Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου: Κουβέρτες και ρούχα συγκεντρώνει η Μητρόπολη σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια


Η εκστρατεία συγκέντρωσης κλινοσκεπασμάτων και ρούχων που ξεκίνησε ο SKAI από την Αθήνα, επεκτείνεται σ’ όλη τη χώρα και φτάνει μέχρι την Ημαθία την ερχόμενη Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη και το "Ράδιο Τύπος Fm 99,7".

Για τις ανάγκες του Νομού μας και τη συμμετοχή των πολιτών  σ’ αυτή την προσπάθεια, που έχει σύνθημα «όλοι μαζί μπορούμε», μίλησε χθες στην πρωινή εκπομπή του Ράδιο Τύπος Fm  «Επί Τύπου και τόπου» ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χρυσοστόμου: 
«Η προσπάθεια αυτή αφορά τη συγκέντρωση κλινοσκεπασμάτων και ρούχων,  τα οποία εάν δεν είναι καινούργια, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον σε πολύ καλή κατάσταση διότι διαφορετικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.Θα πρέπει να είναι καθαρά, συσκευασμένα σε κουτιά ή σακούλες – θήκες, και ει δυνατόν, κατά είδος ώστε να μπορούν να ταξινομηθούν και να διανεμηθούν απ’ ευθείας. Τα σημεία συγκέντρωσης  είναι τρία:

Στη Βέροια ο Ιερός Ναός του Αγίου Αντωνίου, στη Νάουσα ο Ναός της Παναγίας και στην Αλεξάνδρεια ο Ιερός Ναός της Θεοτόκου».

-Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ανάγκες, σε ρουχισμό; Για ενήλικες ή για παιδιά;

Δεν το εξειδικεύουμε διότι όταν μια οικογένεια έχει ανάγκη, τη βοήθεια την χρειάζονται όλα τα μέλη, μεγάλοι και παιδιά. Η προσπάθεια αυτή αφορά μόνο ρούχα (όχι τρόφιμα ή άλλα είδη) και κουβέρτες ή παπλώματα για τους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

-Πού και πότε θα μπορεί να παραδίδει κάποιος τη βοήθεια;

Όλη την ημέρα, υπάρχουν στους παραπάνω ναούς, οι νεωκόροι ή κάποιες κυρίες του συσσιτίου με τις οποίες έχουμε συνεννοηθεί.

-Πώς θα γίνει η διανομή;

Θα γίνει μια αξιολόγηση των ειδών που θα συγκεντρωθούν ανάλογα με τις ανάγκες που σε τοπικό επίπεδο πρωτίστως, είναι ήδη καταγεγραμμένες. Εάν όμως η προσφορά είναι τόσο μεγάλη που η τοπική ζήτηση δεν θα τα απορροφήσει θα τα προωθήσουμε σε μεγάλες πόλεις, σε μεγάλα αστικά κέντρα που οι ανάγκες και οι άστεγοι είναι πολύ περισσότεροι απ’ ότι στην περιοχή μας.

-Για τις τοπικές ανάγκες, υπάρχουν στοιχεία; Ποια είναι η εικόνα;

Εδώ δεν έχουμε αστέγους, παρά μόνο διερχόμενους που ζητούν ρούχα και κυρίως από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία κ.λ.π. Καταγεγραμμένους αστέγους, σε παγκάκια και υπόστεγα δεν έχουμε…

-Πέρα από τους άστεγους, τι γίνεται με τις οικογένειες ή μεμονωμένους πολίτες που έχουν πρόβλημα επιβίωσης, έχουμε εικόνα γι’ αυτό;

Η Μητρόπολη έχει δύο συσσίτια, ένα στη Βέροια κι ένα στη Νάουσα και συνδράμει συνεργαζόμενη με τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας και το Φιλόπτωχο Ταμείο Κυριών όπου στέλνουμε ρούχα που φέρνουν οι συμπολίτες μας στους ναούς. Επίσης στα συσσίτια αντιμετωπίζουμε και άλλα προβλήματα και ανάγκες όπως π.χ. φάρμακα. Η εκτίμηση είναι ότι υπάρχει μεγάλη προσφορά ειδών ένδυσης, ίσως και από την πληθώρα των ρούχων που έχουμε στις ντουλάπες μας και θέλουν κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσουν οι νοικοκυρές.

-Σε σχέση με πέρσι αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που έρχονται στα συσσίτια;

Ναι, ο αριθμός έχει αυξηθεί και στα συσσίτια της Μητρόπολης αλλά και στα συνεργαζόμενα με εμάς φιλανθρωπικά σωματεία της πόλης. Έχει καταγραφεί μια μικρή μεν, αλλά σταθερά διαφαινόμενη αύξηση. Δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στα μεγάλα αστικά κέντρα της Θεσ/νίκης και της Αθήνας. Εδώ είναι αρκετά καλύτερα τα πράγματα γιατί αφενός λειτουργεί ακόμα η οικιακή οικονομία, αλλά υπάρχει και μεγαλύτερος βαθμός κοινωνικής συνοχής, αφού ο γείτονας εάν δει την ανάγκη κάποιου άλλου γείτονά του, του την δίνει χωρίς να χρειαστεί, πολλές φορές, να μεσολαβήσει η Εκκλησία. Κι’ αυτό είναι πολύ καλό κι έτσι πρέπει να γίνεται. Εμείς απλώς καλύπτουμε τις ανάγκες στο βαθμό που δεν λειτουργεί η διαπροσωπική αλληλεγγύη.

Βέβαια, υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν, από αξιοπρέπεια, να δείξουν την ανάγκη τους και απευθύνονται ανώνυμα σ’ έναν ιερέα ή ένα ίδρυμα για να βοηθηθούν από εκεί, χωρίς να γνωρίζει τίποτα η γειτονιά.

-Μιλάμε για ηλικιωμένους ανθρώπους κυρίως ή και για νέους;

Όχι, όχι και νέους… Έρχονται άνθρωποι με τελευταίας τεχνολογίας κινητό ή laptop και είναι άστεγοι… Και το λέω αυτό, για να δούμε ότι πρόκειται και για ανθρώπους που μπορεί να ήταν καλά μέχρι πέρσι και ξαφνικά έμειναν χωρίς σπίτι και δουλειά…