Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Ώδυνεν όρος και έτεκεν...συμφωνία για όλα από τους πολιτικούς αρχηγούς


Ώδυνεν όρος και έτεκεν συμφωνία, μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών για το τα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης με τα οποία προσέρχεται ο υπουργός
Οικονομικών το απόγευμα στο Eurogroup, ενώ δεν κινδυνεύει η συνοχή της κυβέρνησης Παπαδήμου, μέχρι τουλάχιστον να τεθεί στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.
Σε ανακοίνωση του Γραφείου του πρωθυπουργού (που ενέχει και χαρακτήρα επίσημου εγγράφου), αναφέρονται για τη συμφωνία τα εξής:
«`Ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί με επιτυχία οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, σχετικά με το θέμα, το οποίο είχε απομείνει ανοικτό για περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών. Κατόπιν τούτου υπάρχει γενικότερη συμφωνία για το περιεχόμενο του νέου προγράμματος εν’ όψει και της αποψινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ. Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση με την οποία η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί με 130 δισεκατομμύρια ευρώ».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών θα συμμετέχει πλέον με συμφωνηθέν κείμενο στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 6 μ.μ απόψε όπου θα εξεταστεί η δανειακή σύμβαση και η συμφωνία για το PSI που αφορά στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Παρ΄ ότι δεν αναφέρεται τίποτε συγκεκριμένο ως προς τον τρόπο χειρισμού του εκκρεμούντος θέματος για την περικοπή των συντάξεων, είναι βέβαιο ότι με ανακοινώσεις ή δηλώσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί που συμμετέχουν στην κυβέρνηση θα εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους αποδέχθηκαν τη συμφωνία. Ήδη ο κ. Καρατζαφέρης, ανακοίνωσε ότι θα προβεί αύριο σε ανακοινώσεις.
Οι επικοινωνίες του πρωθυπουργού
Πριν από τη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες μαζί τους, με στόχο την εξεύρεση λύσης στα σημεία διαφωνίας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν θα γίνουν περικοπές στις κύριες συντάξεις τουλάχιστον και θα αναζητηθούν ισοδύναμες λύσεις για τη μείωση των δαπανών του ασφαλιστικού συστήματος.
Στο Eurogroup
Με το κείμενο της τελικής συμφωνίας, προσέρχεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος στο Eurogroup, ελπίζοντας για μια θετική κατάληξη. Νωρίτερα από την εμπλοκή που είχε δημιουργηθεί με δηλώσεις του υπογράμμιζε ότι «από το νέο πρόγραμμα εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, εξαρτάται η ολοκλήρωση ή η μη ολοκλήρωση του PSI, εξαρτάται το αν η χώρα θα παραμείνει στην πραγματικότητα μέσα στην Ευρωζώνη ή θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική.  
Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους».

Ο κ. Βενιζέλος άφηνε και υπονοούμενα ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα. Πρέπει να βλέπουμε μόνο τους Έλληνες κατάματα, το εθνικό συμφέρον, την προοπτική των παιδιών μας».
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκιεπιβεβαίωσε  ότι ενημερώθηκε σήμερα από τον κ. Παπαδήμο, για τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών της Ελλάδας, αλλά απέφυγε να δεσμευθεί για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η ΕΚΤ το χαρτοφυλάκιό της των ελληνικών ομολόγων. Σημείωσε ωστόσο ο κ. Ντράγκι, πώς «όλες αυτές οι συζητήσεις για την πιθανότητα η ΕΚΤ να συμμετέχει στις απώλειες της Ελλάδας είναι χωρίς βάση, διότι η ιδέα ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει χρήματα για το πρόγραμμα   θα αποτελούσε παραβίαση της απαγόρευσης της χρηματοδότησης» των κρατών . 
Στη Βουλή
Στην ελληνική Βουλή, η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης από τους πολιτικούς αρχηγούς, δέχεται από το πρωί τα πυρά των κομμάτων της Αριστεράς, ενώ επιφυλάξεις και ενστάσεις κυρίως για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και τις περικοπές μισθών και συντάξεων, εκφράζουν και βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας πάντως, έδωσε διευκρινίσεις για το πώς θα γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή, για την οποία ήδη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, προανήγγειλε ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Ο κ. Πρωτόπαπας είπε ότι η πρόταση που θα κατατεθεί προς ψήφιση θα περιλαμβάνει την έγκριση του PSI, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό και τον υπουργό οικονομικών να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση.
«Δίνουμε μια πραγματική μάχη, που δεν είναι ούτε ψεύτικη ούτε εικονική, κάνουμε πράγματι σκληρές διαπραγματεύσεις», δήλωσε στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, καλώντας όλους «να σταθούν στο ύψος των εθνικών περιστάσεων και να μην δημαγωγούν για να μην γονατίσει η χώρα».