Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ελλάς-Ισραήλ… συνεργασία

REPORTER

Ο Εχούντ Μπάρακ, Υπουργός Άμυνας και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Ισραήλ, συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, στα πλαίσια της επίσημης
επίσκεψης του στην χώρα μας.

Μετά την επίσημη υποδοχή και την κατ’ιδίαν συνάντηση τους, οι δυο άνδρες προχώρησαν σε δηλώσεις αναφορικά με τις σχέσεις των δυο χωρών και τις προοπτικές που ανοίγονται για περαιτέρω σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αφού πρώτα καλωσόρισε τον Εχούντ Μπάρακ στην Ελλάδα, μίλησε για την ιδιαίτερη σημασία αυτής της επίσκεψης καθώς, όπως είπε, «επιστεγάζει ένα κλίμα συνεννόησης, συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ, που επεκτείνεται και στον αμυντικό τομέα». Και συνέχισε λέγοντας ότι «είναι επιλογή και δέσμευσή μας, και αυτό θα ήθελα να το τονίσω, να εμβαθύνουμε τη συμμαχία και τη συνεργασία μας με το Ισραήλ, στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο όνομα της φιλίας, της ειρήνης, της σταθερότητας, για όλους».

Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών άργησαν να εγκαθιδρυθούν με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος τον οποίο τώρα οι δυο χώρες προσπαθούν να αναπληρώσουν.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στάθηκε επίσης σε αυτά που ενώνουν τους δυο λαούς τα οποία, όπως είπε, είναι πολλά και πάνω από όλα είναι η Ιστορία.

Κλείνοντας την ομιλία του και θέλοντας να στείλει πολλαπλά μηνύματα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική. Επιδιώκουμε συνεργασία και συνεννόηση με όλους τους γείτονές μας αλλά και όλα τα έθνη της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Θέλουμε την πατρίδα μας να συνεχίζει να παίζει τον ιστορικό, πολιτισμικό, σταθεροποιητικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή μας. Και πιστεύω ότι και με αυτή τη συνεργασία επιτυγχάνουμε στην αποστολή μας».

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Εχουντ Μπάρακ θέλησε να κάνει μια αναφορά στο παρελθόν και συγκεκριμένα στην συμβολή Αθήνας και Ιερουσαλήμ στον Δυτικό Πολιτισμό. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ είναι τα ονόματα δύο πόλεων που έχουν αποτελέσει έμπνευση για γενιές καλλιτεχνών, ποιητών, φιλοσόφων, συγγραφέων, ακόμα και πολιτικών ηγετών. Και οι δύο βρεθήκαμε στο λίκνο του Δυτικού Πολιτισμού. Και, ακόμα και σήμερα, μπορούμε να συνεισφέρουμε στο Δυτικό Πολιτισμό μέσω της συνεργασίας. Προσβλέπουμε το 2012, στη μέγιστη σύσφιξη των σχέσεων, στο καλύτερο επίπεδο που βρεθήκαν ποτέ οι δύο λαοί»

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην άμεση ελληνική βοήθεια που απεστάλη στο Ισραήλ για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στο Όρος Καρμέλ και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς τον ελληνικό λαό για αυτή του την συμβολή. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε για τους Έλληνες, «στο Ισραήλ έχετε δημιουργήσει φίλους».

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην παρούσα φάση των διμερών σχέσεων λέγοντας ότι «αυτή η συνεργασία δεν ήταν ποτέ στενότερη και θα την συνεχίσουμε, καθώς και θα αναζητούμε ευκαιρίες για συνεισφορά στη δημιουργία μιας ειρηνικής και προοδεύουσας Μέσης Ανατολής. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πολυεπίπεδη ανάπτυξη. Το ενδιαφέρον μας κυρίως εστιάζεται – και πρόκειται για κοινό ενδιαφέρον – στη σταθεροποίηση, την αποκλιμάκωση της έντασης και την επίλυση τυχόν διαφορών, μέσω της προσωπικής επαφής και της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ ηγετών, οι οποίοι κατανοούν την ευθύνη και τη σπουδαιότητα του να προηγούμαστε των γεγονότων και να συνεργαζόμαστε για να βελτιώσουμε τα πράγματα».

Την Τετάρτη, οι δυο Υπουργοί Άμυνας θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο όπου θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική επίδειξη.


http://www.statesmen.gr/