Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Τέλος χρόνου – Το πρωί της Τετάρτης αποφασίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί


Τέλος χρόνου. Τα περιθώρια των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου τελειώνουν το πρωί της Τετάρτης (μετά τμία ακόμη αναβολή που πήρε η συνάντηση) στην οποία καλούνται να
απαντήσουν οριστικά  αν δέχονται τις απαιτήσεις της τρόικας για τα νέα μέτρα ή όχι.
Σύμφωνα με πληροφορίες  ο πρωθυπουργός πρόκειται να δώσει στους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση 15σέλιδο υπόμνημα με όλα τα στοιχεία της διαπραγμάτευσης. Στο μεταξύ, ενώ οι αρχηγοί των κομμάτων ζητούσαντηλεδιάσκεψη για απευθείας συνομιλίες με την ηγεσία της τρόικας (πρόεδρο Ε.Ε, επικεφαλής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ),. Αντ΄αυτού,  το πολιτικό κλιμάκιό της  τρόικας στην Ελλάδα, φέρεται να πρότεινε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις  με κάθε ένα από τους αρχηγούς, αλλά δεν υπήρξε πληροφορία για ανταπόκριση εκ μέρους των κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη.
Το απόγευμα επίσης ο πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος, συναντάται με τον επικεφαλής του IIF,   Τσαρλς Νταλάρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο μεταξύ το κλίμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας επιδεινώθηκε καθώς σήμερα οι εκπρόσωποι της τρόικας πρότειναν  περικοπή των ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου (ένστολοι, γιατροί, δικαστές, διπλωμάτες, καθηγητές πανεπιστημίου, κληρικοί). Τελικά, το αίτημα απορρίφθηκε. 

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Οι αρχηγοί των τριών κομμάτων θα έχουν στη διάθεσή τους… λίγες  ώρες μετά την παραλαβή του υπομνήματος για να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις. Και όλα αυτά έχοντας κατά νου και τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν όχι μόνο από τους πολίτες της χώρας, αλλά ακόμη και από βουλευτές των κομμάτων τους, που απειλούν ότι θα καταψηφίσουν τα νέα μέτρα στη Βουλή, άσχετα από το τι θα ορίζει η κάθε κομματική γραμμή (για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε εδώ).
Εν τω μεταξύ οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι μαραθώνιες και δραματικές. Χθες το βράδυ, η συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και τους υπουργούς Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα. Μετά τη συνάντηση αυτή, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις ως «Λερναία Ύδρα», αναφέροντας ότι κλείνει ένα μέτωπο και ανοίγει ένα άλλο.
Περικοπές σε υγεία, εφημερίες, πολύτεκνους, άμυνα

Σημειώνεται ότι για να καλύψει τις απαιτήσεις της τρόικας για μέτρα ύψους 1,5% του ΑΕΠ η κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει για περικοπές σε δαπάνες σε υγεία, φάρμακα, εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, επιδόματα πολυτέκνων, αμυντικές δαπάνες, δημόσιες επενδύσεις, λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες, επιχορηγήσεις φορέων, εκλογικά επιδόματα, συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ συμφωνήθηκαν με την τρόικα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για να νέα δανειακή σύμβαση.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα", φέρονται να έχουν «κλειδώσει» ήδη 2,5 δισ. ευρώ και αναζητούνται ακόμη 700 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, φαίνεται ότι έχουν συμφωνηθεί οι εξής περικοπές:
• 1,1 δισ. ευρώ από υγεία και φάρμακα
• 400 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων
• 300 εκατ. ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες
• 300 εκατ. ευρώ από λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες με οριζόντια 10% περικοπή
• 200 εκατ. ευρώ από επιχορηγήσεις σε φορείς, κυρίως παιδείας και πολιτισμού
• 70 εκατ. ευρώ από το εκλογικό επίδομα
• 50 εκατ. ευρώ από τις εφημερίες γιατρών του ΕΣΥ
• 45 εκατ. ευρώ από επιδόματα πολυτέκνων
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ένα ποσό ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ αναμένεται να περικοπεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η τρόικα δεν βρήκε επαρκώς τεκμριωμένη τη συγκεκριμένη πρόταση και ζήτησε λεπτομερέστερη επεξεργασία.
Τα νέα μέτρα, σύμφωνα με τους δανειστές, θα πρέπει να αναπληρώσουν τις απώλειες των φορολογικών εσόδων, τόσο από την επικείμενη περικοπή του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όσο και από τη μεγαλύτερη ύφεση. Μια ύφεση η οποία, ταυτόχρονα θα... μεγαλώσει από τις περικοπές των μισθών της οποίες απαιτεί η τρόικα! Παράλληλα, η πρόσθετη περικοπή των δαπανών πρέπει να αναπληρώσει και τις απώλειες εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω, επίσης, της συρρίκνωσης του κατώτατου μισθού, αλλά και της περαιτέρω αύξησης της ανεργίας. Πρόκειται δηλαδή πραγματικά για θέατρο του παραλόγου!
Αυτή την ώρα, οι κ. Βενιζέλος και Κουτρουμάνης, συναντώνται εκ νέου με τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι φέρονται να έχουν ζητήσει να συναντηθούν και με τους αρχηγούς των κομμάτων, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο ακόμη εάν επίκεινται και τέτοιες συναντήσεις.

Αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, δήλωσε:
«Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα συνεχίζονται και είναι προφανές ότι ασκείται πολύ μεγάλη πίεση απέναντι στη χώρα, ασκείται πολύ μεγάλη πίεση στον ελληνικό λαό, στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα δραματικό και οξύ δίλημμα».
«Η σωτηρία της χώρας, η παραμονή της στο ευρώ, το PSI, η οριστικοποίηση της νέα δανειακής σύμβασης και η λήψη των χρημάτων που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωτηρία της Ελλάδας, συνεπάγεται ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος, συνεπάγεται θυσίες», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «από την άλλη μεριά, η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, η αποτυχία του προγράμματος, η χρεοκοπία της χώρας, συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερες θυσίες. Και δυστυχώς, αντί να δούμε αυτό το τραγικό δίλημμα κατάματα και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, με εθνική ενότητα, να καταλάβουμε τι έχει συμβεί τις τελευταίες πολλές δεκαετίες στη χώρα μας, γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, σε μια κατάσταση που προσβάλει την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια του ελληνικού λαού, είναι πάρα πολλοί αυτοί, οι οποίοι ξοδεύουν τις δυνάμεις τους σε μια συμβατική, ξεπερασμένη κομματική αντιπαράθεση, γεμάτη μικρότητες, σα να μην έχει συμβεί τίποτα, σα να είμαστε στο 2009 ή στο 1999. Δυστυχώς, είμαστε αλλού και δεν λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. 
» Κάποιοι πιστεύουν ότι συζητώντας μεταξύ μας οι Έλληνες, τα πολιτικά κόμματα, οι αρχηγοί των κομμάτων με τον Πρωθυπουργό που τα ίδια τα κόμματα διάλεξαν και στηρίζουν στη Βουλή, διαπραγματευόμαστε. Όχι! Δεν διαπραγματευόμαστε όταν μιλάμε μεταξύ μας. Κανείς δεν είναι πιο σκληρός από τον άλλον. Κανείς δεν είναι πιο φιλολαϊκός από τον άλλον. Δεν υπάρχει –πιστεύω- ένας που να θέλει να περιορίσει μισθούς και συντάξεις, που να θέλει να περιορίσει το επίπεδο ζωής των Ελλήνων. Και ψεύδεται όποιος ισχυρίζεται ότι έχει μεγαλύτερες ευαισθησίες ή αγωνίζεται εδώ, εσωτερικά, μόνος του. 
» Ο αγώνας και η διαπραγμάτευση γίνεται όταν συναντάμε τους εντεταλμένους εκπροσώπους των εταίρων μας και των διεθνών οργανισμών που μετέχουν στην τρόικα. Η διαπραγμάτευση γίνεται όταν αντιμετωπίζεις τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τη διεθνή κοινή γνώμη, τις κυβερνήσεις και τα Κοινοβούλια άλλων χωρών που στηρίζουν την Ελλάδα και θέλουν να βλέπουν να γίνονται στην Ελλάδα αυτά που γίνονται στον δικό τους τόπο ή κατά τη δική τους αντίληψη
» Λοιπόν, δυστυχώς, πρέπει να σας πω ότι είναι τόσο σκληρή η διαπραγμάτευση που κλείνουμε συνεχώς μέτωπα και τα μέτωπα ανοίγουν σε άλλα σημεία. Είναι μια Λερναία Ύδρα. Και επειδή κανείς δεν είναι Ηρακλής από μόνος του για να αντιμετωπίσει τη Λερναία Ύδρα πρέπει όλοι μαζί, χωρίς μικρότητες και χωρίς εξυπνακισμούς, να δώσουμε αυτή τη μάχη, να πείσουμε τους Έλληνες, να τους δώσουμε την εικόνα όλου του σχεδίου και να προχωρήσουμε προς τη λύση που έχουμε επιλέξει, που είναι να μείνουμε στο ευρώ, να μείνουμε στην Ευρώπη και να αγωνιστούμε να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος.
» Έχουμε όλοι -ο καθένας βέβαια κατά το μέτρο της ιδιότητας που έχει, γιατί είναι άλλο να ασκείς εξουσία και άλλο να υφίστασαι την εξουσία- εθνικά μια ιστορική ευθύνη γιατί φτάσαμε στο σημείο αυτό. Και πρέπει να ξανακερδίσουμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας μας. Θέλει πολλή δουλειά, θέλει μεγάλη προσπάθεια, θέλει επιμονή για να ξαναγίνουμε υπερήφανοι».
 
Οχι από τον Βενιζέλο - νέες πιέσεις από την τρόικα

Το «όχι» από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο οδήγησε σε νέες πιέσεις της τρόικας για άλλες περικοπές. Παραλλήλως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Α. Σαμαράς είπε «όχι» στη μείωση των επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑΜ, δηλαδή του επικουρικού ταμείου ασφάλισης των μισθωτών που καλύπτονται από το ΙΚΑ.

Οι δανειστές έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν νέα μείωση των κύριων συντάξεων, πυροδοτώντας νέο κύκλο διαβουλεύσεων και αντιπαραθέσεων, ώστε να συμπληρωθεί το ποσό των 3,2 ως 3,3 δισ. ευρώ των περικοπών για το 2012 -αναζητούνται πλέον περίπου 600 εκατ. ευρώ.
Κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας ότι βρίσκεται στο τραπέζι ακόμη και η περικοπή των κύριων συντάξεων αν δεν γίνει περικοπή στις επικουρικές. Το αίτημα για μεγαλύτερες περικοπές προέκυψε μετά την «ομολογία» των δανειστών ότι η μείωση των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα προκαλέσει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (άρα αύξηση της επιχορήγησης του Προϋπολογισμού προς τα ταμεία) και μεγαλύτερη ύφεση άρα υποχώρηση των φορολογικών εσόδων...
«Για τον Ιούνιο τα μισθολόγια»
Το πρωί της Τρίτης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Μπεγλίτης δήλωσε ότι η αποκρούσθηκε το αίτημα της τρόικας για τα ειδικά μισθολόγια αλλά πρόσθεσε ότι κατά την εκτίμηση του οι δανειστές θα ζητήσουν ξανά αυτό το μέτρο τον Ιούνιο.
Η αρχική πρόταση της τρόικας ήταν να περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια κατά ποσοστό ανάλογο με αυτό του Ενιαίου Μισθολογίου που εφαρμόζεται στο Δημόσιο, δηλαδή κατά 15% ως 18% κατά μέσο όρο. Στη συνέχεια έπεσε στο τραπέζι νέα πρόταση για χαμηλότερη μείωση, 10% κατά μέσο όρο, από την οποία θα προέκυπτε εξοικονόμηση της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ. Η συνολική ετήσια μισθολογική δαπάνη για τα ειδικά μισθολόγια αγγίζει τα 5,97 δισ. ευρώ και αφορούν περίπου 195.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την οριστικοποίηση των όρων της δανειακής συμφωνίας σε ό,τι αφορά στα εργασιακά. 

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, έχει το μεσημέρι της Τρίτης συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και εντός της ημέρας θα έχει διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο του προσυμφώνου για τη νέα δανειακή σύμβαση, όπως διαμορφώθηκε μετά τις πολυήμερες διαπραγματεύσεις.

Αρχικά είχε προγραμματισθεί συνάντηση των δύο υπουργών με τους επικεφαλής της τρόικας για τις 11:30 το πρωί, αλλά έως αυτή την ώρα το κλιμάκιο των δανειστών δεν έχει μεταβεί στην οδό Ζαλοκώστα, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το προ-Μνημόνιο και τα οποία θα εγκρίνουν ο πρωθυπουργός με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.

Απ' ό,τι φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, διασώζεται ο 13ος και 14ος μισθός, ενώ μειώνονται κατά 20% οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η μείωση θα αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. 

Επίσης, διατηρούνται οι ωριμάνσεις (διετίες, πολυετίες), καθώς και τα βασικά επιδόματα (οικογενειακά, ανθυγιεινής εργασίας), τα οποία αναπροσαρμόζονται με το ύψος της κατώτερης αμοιβής μετά τη μείωση.

Η «μετενέργεια», το δικαίωμα δηλαδή του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων για έξι μήνες μετά τη λήξη τους, παραμένει σε ό,τι αφορά το βασικό μισθό και τα βασικά επιδόματα, όπως ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. 

Μετά τη λήξη των κλαδικών συμβάσεων θα ακολουθούν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

Καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει πρόνοια, ώστε η διαπραγμάτευση να γίνεται με βάση τον κατώτερο μισθό που προβλέπεται από την κλαδική σύμβαση και όχι από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. 

Οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις είναι κατά 8% έως 40% υψηλότερες από την Εθνική Συλλογική.

Επίσης, καταργούνται με νόμο όλοι οι κανονισμοί εργασίας στις ΔΕΚΟ και η μονιμότητα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φαίνεται να έχει αποδεχθεί, τη μείωση κατά 15% στις επικουρικές συντάξεις, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις και στις κύριες. 

Η πρόταση της τρόικας για περικοπή των ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου (ένστολοι, γιατροί, δικαστές, διπλωμάτες, καθηγητές πανεπιστημίου, κληρικοί), φαίνετα πως τελικά απορρίφθηκε. 

Το «όχι» από το υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο οδήγησε σε νέες πιέσεις της τρόικας για άλλες περικοπές.

Η αρχική πρόταση της τρόικας ήταν να περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια κατά ποσοστό ανάλογο με αυτό του Ενιαίου Μισθολογίου που εφαρμόζεται στο Δημόσιο, δηλαδή κατά 15% ως 18% κατά μέσο όρο. Στη συνέχεια έπεσε στο τραπέζι νέα πρόταση για χαμηλότερη μείωση, 10% κατά μέσο όρο, από την οποία θα προέκυπτε εξοικονόμηση της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ. 

Η συνολική ετήσια μισθολογική δαπάνη για τα ειδικά μισθολόγια αγγίζει τα 5,97 δισ. ευρώ και αφορούν περίπου 195.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Παραλλήλως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς είπε «όχι» στη μείωση των επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑΜ, δηλαδή του επικουρικού ταμείου ασφάλισης των μισθωτών που καλύπτονται από το ΙΚΑ.

Οι δανειστές έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν νέα μείωση των κύριων συντάξεων, πυροδοτώντας νέο κύκλο διαβουλεύσεων και αντιπαραθέσεων, ώστε να συμπληρωθεί το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ των περικοπών για το 2012.

Ο περιορισμός του εφάπαξ φαίνεται να μετατίθεται για αργότερα.

Πρόσθετα μέτρα για το 2012

Η τρόικα απαιτεί για το 2012 πρόσθετα μέτρα ύψους 3,2 δισ. ευρώ περίπου (1,5% του ΑΕΠ), προκειμένου να υπογραφεί το προ-Μνημόνιο και να δοθεί το «πράσινο φως» για το νέο πρόγραμμα και, κατ' επέκταση, για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI. 

Από τις έως τώρα πληροφορίες, φέρεται να έχουν συμφωνηθεί μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ και να αναζητούνται μέτρα περίπου 700 εκατ. ευρώ. 

Μεταξύ των μέτρων που έχουν «κλείσει», είναι οι περικοπές 1,1 δισ. ευρώ από τον τομέα της υγείας, περίπου 400 εκατ. ευρώ από τον τομέα της άμυνας, περίπου 400 εκατ. ευρώ από τις περικοπές σε καταναλωτικές και ελαστικές δαπάνες του Δημοσίου, περίπου 400 εκατ. ευρώ από τη νέα μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, περίπου 45 εκατ. ευρώ από την περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων και περίπου 75 εκατ. ευρώ από τη μείωση του εκλογικού επιδόματος. 

Δεν έχει οριστικοποιηθεί το ύψος των περικοπών στις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ, το οποίο θα κυμαίνεται από 200 μέχρι 440 εκατ. ευρώ.