Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Εμπάργκο στα πετρέλαια του Ιράν από την ΕΕ

Για καταρχήν συμφωνία των Ευρωπαίων μιλάνε τα διεθνή πρακτορεία

Σε καταρχήν συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν φέρονται να κατέληξαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία
ειδήσεων, επικαλούμενα Ευρωπαίους διπλωμάτες. (Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του πρακτορείου)

Οι πηγές που επικαλείται το Reuters υποστηρίζουν μάλιστα πως εδώ και μέρες, από τα τέλη Δεκεμβρίου για την ακρίβεια, Ευρωπαίοι διπλωμάτες είχαν αποδυθεί σε σειρά διαπραγματεύσεων προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις και ενστάσεις είχαν διατυπωθεί από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με πρώτη την Ελλάδα και δευτερευόντως την Ιταλία και την Ισπανία.

Σε κάθε περίπτωση ένα εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τις ασθενέστερες – και δη εξαρτημένες από το πετρέλαιο – οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η ελληνική, που προμηθεύεται σε ετήσια βάση από το Ιράν περίπου το 25% των αναγκών της σε μαύρο χρυσό.

Tην είδηση επιβεβαιώνει και το CNBC (δείτε εδώ), ενώ και το Bloomberg, επικαλούμενο τηλεφωνική δήλωση του εκπροσώπου της ΕΕ Μάικλ Μαν, κάνει λόγο για συμφωνία των Ευρωπαίων για εμπάργκο των ιρανικών πετρελαίων. Τονίζει χαρακτηριστικά πως «οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προτίθενται να ανακοινώσουν αυστηρότερες κυρώσεις κατά του ενεργειακού και τραπεζικού κλάδου του Ιράν στην επόμενη συνάντηση που θα έχουν στις 30 Ιανουαρίου, έπειτα από την άρση των επιφυλάξεων της Ελλάδας στην επιβολή ενός πετρελαϊκού εμπάργκο».

Το Ιράν εξάγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 450.000 βαρέλια αργού την ημέρα από το σύνολο των 2,6 εκατομμυρίων βαρελιών της μέσης ημερήσιας παραγωγής του. Εξ΄αυτών ένα 22% με 25% κατευθύνεται στην Ελλάδα, ένα 30% στην Τουρκία και σχετικά σημαντικά ποσοστά σε Ιταλία και Ισπανία.

Πάντως πηγές της ελληνικής αγοράς πετρελαιοειδών τονίζουν πως δεν συντρέχει άμεσος λόγος ανησυχίας καθώς και επαρκής ποσότητα αργού έχει αποθεματοποιηθεί, αλλά και παράλληλα «ανοίγει» σταδιακά η αγορά της Λιβύης, ενώ και η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή της για να καλύψει όποιες πιθανές ελλείψεις.


http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=169247