Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρουσίασε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας σε σύσκεψη στην ΠΚΜ


Κατερίνη,  7 Μαρτίου   2012

               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  
       Μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  παρουσίασε η  Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας σε σύσκεψη στην ΠΚΜ

Ίδρυση παρατηρητηρίου επιχειρηματικότητας,  έργα ενίσχυσης του τουρισμού και
ανάπτυξης της πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς επιχειρηματικής δράσης,  στο πρόγραμμα της Π.Ε.Πιερίας.

Συνάντηση εργασίας σχετικά με τη διαβούλευση για τη νέα δράση ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ,  που υλοποιείται  από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012 στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.                                                                                                     

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας , Διονύση Ψωμιάδη, του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Ευθύμιου Φωτόπουλου, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων του ΚΕΠΑ, παραγωγικών φορέων, επιμελητηρίων και επαγγελματιών από όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 

Σκοπός της σύσκεψης, ήταν η ενημέρωση από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας αναφορικά με τις προτάσεις του υπουργείου και τις λεπτομέρειες για τη διαχείριση του Προγράμματος Στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
  
Η  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε από τους φορείς την κατάθεση σχετικών υπομνημάτων με τις προτάσεις τους, προκειμένου να συντάξει και να υποβάλει στο υπουργείο Ανάπτυξης την τελική τεχνική πρόταση, ώστε η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος να ανατεθεί στην ΠΚΜ. 

Στη σύσκεψη παρέστησαν, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας,  Διονύσης Ψωμιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Απ. Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σ. Μαυρίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Χρ. Γκουντενούδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γ. Γιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γ. Μωυσιάδης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Ευθ. Φωτόπουλος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δ. Ευθυμιάδης, η Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της ΠΚΜ Α. Ωραιοπούλου, εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Κ.Ε.Π.Α., των επιμελητηρίων και των εμπορικών συλλόγων των 7 Περιφερειακών Ενοτήτων, του Συνδέσμου Βιομηχάνων Β. Ελλάδος, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος καθώς και των Ενώσεων Ξενοδόχων.  
  
Βασικό πυλώνα της οικονομίας χαρακτήρισε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου. Πρόσθεσε, την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσής τους καθώς και βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αδειοδοτήσεις τους,  προκειμένου οι διαδικασίες να γίνουν όσο  το δυνατόν πιο απλές, σύντομες και λιγότερο δαπανηρές.

Στην εισήγησή της, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ενημέρωσε ότι η  Π.Ε. Πιερίας  έχει εντάξει στο πρόγραμμα έργων και μελετών,  την ίδρυση παρατηρητηρίου επιχειρηματικότητας και πολλά άλλα έργα που θα ενισχύσουν το τουριστικό ρεύμα στην περιοχή  και θα βοηθήσουν οικονομικά την ανάπτυξη της πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς επιχειρηματικής δράσης στο νομό.
  
Η Σοφία Μαυρίδου, αναφερόμενη στο ΕΣΠΑ, πρότεινε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο άμεσης οικονομικής ενίσχυσης των ΜμΕ. Όπως,  επεσήμανε,  η
ΠΚΜ με την ένταξη προγραμμάτων στο ΕΣΠΑ θα πρέπει : 1. να ενισχύσει άμεσα τη ρευστότητα των ΜμΕ -όλων των τομέων και ειδών- με την επιδότηση κατά 50% των εξόδων μετεγκατάστασης τους, τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους, την αναβάθμιση των υποδομών τους, ή ακόμη και για την αγορά των πρώτων υλών τους, 2. να διαθέσει κονδύλια με την επιδότηση για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να δοθεί προσοχή με την εκπόνηση έρευνας με τις πραγματικές ανάγκες των κοινωνιών ώστε να εξασφαλίζεται στο μέγιστο δυνατό η βιωσιμότητα των νέων επιχειρήσεων. Για παράδειγμα στην Π.Ε. Πιερίας είναι άμεση η ανάγκη σύνδεσης των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα με την τεχνολογία, τη μεταποίηση, την πιστοποίηση, την εμπορία και διακίνηση των προϊόντων παρότι υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά προϊόντα όπως,  μύδια, κάστανα, ακτινίδια, τσάι Ολύμπου, μέλι, φράουλα, κ.α.  και υπάρχει πολύ ευνοϊκό έδαφος για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, 3. να υλοποιήσει δράσεις και να δημιουργήσει υποδομές για την προβολή των επιχειρήσεων. Στο Ν. Πιερίας το αίτημα των αρμοδίων φορέων είναι η ίδρυση ενός μόνιμου εκθεσιακού χώρου καθώς η δυνατότητα υλοποίησης κλαδικών εκθέσεων όλη τη διάρκεια του χρόνου δίνει δυνατότητα προβολής από την οποία οι επιχειρήσεις αποκομίζουν πολλά οφέλη και 4. να υλοποιήσει δράσεις για την εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων, διότι παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες όχι μόνο πρέπει να διατηρήσουμε το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών αλλά θα πρέπει να το βελτιώσουμε μέσω της εκπαίδευσης των εργαζομένων και εργοδοτών για την εφαρμογή των ορθών πρακτικών εργασίας και υπηρεσιών.
           
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, τόνισε ότι μέσω  του ΕΣΠΑ,   η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί να ενισχύσει έμμεσα την επιχειρηματικότητα με την υλοποίηση έργων υποδομής που να ευνοούν και να συνεπικουρούν την επιχειρηματική δραστηριότητα όπως π.χ. στον  τομέα των μεταφορών, της εγκατάστασης, της καινοτομίας και την υλοποίηση δράσεων για την ενίσχυση των εξαγωγών όπως για παράδειγμα με: τη δημιουργία πρότυπου εμπορευματικού σταθμού στην περιοχή του Μακρυγιάλου, τη δημιουργία ή εκσυγχρονισμό των ΒΙΠΑ,  τη δημιουργία πλαισίου για την ενίσχυση συλλογικών μορφών δράσης των επιχειρήσεων με στόχο τις εξαγωγές και την προώθηση των προϊόντων, την ίδρυση εμπορευματικού αεροδρομίου στο Κλειδί Ημαθίας και την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος (π.χ. με την αξιοποίηση του Ολύμπου όπως έχει σχεδιαστεί μέσω της διαβούλευσης για την έκδοση Π.Δ. διαχείρισης του Ολύμπου) και κατά συνέπεια την κίνηση του κεφαλαίου με την ανάδειξη, διεύρυνση και προώθηση του τουριστικού προϊόντος.

Στην οικονομική κρίση-με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και τη μη δυνατότητα χρηματοδότησης από τις τράπεζες-που έπληξε κυρίως τον κλάδο της επιχειρηματικότητας και στην Πιερία, αναφέρθηκε η Σοφία Μαυρίδου.

«Ένας μεγάλος αριθμός , ακόμα και νεοϊδρυθεισών,  μικρομεσαίων επιχειρήσεων  να οδηγείται  σε κλείσιμο, ενώ ένας άλλος αναζητά νέους χώρους εγκατάστασης που διασφαλίζουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας. Διαπιστώνεται διστακτικότητα και δυσπιστία στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων με συνέπεια ο κλάδος να γνωρίσει μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση που απαιτεί άμεση οικονομική ενίσχυση» δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. Πρόσθεσε, ότι οι υποδομές, ο σύγχρονος εξοπλισμός, η ορθή εφαρμογή των πρακτικών εργασίας εγγυώνται  αύξηση της παραγωγής, ασφάλεια των παραγόμενων, αποθηκευμένων ή διατιθέμενων προϊόντων, εξασφαλίζοντας  υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών, ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα στις πολλές μικρομεσαίες  τουριστικές  επιχειρήσεις,  εστίασης και αναψυχής,  που δραστηριοποιούνται στην Πιερία και που εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας παρουσιάζουν χαμηλή ανταγωνιστικότητα και  ελλείψεις  στην υλικοτεχνική υποδομή τους.