και δείχνουν σαν σκουριασμένοι.  Ακόμη, οι προσβεβλημλενοι οφθαλμοί νεκρώνονται ή βλαστάνουν και στην πορεία οι βλαστοί ξηραίνονται και πέφτουν. Επάνω σε αυτούς τους οφθαλμούς εμφανίζεται μια λευκή ουσία σε σχήμα σταγόνας η οποία περιέχει πυκνούς πληθυσμούς του βακτηρίου και είναι υπεύθυνη για τη διασπορά της ασθένειας από φυτό σε φυτό. Τέλος, αργότερα το καλοκαίρι εμφανίζονται ανομοιόμορφες νεκρωτικές κηλίδες στα φύλλα του φυτού. Η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει ημιπληγία (μερική ξήρανση του φυτού), αλλά και ολική ξήρανση σε μία μόνο σεζόν. 
Για τα συμπτώματα που προκαλεί η ασθένεια και τον τρόπο αναγνώρισής τους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλεύονται την Υπηρεσία μας, το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στα τηλέφωνα:  2351-351-116, 2351-351-119 και 2351-351-252.