Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Απάντηση Υπ Εργασίας για στελέχωση ΣΕΠΕ Πιερίας


Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

Κατερίνη 20 Φεβρουαρίου 2012

 Προσπάθεια να παραμείνουν οι υπηρεσίες Σ.ΕΠ.Ε. Πιερίας

 Απάντηση από το Υπ. Εργασίας, στην ερώτηση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Πιερίας κ. Θ Παπαγεωργίου για στελέχωση των υπηρεσιών Σ.ΕΠ.Ε. στην Πιερία
  
Στην ερώτησή σου ο κ. Παπαγεωργίου (19-12-2012) επεσήμανε πως η Πιερία ως
αναγνωρισμένος τουριστικός προορισμός παρά την ύφεση έχει εκατοντάδες τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν και εποχιακά αλλά και καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, αρκετές βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, όπως και μεγάλα δημόσια έργα που εκτελούνται στην περιοχή με πολλαπλά προβλήματα στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας και υγείας της εργασίας.  Γι αυτό και θεωρείται απαραίτητη η οργάνωση των υπηρεσιών Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας όπως προβλέπεται στον Ν. 3996/2011 και η στελέχωση με το υπάρχον τουλάχιστον προσωπικό.

Στην απάντηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τονίζεται πως για τον Νομό Πιερίας σύμφωνα με το Ν. 3996/2011 οι υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. προβλέπεται να έχουν την ακόλουθη δομή:
α). Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πιερίας, με έδρα την Κατερίνη, που θα ανήκει στην Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικής Μακεδονίας και
β). Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας Πιερίας, με έδρα την Κατερίνη, που θα ανήκει στην Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο πλαίσιο των περικοπών και της μείωσης των υπηρεσιών και των θέσεων που καθορίζεται από το Ν. 4024/2011 καταργούνται από το Σ.ΕΠ.Ε. συνολικά 330 θέσεις μονίμου προσωπικού διαφόρων κατηγοριών και κλάδων.

Όπως επισημαίνεται στην απάντηση του Υπουργείου «σήμερα το Σ.ΕΠ.Ε. όχι μόνο δεν είναι επαρκώς στελεχωμένο αλλά έχει και ραγδαίους ρυθμούς αποστελέχωσης, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, επίκειται την επόμενη διετία μεγάλος αριθμός συνταξιοδοτήσεων.
Η υπηρεσία κατανοώντας το είδος και το μέγεθος του προβλήματος έχει καταθέσει τις προτάσεις της ώστε η συνολική μείωση που θα υποστεί τελικά το Σ.ΕΠ.Ε. (συνδυασμός του Ν. 3996/2011 και Ν. 4024/2011) να μην αγγίξει το ποσοστό του 30% που προβλέπεται για τις άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.  
Σημειώνεται τέλος ότι η Τρόϊκα στις συνομιλίες της με τον Υπουργό Εργασίας έχει επανειλημμένα επισημάνει την σημασία της Επιθεώρησης Εργασίας στη μάχη ενάντια στην αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία και παράλληλα έχει διευκρινίσει, όσον αφορά την περίπτωση του Σ.ΕΠ.Ε., ότι ο στόχος του 30% μείωση στο σύνολο του δημόσιου τομέα δεν πρέπει να αφορά οριζόντια και ισοπεδωτικά κάθε δημόσιο φορέα».