Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας στην εκδήλωση παρουσίασης των ευρημάτων από τον αρχαιολογικό χώρο της Μεθώνης

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση των ευρημάτων από τον αρχαιολογικό χώρο της Μεθώνης με αφορμή την επικείμενη έκδοση του τόμου: ΜΕΘΩΝΗ Ι: Επιγραφές, χαράγματα και εμπορικά
σύμβολα στη γεωμετρική και αρχαϊκή κεραμική από το ‘Υπόγειο’ (Ματθαίος Μπέσιος, Γιάννης Ζ. Τζιφόπουλος, Αντώνης Κοτσώνας, επιμέλεια Γιάννης Ζ. Τζιφόπουλος) παραβρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.


Το όλο πόνημα έγινε από Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, μέσω της υλοποίησης του έργου «Διάλεκτοι της Αρχαίας Ελληνικής με κομβική ιστορική σημασία για τη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμικής παράδοσης – Έργο τεκμηρίωσης για την ενίσχυση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων Φιλολογίας των ΑΕΙ». Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – EKT) και από εθνικούς πόρους. Ο υπο έκδοση τόμος θα περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό καθώς και επιστημονική τεκμηρίωση για την ερμηνεία των επιγραφών, χαραγμάτων και εμπορικών συμβόλων από το σύνολο των 191 κεραμικών που προέρχεται από την ανασκαφή του «Υπογείου» της Μεθώνης Πιερίας, της αρχαιότερης σύμφωνα με την παράδοση αποικίας Ελλήνων από την Ερέτρια στον βορρά. Στα ενεπίγραφα αρχαιολογικά ευρήματα, μελετώνται ζητήματα χρονολόγησης, προέλευσης, τυπολογίας και ερμηνείας, με έμφαση στην πρώιμη ελληνική γραφή, ενώ πιστεύεται ότι είναι μοναδικά για δύο λόγους:

πρώτον, γιατί τα περισσότερα από τα αγγεία χρονολογούνται περίπου μεταξύ 730 και 700 π.Χ., εποχή από την οποία σώζονται ελάχιστα παραδείγματα ελληνικής γραφής, και δεύτερον, γιατί στη Μακεδονία ενεπίγραφα ευρήματα, εγχάρακτα ή γραπτά, είναι εξαιρετικά σπάνια.

Η μαρτυρία των ενεπίγραφων κεραμικών της Μεθώνης είναι ανυπολόγιστης αξίας για τις κλασικές σπουδές και συμβάλλει καθοριστικά στις συζητήσεις σχετικά με:

• την ελληνική γλώσσα και τους Έλληνες στη Μακεδονία

• τον δεύτερο ελληνικό αποικισμό

• το εμπόριο της κεραμικής, ειδικότερα των πρώιμων εμπορικών αμφορέων

• τα «αλφάβητα» της Μεθώνης και την εμφάνιση του αλφαβήτου στην Ελλάδα

• τη διάλεκτο ή τις διαλέκτους της Μεθώνης

• τον αλφαβητισμό και την «εγγραμματοσύνη»

• τα εμπορικά, συμποτικά και άλλα περιβάλλοντα ανάπτυξης της γραφής

• τις απαρχές της λογοτεχνίας.

Σε προσωπική συνομιλία που είχε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας με τον αναπληρωτή καθηγητή του ΑΠΘ και συντελεστή του έργου κο Τζιφόπουλο καθώς και την υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου, τόνισε την ιδιαίτερη τιμή που νοιώθει για την παρουσία της στην εκδήλωση, αλλά και την βαθιά της συγκίνηση για την ανιδιοτέλεια του συμπολίτη μας από τη Μεθώνη Πιερίας με την ΔΩΡΕΑΝ παραχώρηση της περιουσίας του (συγκεκριμένου αγροκτήματος) στην αρχαιολογική υπηρεσία. Εξέφρασε δε, την πρόθεσή της να συμβάλει τα μέγιστα για την προβολή και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής αποτύπωσης, της σημασιολογικής ερμηνείας και της τεκμηρίωσης των αρχαιολογικών ευρημάτων, όπου η Μεθώνη, ως κιβωτός γνώσης αποδεικνύει την Ελληνική της ταυτότητα, μέσω της πρώιμης ελληνικής γραφής στις επιγραφές αλλά και τα αγγεία, αναδεικνύοντας την Πιερία ως κοιτίδα του πολιτισμού του βορά από αρχαιοτάτων χρόνων.


Στην εκδήλωση εκτός από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου και τους συνεργάτες της, παρευρέθηκαν επίσης οι συντελεστές του τόμου Ματθαίος Μπέσιος και Αντώνης Κοτσώνας, ο Αιδεσιμολογιότατος πατήρ Θωμάς Συνοδινός, ως εκπρόσωπος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, η κ. Ν. Βαλάκου ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, ο διευθυντής του Μουσείου Ακροπόλεως κ. Δ. Παντερμαλής, μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, όπως επίσης μέλη των αρχαιολογικών σχολών της Αθήνας και της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας, καθώς και πολίτες του νομού Πιερίας.