Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Έχασαν το μέτρημα στη ΝΔ- Δεκατρία «όχι» στο Μνημόνιο


Σε σοβαρό εσωκομματικό ζήτημα εξελίσεται η άρνηση πολλών βουλευτών της ΝΔ να ψηφίσουν το πακέτο μέτρων την Τρόικας παρότι... ο πρόεδρος του κόμματος έβαλε θέμα κομματικής
πειθαρχίας και προειδοποίησε ότι όσοι διαφοροποιηθούν δεν θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές.
Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν το δεύτερο Μνημόνιο ο κοινοβουλευτιός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Κώστας Μαρκόπουλος, ο τομεάρχης εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης, ο τομεάρχης Άμυνας κ. Μαργαρίτης Τζίμας, οι βουλευτές κ.κ. Μαρία Κόλλια Τσαρούχα, Παναγιώτης Μελάς, Σπύρος Γαληνός, Δημήτρης Σταμάτης, Κώστας Παπασιώζος, Γιώργος Βαγιωνάς, Ζήσης Τζηκαλάγιας, Δημήτρης Δερμετζόπουλος, Γιώργος Βλάχος, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ενώ ανοικτό αφήνουν το τί θα ψηφίσουν οι κ.κ. Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Μουσουρούλης.
Παράλληλα εντείνονται οι αντιδράσεις από την οργανωμένη συνδικαλιστική βάση.
Ο μεγάλος αριθμός διαρροών “διαψεύδει” τον πρόεδρο της ΝΔ ο οποίος στην εναρρκτήρια ομιλία του προσπάθησε στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό να εμφανίσει τη ΝΔ ως τη μόνη σταθερή δύναμη σε ένα πολιτικό σκηνικό που καταρρέει. Εικάζεται ότι ο αριθμός των “γαλάζιων” βουλευτών θα αυξηθεί μέχρι την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή.
Αίσθηση προκάλεσε ο κ. Μαρκόπουλος ο οποίος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και από τους κοντινούς στον κ Σαμαρά βουλευτές.
Στην ομιλία του ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε "ότι την ατζέντα που διαπραγματευθήκατε την συνέταξε ο υπουργός του 8% και πρόσθεσε ότι όποιος φοβάται να πεθάνει μία φορά πεθαίνει κάθε μέρα". Ο τομεάρχης άμυνας κ. Μαργαρίτης Τζίμας είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Σαμαρά "μέχρι πριν από δύο εβδομάδες έλεγα ότι μας λέγατε εσείς και ο κ. Μιχελάκης ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και ότι θα τα διαπραγματευθείτε εσείς μετά τις εκλογές, τώρα τι θα πω;".
Ο τομεάρχης εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης στην ομιλία του απευθύνθηκε προσωπικά στον κ. Σαμαρά λέγοντάς του ότι γνωρίζει πως ήταν ένας από τους λίγους που από την αρχή είχε ταχθεί κατά του πρώτου Μνημονίου. Ακολούθως υπενθύμισε στον κ. Σαμαρά ότι το Νοέμβριο του είχε πει πως μετά την απομάκρυνση Παπανδρέου έπρεπε να οριστεί τεχνοκρατική κυβέρνηση με πολιτικό επικεφαλής για να διαπραγματευθεί και του είχε προτείνει να ζητήσει εκείνος την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.
Είπε ακόμη ότι ακόμη και η κ. Μέρκελ άφηνε περιθώριο εκλογών μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου αφήνοντας να εννοηθεί ότι με τις επιλογές του ο κ. Σαμαράς έχασε την ευκαιρία. Ο κ. Ζώης εξέφρασε την αντίθεσή του με το αγγλικό δίκαιο που θα διέπει την δανειακή σύμβαση λέγοντας: "αν πτωχεύσουμε υπονομεύεται ο ρόλος της κυβέρνησης, δεν θα υπάρχει πολιτικό ανάστημα απέναντι στον δανειστή". Ερωτήματα όμως έθεσε και για την πορεία του PSI και για τα μέτρα που το συνοδεύουν: "Το PSI διαφαίνεται επιτυχημένο; Μόλις χθες ο Σόιμπλε είπε στο Ρόιτερς ότι δεν είναι αρκετό. Επιπλέον τα μέτρα είναι υφεσιακά ή όχι; Πως υπηρετούν οι όροι λειτουργία της ελεύθερης αγοράς;".
Τέλος αμφισβήτησε τη δυνατότητα να διώξουν τη χώρα μας από τη ΕΕ ακυρώνοντας το βασικό επιχείρημα του κ. Σαμαρά.
Επίσης, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρης Σταμάτης διαφώνησε με την απόφαση του κ. Σαμαρά και δήλωσε ότι θα καταψηφίσει και μάλιστα είχε αντιπαράθεση με τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο ο οποίος τάχθηκε υπέρ του πακέτου μέτρων της Τρόικας και ζήτησε "να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους δεν στηρίζουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ".
Απαντώντας, ο κ. Σταμάτης ανέφερε: "Την επιχειρηματολογία την εξέφρασε πολύ καλά ο πρόεδρος, δεν χρειάζεται κάποιοι να γίνονται βασιλικότεροι και επειδή βλέπω πολλούς τις τελευταίες ημέρες να κάνουν κωλοτούμπες, πολιτικούς και δημοσιογράφους ας προσέχουν. Άρη μου είναι πολλά τα λεφτά".
Κριτική στους μέχρι τώρα χειρισμούς του κ. Σαμαρά που οδήγησε στο τωρινό αδιέξοδο άσκησε και ο επίσης κοντινός στον κ. Σαμαρά κ. Κώστας Τζαβάρας ο οποίος όμως αφήνει ανοικτό το αν θα ψηφίσει ή όχι. Ρώτησε πάντως τον κ. Σαμαρά τι εγγυήσεις υπάρχουν ότι σε δύο μήνες δεν θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα.
Μαζί με τον κ. Τζαβάρα, ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να πει «όχι» και ο Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος μάλιστα ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να πάει πίσω την κομματική πειθαρχία.
Πηγή: protothema.gr