Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Οι Νέοι Αγρότες για την Ημέρα Νερού

Μας το έστειλε η ΕΝΑ Πιερίας

Ποιος διαχειρίζεται το νερό?

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού-22α Μαρτίου επισημαίνει ότι ακόμα δεν έχει επιτευχθεί ένα στοιχειώδες επίπεδο
επικοινωνίας με όσους εμπλέκονται στην δημόσια διοίκηση με τα αντικείμενα των αγροτικών επαγγελμάτων, μεταξύ των οποίων βασικό πρόβλημα αποτελεί ο ετεροκαθορισμός, από το ΥΠΕΚΑ, της διαχείρισης των νερών, με σχεδόν πλήρη απουσία των αγροτών-Νέων Αγροτών, παρά το ότι η γεωργία μας αξιοποιεί, για να παράγει τροφή για όλους, κατά μέσο όρο το 85% των χρησιμοποιούμενων υδάτων.
Ο καθένας μας χρειάζεται από 2 έως 4 λίτρα νερό για τις ανάγκες του. Όμως χρειάζονται 2-5.000 λίτρα νερό για την παραγωγή της καθημερινής διατροφής του καθένα μας. Ο κόσμος διψάει εξαιτίας των αναγκών μας για τροφή. Σήμερα, υπάρχουν 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη ενώ αναμένεται να φθάσουν τα 9 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Για να εξασφαλίζουμε την διατροφή μας θα πρέπει πρώτα να προστατέψουμε το νερό ώστε να υπάρχει σε επαρκείς ποσότητες και σε ικανοποιητική ποιότητα. Θα χρειαστεί επίσης να παράγουμε περισσότερα προϊόντα διατροφής με λιγότερο νερό, μειώνοντας τη διατροφική σπατάλη και εφαρμόζοντας μια πιο βιώσιμη διατροφή.
Για εμάς τους αγρότες ο χώρος δουλειάς και ο χώρος κατοικίας σχεδόν συμπίπτουν. Για εμάς τους γεωργούς το φυσικό περιβάλλον δεν είναι απλά χώρος δουλειάς, αλλά είναι και τόπος κατοικίας της οικογένειας και των παιδιών μας, και ενδιαφερόμαστε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο για το φυσικό περιβάλλον που ζούμε.
Η γεωργία από την φύση της είναι παραγωγική δραστηριότητα ΥΨΗΛΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ, και σε συνδυασμό με τον διατροφικό και οικολογικό της ρόλο, τεκμηριώνει την υποχρέωση της πολιτείας για στοχευμένη προστασία της και καθιστά την υποχρέωση της πολιτείας, παρέμβαση ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ, και όχι μόνο ανταποδοτική λειτουργία στον ΕΛΓΑ, ιδιαίτερα τώρα που επισημαίνονται σημεία ερημοποίησης και κλιματικής αλλαγής.
Αντί για ανάληψη αυτής της υποχρέωσης συνδρομής από την πολιτεία, έχουμε, στην περίπτωση διαχείρισης των νερών, την προσπάθεια ετεροπροσδιορισμού, δηλαδή από άλλο υπουργείο, και μάλιστα χωρίς την κυρίαρχη συμμετοχή των κύριων χρηστών-γεωργών, των όρων άσκησης των αγροτικών επαγγελμάτων και ακόμα και των συνθηκών ζωής μας. Απαιτείται ποιο υπεύθυνη στάση σε μια δημοκρατική χώρα.
Οι Νέοι Αγρότες, ως κύριοι χρήστες των νερών και με δεδομένο ότι είναι κοινή περιουσία και ενδιαφέρον όλων, αντιλαμβανόμαστε και θέλουμε να συνεξετάσουμε τις δυνατότητες χρήσης ή/και εξοικονόμησης νερού, σε μια στρατηγική κοινής αποδοχής. Χρειάζεται οι επιφορτισμένοι με την έρευνα και τις εφαρμογές της να μας δώσουν στοιχεία για τις δυνατότητες παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων με νέα συστήματα άρδευσης και σε μια στρατηγική κοινής αποδοχής, στην οποία οι κοινωνικοί εταίροι θα εντάξουν με αμοιβαιότητα τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις τους.
Εμείς οι νέοι αγρότες, ως κατά κύριο λόγο εμπλεκόμενοι με το μέλλον, καθόσον προβλέπεται να έχουμε «προσδόκιμο» επαγγελματικής ενασχόλησης για ακόμα 40 χρόνια, ο κάθε ένας με την γεωργία, ενημερώνουμε ότι δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν έρευνες ή/& καταγραφές της υπάρχουσας κατάστασης και των εναλλακτικών δυνατοτήτων βελτίωσης της χρήσης των διαθέσιμων υδάτινων όρων.
Εμείς οι νέοι αγρότες δεν γνωρίζουμε αν έχουν γίνει έρευνες, και τα αποτελέσματά τους, για αγροδιατροφικά προϊόντα τα οποία να θέλουν λιγότερο νερό και να δίνουν επαρκή παραγωγή τροφής.
Εμείς οι νέοι αγρότες δεν γνωρίζουμε ελεγμένες και μελετημένες νέες εναλλακτικές καλλιέργειες. Οι μόνες πληροφορίες που φθάνουν σε εμάς είναι από εμπόρους που θέλουν να μας πάρουν τα λεφτά, για να πειραματισθούμε εμείς ΜΟΝΟΙ μας, με τα λεφτά της οικογενείας μας.
Νέες δυνατότητες, καινοτόμες εφαρμογές, εναλλακτικές καλλιέργειες, δείγματα ερημοποίησης στην Ελλάδα, καρκινογόνα φυτοφάρμακα, αλλά καμιά υπεύθυνη και συστηματική ενημέρωση στους νέους αγρότες, για να πάρουν τις αποφάσεις τους ως υπεύθυνοι πολίτες ή έστω να συναποφασίσουν με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Λείπει παντελώς η συστηματική και υπεύθυνη πληροφόρηση, η επαγγελματική κατάρτιση και η εκπαίδευση στην αγροτική επιχειρηματικότητα. Ούτε καν σύστημα ανταλλαγής εμπειριών δεν υπάρχει. Ότι κάνουμε το κάνουμε μόνοι. Αλλά, με έκπληξη βλέπουμε την διάθεση όλων να ετεροκαθορίσουν ΜΟΝΟΙ τους τις συνθήκες για την άσκηση των αγροτικών μας επαγγελμάτων, όπως φαίνεται να συμβαίνει.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών αυτήν την περίοδο προσπαθεί να συντάξει, την πρόταση ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020, μέχρι τον Σεπ 2012. Η πρόταση ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020 αφορά στην δημιουργία μιας νέας γενιάς επαγγελματιών αγροτών, ικανής, με οργανωμένη συλλογική δράση και, με την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να προσφέρει αγροτικά προϊόντα πιστοποιημένων προδιαγραφών, που θέλουν οι καταναλωτές, και ανταγωνιστικού κόστους, τα οποία θα προσδιορίζουν, ανά μονάδα προϊόντος την μικρότερη συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση και την μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή δημόσιων περιβαλλοντικών αγαθών.
Μια τέτοια πρόταση όμως, για να είναι αποτελεσματική, ως προς το κόστος που συνεπάγεται και ως προς τα αποτελέσματα που παράγει, χρειάζεται σχεδιασμό σε βάθος χρόνου, ώστε να υπάρξει στρατηγική κοινής αποδοχής, στην οποία, οι κοινωνικοί εταίροι, να εντάξουν με αμοιβαιότητα τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις τους, που οι Νέοι Αγρότες θα συζητήσουν στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (Ελατοχώρι, 6-9 Σεπ 2012).


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382