Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Θ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Πάρα πολύ ακριβό το φυτοφάρμακο στην Ελλάδα


Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

Κατερίνη  11 Ιανουαρίου 2012
  
Τα προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά, την διακίνηση και την χρήση των φυτοφαρμάκων στην Ελλάδα επεσήμανε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Πιερίας κ. Θανάσης
Παπαγεωργίου στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις».

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως το φυτοφάρμακο έχει μετρηθεί και έχει καταγραφεί ιστορικά ότι είναι ένας συντελεστής μεγάλης επιβάρυνσης του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Υπάρχουν ποσοστά ανά κατηγορία προϊόντων που κυμαίνονται από 5% έως 7% και 10% και τόνισε πως «το πρόβλημα με το φυτοφάρμακο στην Ελλάδα πέραν των άλλων έγκειται στο ότι είναι ανεξέλεγκτες οι τιμές στην αγορά και στο ότι είναι πάρα πολύ ακριβό. Θέλω να επικαλεστώ μία έρευνα που έγινε και η οποία συνέκρινε ένα επώνυμο φυτοφάρμακο, μίας μεγάλης επώνυμης πολυεθνικής εταιρείας και βρέθηκε ότι η τιμή του στη Γαλλία ήταν πέντε φορές μικρότερη απ’ ό,τι  ήταν στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, δηλαδή, το ίδιο φυτοφάρμακο ήταν πέντε φορές ακριβότερο απ’ ό,τι στη Γαλλία. Και διερωτάται κανείς τι γίνεται. Αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα;
Βέβαια, πρέπει να πω ότι σ’ αυτό το σχέδιο νόμου γίνεται μία μεγάλη, καλή και σωστή προσπάθεια και με το Παρατηρητήριο Τιμών. Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτή η αγορά μονοπωλείται, αυτή η αγορά κυριαρχείται από μονοπώλια και ολιγοπώλια. Το ερώτημα, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, είναι το εξής: Ωραία, εσείς δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης! Δεν υπάρχει Επιτροπή Ανταγωνισμού; Γιατί δεν παρεμβαίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε κραυγαλέες περιπτώσεις αυξήσεων και τρομακτικών ανισοτήτων στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Επαναλαμβάνω ότι ένα φάρμακο ήταν πέντε φορές ακριβότερο στην ελληνική αγορά απ’ ό,τι στη γαλλική αγορά! Δεν πρέπει να υπάρχει Επιτροπή Ανταγωνισμού; Δεν πρέπει να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού; Και τι ερχόμαστε και λέμε εδώ για την προστασία των αγροτών και των παραγωγών, όταν οι διαφορές είναι τρομακτικές;
Δεύτερον, δεν υπάρχει Επιτροπή Ανταγωνισμού. Γιατί, κύριε Υπουργέ, να μην υπάρχουν σε μία σελίδα ή στις εφημερίδες δημοσιοποιημένοι τιμοκατάλογοι των ευρωπαϊκών τιμών του ίδιου φαρμάκου και των ελληνικών τιμών, ώστε να μπορούν να συγκρίνουν οι Έλληνες αγρότες; Αυτά δεν αντιμετωπίζονται με το νομοσχέδιο. Ωραία, το Παρατηρητήριο είναι καλό! Όμως, ο έλεγχος των τιμών των αγροτικών προϊόντων, κύριε Υπουργέ, είναι ανύπαρκτος στην αγορά!»

 Δεν δανείζουν οι τράπεζες
Ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε ακόμη το πρόβλημα ρευστότητας που έχουν οι αγρότες την άρνηση των τραπεζών να τους δανείσουν για να προμηθευτούν εφόδια και φυτοφάρμακα τα οποία οι αγορά τα πουλά πλέον μόνο «μετρητοίς». Είπε χαρακτηριστικά: 
 «Εκείνο που επίσης θέλω να πω –το είπαν και κάποιοι συνάδελφοι- είναι ότι η τελευταία κρίση επέφερε δραματικές επιπτώσεις στη διακίνηση, στις τιμές και στις συναλλαγές των αγροτικών φαρμάκων. Είναι τραγικό ότι οι αγρότες δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες και λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν έχουν και οι ίδιοι διαθέσιμα. Έτσι, πηγαίνουν να αγοράσουν φυτοφάρμακα και τους λένε «τοις μετρητοίς»! Μα, δεν έχουν! Ο άλλος πρέπει να ραντίσει σε δύο ημέρες στο θερμοκήπιό του και δεν μπορεί να αγοράσει φυτοφάρμακα!
Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να το δείτε, κύριε Υπουργέ, ίσως με τις τράπεζες, όπως την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και όλες τις άλλες τράπεζες. Επίσης, αν θέλουμε να συζητήσουμε σοβαρά για την εξυγίανση, πρέπει να δούμε, εταιρείες και επιχειρήσεις διακίνησης φαρμάκου στην Ελλάδα που έχουν μία προϊστορία και που έχουν συμβάλει στην αγορά. Αυτές μπορούν να διευκολυνθούν αυτήν την περίοδο από το τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να συμβάλουν στην εξυγίανση της αγοράς, γιατί είναι φοβερό το πρόβλημα της αγοράς».

Το διασυνοριακό παραεμπόριο φυτοφαρμάκων
Ένα άλλο πρόβλημα που έθεσε ο κ. Παπαγεωργίου είναι το διασυνοριακό εμπόριο φυτοφαρμάκων που γίνετε κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα και οι επιπτώσεις που έχει, λέγοντας:
«Υπάρχει τρομερό διασυνοριακό εμπόριο. Έρχονται φυτοφάρμακα από τις γείτονες χώρες, τα οποία είναι ανεξέλεγκτα όσον αφορά την ποιότητά τους, άρα και την αποτελεσματικότητά τους. Εγώ έχω εισπράξει παράπονα από παραγωγούς της Βορείου Ελλάδας, κύριε Υπουργέ, για το ότι αγόρασαν φάρμακο της ίδιας φίρμας, όπως φαινόταν στην ετικέτα και όταν ράντισαν, αυτό δεν είχε κανένα αποτέλεσμα και καταστράφηκαν οι παραγωγές. Αυτό γίνεται και με τους σπόρους. Για παράδειγμα, ξέρω άνθρωπο στη Φλώρινα που έσπειρε από εισαγόμενους σπόρους απ’ αυτές τις χώρες και δεν φύτρωσε καθόλου στάρι!
Υπάρχει, λοιπόν, ένα διασυνοριακό εμπόριο σ’ αυτές τις περιοχές ιδιαίτερα της Βορείου Ελλάδας με φυτοφάρμακα «μαϊμούδες», τα οποία δεν έχουν καμία θετική επίπτωση στις αγροτικές παραγωγές.
Είναι, λοιπόν, αυτά τα φυτοφάρμακα σε βάρος των παραγωγών και σε βάρος των καταναλωτών. Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν τριμερείς επιτροπές οι οποίες ελέγχουν αυτά τα εισαγόμενα φάρμακα και στις οποίες συμμετέχει και το Υπουργείο με ένα μέλος. Το ερώτημα εξακολουθεί και υπάρχει: Τι κάνουν; Τι κάνουν τα τελωνεία σε αυτές τις περιπτώσεις; Τίποτα δεν κάνουν. Γίνεται πλιάτσικο στη Βόρεια Ελλάδα ιδιαίτερα με αυτά τα φυτοφάρμακα σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών, γιατί είναι αλλοιωμένα, είναι μειωμένης αποτελεσματικότητας και δηλητηριώδη πολλές φορές φυτοφάρμακα.
Χρειάζεται και σε εκείνη την κατεύθυνση να στρέψετε το βλέμμα με αυτές τις τριμερής επιτροπές. Καλό είναι, κύριε Ροντούλη, να τους καλέσετε και να τους εγκαλέσετε και να τους πείτε: Για καθίστε, κύριοι, τι κάνουν αυτές οι επιτροπές με αυτά τα φυτοφάρμακα;»

Οι κίνδυνοι από τη χρήση των φυτοφαρμάκων
Τέλος ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε τους κινδύνους που υπάρχουν από την χρήση των φυτοφαρμάκων λέγοντας:
«Κύριε Υπουργέ, θέλω να αναφερθώ σε μία τρίτη σοβαρή παρατήρηση. Έτυχε να πάω στην Πελοπόννησο κάποιο Πάσχα, γιατί έτυχε να έχω συγγενικές σχέσεις. Λέω στα συγγενικά μου πρόσωπα: Πάμε να πάρουμε ντομάτες από το θερμοκήπιο του συγγενή μας και μου είπαν «μην τα ζυγώνεις». Ρωτώ: γιατί; Γιατί χθες το βράδυ ράντισε, μπαίνει μέσα ο ίδιος με τη μάσκα, αλλά απ’ έξω είναι κοτσαρισμένη η νταλίκα και φορτώνουν για να πάνε στην αγορά της Αθήνας.
Ωραία, με το Μπενάκειο εσείς πολύ σωστά -και είναι ένας έγκυρος οργανισμός- μπορεί δειγματοληπτικά πολλά προϊόντα να τα ελέγξετε για υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Μπορεί, κύριε Υπουργέ, οι αλυσίδες –όπως το κάνουν στην Ευρώπη- να ελέγχουν τα υπολείμματα και να γυρίζουν πίσω προϊόντα σε οργανωμένες επιχειρήσεις. Πείτε μου, λοιπόν, τι θα γίνει σε περιπτώσεις οπωροκηπευτικών στις λαϊκές αγορές, σε μια αγορά η οποία είναι door to door ή είναι αγορά spot; Εκεί, λοιπόν, πουλιέται δηλητήριο, εκεί πουλιέται καρκίνος.
Ειλικρινά δεν μπορώ να σας απαντήσω και να σας αποδείξω κάτι, αλλά υπάρχει και η συνείδηση των αγροτών και υπάρχει και η ανάγκη να προστατευτούν και οι καταναλωτές.
Είναι έγκλημα όταν η προδιαγραφή λέει ότι με αυτό το φάρμακο το οποίο ραντίζει ο αγρότης τη ντομάτα στο θερμοκήπιο, πρέπει να περάσουν οκτώ μέρες για να μπει στο θερμοκήπιο, να μπαίνει ο αγρότης στις δυο μέρες και να φορτώνει τη νταλίκα. Και όλα αυτά γιατί; Γιατί τις ημέρες του Πάσχα, για παράδειγμα, έχει καλές τιμές και αν μπει στις οκτώ μέρες, θα έχουν πέσει στο μισό οι τιμές. Αυτό ναι μεν είναι προς συμφέρον του παραγωγού και του εισοδήματός του, αλλά είναι εγκληματικό για την υγεία και την προστασία του καταναλωτή.
Είναι τεράστια ζητήματα που το νομοσχέδιο δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Πρέπει να στύψουμε το μυαλό μας, να δούμε την εμπειρία από άλλες χώρες. Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση, υπάρχουν κανονισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν προβλήματα και για τον έλεγχο της αγοράς και για τον έλεγχο του διακοινοτικού εμπορίου και για τον έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων.
Υπάρχουν προβλήματα. Παλιά που ασχολιόμουν με το λάδι σκεφτόμουν ότι γίνονταν δακοκτονίες από αέρος και πηγαίναμε και τρώγαμε αυτό το λάδι. Εγώ συγκλονίζομαι, κύριε Υπουργέ, όταν το σκέφτομαι. Τώρα σκέφτομαι, ειλικρινά, σε περίοδο εκτός εποχής να πάω να φάω οπωροκηπευτικά, διότι τα δηλητηριάζουν κυριολεκτικά!
Άρα, έχουμε μεγάλο δρόμο, κύριε Υπουργέ. Πρέπει να σας πω ότι είμαι χαρούμενος που αυτό το νομοσχέδιο κάνει βήματα πολλά. Είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα χρειαστούν κι άλλα βήματα και για τον έλεγχο της αγοράς όσον αφορά τις τιμές, αλλά και για τον έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων που διακινούνται στην Ελλάδα».