ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Στην Αϊόβα, όπου πραγματοποιούνται σήμερα οι πρώτες προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενδεχομένως να «γεννηθεί» ο επόμενος πλανητάρχης.
Υπό την προϋπόθεση ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ, Μορμόνος επιχειρηματίας και άλλοτε Κυβερνήτης της
Μασαχουσέτης, θα είναι εκείνος ο οποίος θα κερδίσει τη μάχη, και τελικά τον πόλεμο, απέναντι σε υποψηφίους που κάθε άλλο παρά σε μεγάλο κόμμα εξουσίας παραπέμπουν και αρμόζουν.
Αν λοιπόν ο Μιτ Ρόμνεϊ είναι ο υποψήφιος που θα αναμετρηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα, το προσεχές φθινόπωρο, ενδεχομένως και να καταφέρει να… προσπεράσει, ώστε να μπει εκείνος ως οικοδεσπότης στον Λευκό Οίκο, και να «ξεσπιτώσει» τον Αμερικανό νυν Πρόεδρο, μετά από μόλις μια θητεία στην Ουάσινγκτον.
Τις πιθανότητές του θα τις αυξήσει σημαντικά, αν επιλέξει για υποψήφια Αντιπρόεδρο την Κοντολίζα Ράις, η οποία θα διχάσει τους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους, που στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν χωρίς δεύτερη σκέψη τον Μπαράκ Ομπάμα.
Και ακόμη, εφόσον συνεχίσει να κάνει δηλώσεις σαν και αυτές που φιλοξενούνται στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa», προειδοποιώντας ότι σε μια δική του θητεία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα… ξεχάσουν την κοινή προσπάθεια για στήριξη της ευρωζώνης, και θα εγκαταλείψουν το ευρώ στην τύχη του.
«Έχουμε τη δική μας κρίση να αντιμετωπίσουμε. Και δεν θα δώσουμε ούτε ένα δολάριο για να σώσουμε την Ευρώπη. Γνωρίζω ότι μια ενδεχόμενη κατάρρευση της Ευρώπης θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, και θα ήταν προς το συμφέρον μας να την αποφύγουμε, δεν είναι όμως δική μας δουλειά να συμβεί κάτι τέτοιο. Οι Ευρωπαίοι έχουν την υποχρέωση να επιλύσουν την κρίση που αντιμετωπίζουν, με τα μέσα τα οποία διαθέτουν. Τόσο η Γερμανία, όσο και η Γαλλία και η Ιταλία έχουν τους πόρους να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να επιλύσουν την κρίση εμπιστοσύνης, να επενδύσουν και να αρχίσουν να ανακάμπτουν και πάλι», ήταν το… εγχειρίδιο της πολιτικής φιλοσοφίας του Μιτ Ρόμνεϊ, που δίνει σαφή εικόνα για το πώς θα είναι ο πλανήτης μας, εφόσον υπάρξει πολιτική αλλαγή στον Λευκό Οίκο.
Φυσικά, ο Μορμόνος επιχειρηματίας υπερβάλλει, προκειμένου να αξιοποιήσει τα συναισθήματα εσωστρέφειας και απομόνωσης, που φαίνεται να αναπτύσσονται ραγδαία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έστω και κάτω από το πρίσμα αυτό ωστόσο, η ρητορική που αναπτύσσει είναι αρκούντως… τρομοκρατική για το μέλλον της Ευρώπης. Επομένως, και για το μέλλον της Ελλάδας.
http://www.statesmen.gr/