Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Το κούρεμα των στεγαστικών δανείων των υπερχρεωμένων

ΆΡΘΡΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ  ΤΖΗΜΑ

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΞΕΝΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ……….. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται ,  θωρακίζει με νόμους τους δανειολήπτες, εμείς τρέχουμε το λαό στα δικαστήρια.

Διαγραφή χρεών από δάνεια έως 50% από τις Τράπεζες, η μόνη λύση για την ανάκαμψη της εσωτερικής οικονομίας,  χωρίς την χρήση του ν.3869/2010 . 

    Σύσταση κόλαφο αποτελεί για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τις εποπτικές αρχές, η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ της 21ης Σεπτεμβρίου 2011 σχετικά με τον δανεισμό σε ξένο νόμισμα (ΕΣΣΚ / 2011/1).

Σύμφωνα ειδικότερα με τη Σύσταση A  (Ενημέρωση των δανειοληπτών ως προς τους κινδύνους), το ΕΣΣΚ συνιστά στις εθνικές εποπτικές αρχές και στα κράτη μέλη:
1. να απαιτούν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την παροχή πρόσφορης πληροφόρησης στους δανειολήπτες σχετικά με τους κινδύνους που συνεπάγεται ο δανεισμός σε ξένο νόμισμα. Η πληροφόρηση αυτή θα πρέπει να είναι επαρκής, προκειμένου οι δανειολήπτες να είναι σε θέση να λαμβάνουν εμπεριστατωμένες και συνετές αποφάσεις, θα πρέπει δε να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τις επιπτώσεις που θα είχε στις δόσεις του δανείου μια ΣΟΒΑΡΗ υποτίμηση του νόμιμου χρήματος του κράτους μέλους κατοικίας του δανειολήπτη και τυχόν αύξηση του επιτοκίου του ξένου νομίσματος.
2. να επιτρέπουν τη χορήγηση δανείων σε ξένο νόμισμα μόνο σε δανειολήπτες που αποδεικνύουν την φερεγγυότητά τους, λαμβάνοντας υπόψη τη διάρθρωση της αποπληρωμής του δανείου και την ικανότητα των δανειοληπτών να αντεπεξέρχονται σε αρνητικές διαταραχές των συναλλαγματικών ισοτιμιών και του επιτοκίου του ξένου νομίσματος·
3. Μεγαλύτερος μετριασμός των κινδύνων. Η επίγνωση του κινδύνου θα ωθούσε επίσης τους δανειολήπτες να αποφύγουν την υπερβολική μόχλευση ή να αγοράσουν ασφαλιστικά προγράμματα για την προστασία έναντι ενδεχόμενης μεταβλητότητας του ξένου νομίσματος.
4. Περιορισμός της πλημμελούς χορήγησης δανείων. Η καλύτερη πληροφόρηση αποτελεί πιο φιλική προσέγγιση προς τον πελάτη, αφού ο τραπεζικός υπάλληλος θα πρέπει να εξηγήσει τους κίνδυνους που συνεπάγεται ο δανεισμός σε ξένο νόμισμα, καθιστώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πιο δύσκολη τη χρήση επιθετικών τακτικών μάρκετινγκ.


Αθανάσιος Ν. Τζήμας (Συντονιστής Δ/ντής Περιφ/κών  Ασφαλιστικών Γραφείων Ανάπτυξης –Σύμβουλος Τραπεζοασφαλιστικών & Νομικής Πρoστασίας ).