Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ: Συνάντηση με ΓΓ Τουρισμού


ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ: Η ενίσχυση του τουρισμού μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας

-        Συνάντηση με την Γενική Γραμματέα Τουρισμού
-        Αναλύθηκαν και εξειδικεύτηκαν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Πιερίας

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση της
Βουλευτού Πιερίας κας Μαρίας Μίχου με την Γενική Γραμματέα Τουρισμού κα Κωνσταντίνα Μπέη η οποία είχε ως στόχο τον καθορισμό και την εξειδίκευση των αναπτυξιακών προτάσεων για τον τουρισμό στην Πιερία.
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο κ. Γιώργος Κυριακόπουλος, υπηρεσιακός παράγοντας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με μεγάλη εμπειρία σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης και λιμενικής πολιτικής.

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και ανάκαμψη της οικονομίας αυτή την περίοδο παρατεταμένης ύφεσης καθώς προσφέρει:
-        σημαντικό εισόδημα σε εργαζομένους και επενδυτές
-        νέες θέσεις εργασίας
ενώ παράλληλα
-        συμπαρασύρει σε ανοδική πορεία και άλλους κλάδους της οικονομίας όπως η αγροτική παραγωγή και
-        συμβάλει στην μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Παρ’ όλα αυτά, όπως τόνισε η κα Μπέη, το τουριστικό μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες του και χρειάζεται να συμπληρωθεί με νέες πρωτοβουλίες οι οποίες θα αναδεικνύουν και θα ενσωματώνουν όλες τις δυνατότητες της Πιερίας. Μάλιστα δεσμεύτηκε πολύ σύντομα να επισκεφτεί τον νομό μας.

Από την πλευρά της η κα Μίχου σημείωσε:
«Στόχος είναι η Πιερία να γίνει τόπος προορισμού για όλη τη χρονιά αφού υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την ανάδειξη ιδιαίτερα αξιόλογων μορφών τουρισμού».



ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Κατά την διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα όπως:
-        η προστασία και ανάδειξη του Ολύμπου,
-        η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης στην δημιουργία ενός συνολικού προγράμματος τουριστικής ανάπτυξης του νομού,
-        η αξιοποίηση και ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών της Πιερίας,
-        η σύνδεση της Πιερίας με δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Μετά την ανάλυση όλων των διαθέσιμων στοιχείων που συνθέτουν την τουριστική ταυτότητα της Πιερίας προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:

1)     Το πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης είναι αναγκαίο να ενσωματώνει γύρω από το πετυχημένο μοντέλο «ήλιος – θάλασσα», τα πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία, την γαστρονομία, τον αθλητισμό και φυσικά τους χειμερινούς προορισμούς με επίκεντρο τον Όλυμπο και τα Πιέρια.
2)     Η αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό αυτής της διαδικασίας υποστηρίζοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία.
3)     Σε πρώτη φάση το βάρος πρέπει να πέσει στα έργα και τις υποδομές που μπορούν να ολοκληρωθούν άμεσα. Αυτά είναι:
-         «Τακτοποίηση» λιμένων Πιερίας: Για την ένταξη έργων υποδομής σε προγράμματα συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαραίτητο να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες άδειες. Στην Ελλάδα από τα 899 Λιμάνια που διαθέτουμε περίπου τα 2/3 αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα με την αδειοδότησή τους με αποτέλεσμα να αποκλείονται από τους σχετικούς διαγωνισμούς. Για τον λόγο αυτό οι αρμόδιες αρχές πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα αξιοποιώντας τον νόμο για τα αυθαίρετα σε περίπτωση που διαπιστωθούν αντίστοιχα προβλήματα στους λιμένες της Πιερίας (η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων τακτοποίησης λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου).
-        Προβλήτα για κρουαζιερόπλοια στο Λιμάνι της Κατερίνης: Υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής ειδικής προβλήτας από την εξωτερική πλευρά του Λιμένα με ειδικούς βυθιζόμενους πασσάλους. Η χρηματοδότηση του έργου μπορεί να γίνει μέσω ΕΣΠΑ. Είναι μια καλή ευκαιρία για να αξιοποιήσει η Πιερία τις δυνατότητες του νέου νομικού πλαισίου για την κρουαζιέρα μετά την άρση του καμποτάζ.
-        Μαρίνα Πλαταμώνα: Είναι η μοναδική επίσημα χωροθετημένη μαρίνα στον νομό Πιερίας με πρόβλεψη για 95 θέσεις σκαφών. Όμως, εδώ και καιρό έχει παγώσει η διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού κατασκευής με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι επενδυτές να έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον τους.
Για τον λόγο αυτό η κα Μίχου θα ζητήσει άμεσα ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Θ. Σώκο.