Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Αθανάσιος Τζήμας: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ


Το γαϊτανάκι της παραπληροφόρησης και όχι μόνο προς τους δανειολήπτες, από τις εισπρακτικές εταιρείες πρέπει να σταματήσει. Καθόσον πελάτες που είτε είναι στην
διαδικασία της ένταξης τους στο ν.3869/10, είτε έχουν ενταχθεί δέχονται επανειλημμένα τηλεφωνικές ενοχλήσεις.  
Να συλλαμβάνεται μετά από μήνυση  με την διαδικασία του αυτοφώρου, ο Δ/ντής του υποκαταστήματος Τράπεζας  ως νόμιμος εκπρόσωπος της, όταν ο πελάτης της Τράπεζας απειλείται  ή δέχεται ύβρεις δια τηλεφώνου, από υπαλλήλους των εισπρακτικών τους εταιριών.  Άλλωστε ο Δ/ντής είναι αυτός που υπέγραψε κατά την συνάψει του δανείου ως εκπρόσωπος της  Ανώνυμης Τραπεζικής Εταιρείας.
                                       
 Με το άρθρο 18 παρ.1 του ν.2190/1920 "Περί ανωνύμων εταιρειών", όπως αυτός κωδικοποιήθηκε με το β.δ.174/1963, ορίζεται ότι "η ανώνυμη εταιρία εκπροσωπείται επί δικαστηρίου και εξωδίκως υπό του διοικητικού αυτής συμβουλίου, ενεργούντος συλλογικώς", κατά δε την παρ.2 του ίδιου άρθρου "Το καταστατικόν δύναται να ορίσει, ότι εν ή πλείονα μέλη του Συμβουλίου ή άλλα πρόσωπα δικαιούνται να εκπροσωπούν την εταιρίαν, εν γένει ή εις ορισμένου μόνο είδους πράξεις". Το άρθρο 22 του ίδιου νόμου ορίζει στην παρ.1 ότι "Το διοικητικόν συμβούλιον είναι αρμόδιον ν'αποφασίζη πάσαν πράξιν αφορώσαν εις την διοίκησιν της εταιρείας, εις την διαχείρισιν της περιουσίας αυτής και εις των εν γένει επιδίωξιν του σκοπού της εταιρείας", στη δε παρ.3, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 10 παρ.4 του ν.2339/1995 "Το καταστατικό μπορεί να ορίζει θέματα, για τα οποία η εξουσία του διοικητικού συμβουλίου μπορεί να ασκείται ολικά ή μερικά από ένα ή περισσότερα μέλη του, διευθυντές της εταιρείας ή τρίτους". Οι διατάξεις αυτές του ν.2190, αντίστοιχες με εκείνες των άρθρων 65, 67 και 68 του ΑΚ, ρυθμίζουν την οργανική εκπροσώπηση του νομικού προσώπου της ανώνυμης εταιρίας, δηλαδή, καθορίζουν το όργανο που εκφράζει τη βούληση του νομικού προσώπου της ανώνυμης εταιρίας, δηλαδή καθορίζουν το όργανο που εκφράζει τη βούληση του νομικού αυτού προσώπου στις έννομες σχέσεις με άλλα πρόσωπα, το εκπροσωπεί στα δικαστήρια, και αποφασίζει για τη διοίκηση της εταιρείας και τη διαχείριση της περιουσίας της για την πραγμάτωση του εταιρικού σκοπού.

Αθανάσιος Ν. Τζήμας (Έφορος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Πιερίας,  Συντονιστής Δ/ντής Περιφ/κών Ασφαλιστικών Γραφείων Ανάπτυξη,  Σύμβουλος  Τραπεζοασφαλιστικών & Νομικής Προστασίας).