Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Στα Ιμια Έλληνας δημοσιογράφος…

Γράφει ο Αλέκος Φιλιππούσης…
(Ένα άρθρο που είχα γράψει το 2009 με αφορμή ένα περιστατικό με δημοσιογράφο που πήγε στα Ιμια)

Xαμηλά προσπαθεί να κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση την αποβίβαση έλληνα πολίτη στα Ίμια και την ανάρτηση σημαίας στη βραχονησίδα που πριν 13 χρόνια, έφερε Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης όταν
Τούρκοι κομάντος αποβιβάστηκαν στη μία από τις δύο βραχονησίδες Ίμια τη νύχτα της 30ης προς την 31η Ιανουαρίου του 1996.

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η Σφήνα», Γιώργος Χριστοδούλου, ιδιοκτησίας Σπύρου Καρατζαφέρη, ανέβηκε στα Ίμια κρατώντας την ελληνική σημαία.
Αφού φωτογραφήθηκε, πριν προλάβουν να αντιδράσουν οι Τούρκοι, οι οποίοι αντελήφθησαν την τελευταία στιγμή ότι κάτι περίεργο συνέβαινε;;;, κατέβασε τη σημαία και αποχώρησε, την ώρα που κατέφθανε τουρκική ακταιωρός???
Ο ψαράς που μετέφερε το δημοσιογράφο, συνελήφθη και ανακρινόταν επί ώρες από το Λιμενικό!!!
Ο γνωστός δημοσιογράφος (και όχι μόνο αυτός) »Μάκης» θεώρησε ώς πρόκληση την ενέργεια αυτή!!!???
Για ποιό λόγο θα έπρεπε να φοβόμαστε κύριε Τριανταφυλόπουλε να σηκώσουμε Ελληνική σημαία σε Ελληνικό έδαφος;
Γιατί θέλετε όλοι εσείς κύριοι να μας επιβάλετε σιγά σιγά τον φόβο ακόμα και της προσέγγισης παραμεθόριων περιοχών της χώρας μας, που όμως αποτελούν ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ;
Γιατί κύριοι δημοσιογράφοι (όσοι) θα πρέπει να φοβόμαστε την αντίδραση των Τούρκων από τη στιγμή που δεν πατάμε σε Τουρκικό έδαφος άλλά σε Ελληνικό;
Άκουσα πολλές φορές την έκφραση προς τον κ. Σπύρο Καρατζαφέρη από συναδέλφους του »εμείς οι δημοσιογράφοι δεν κάνουμε Εξωτερική πολιτική» !!!
Γιατί κύριοι, τι άλλου είδους Πολιτική σας επιτρέπετε να κάνετε, Οικονομική? Μεταναστευτική? ΤΙ???
Σας είναι δύσκολο κύριε Τριανταφυλόπουλε και λοιποί να καταλάβετε ότι αν υπάρχουν Ελληνικές ενστάσεις στην ύψωση της Ελληνικής σημαίας σε Ελληνικό έδαφος τότε δίνετε πάτημα στους Τούρκους να αμφισβητούν τα σύνορά μας;
Επιτέλους ως πότε κύριοι θα προσπαθείτε να μας επιβάλετε να φοβόμαστε ακόμα και την σκιά της Τουρκίας;
Είναι Ελληνικό έδαφος τα Ίμια ή δεν είναι; Μήπως γνωρίζετε κάτι παραπάνω εσείς κύριοι που δεν το γνωρίζουμε εμείς; Αν ναι τότε πείτε το στον κόσμο. Αλλιώς είναι απαράδεκτη η στάση σας.
Δεν είναι δυνατόν να αναρωτιόμαστε γιατί ένας Έλληνας ύψωσε Ελληνική σημαία σε Ελληνικό έδαφος.

Η αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης ήρθε μέσω του Υφυπουργού Εμπ. Ναυτιλίας Παν. Καμμένου, ο οποίος ισχυρίστηκε πως ο δημοσιογράφος δεν αποβιβάστηκε σε βραχονησίδα των Ιμίων αλλά στη βραχονησίδα »Καλό Νερό» η οποία απέχει πολλά Ναυτικά μίλια από τα Ίμια…

Εμείς δεν ήμαστε με αυτούς που για λόγους διαφημιστικής προβολής οργανώνουν »εκστρατείες» και »αποβάσεις» αλλά ούτε και με αυτούς που δεν μας ξεκαθαρίζουν αν τα Ίμια είναι ή όχι Ελληνικό έδαφος!!!

Θα θέλαμε να μάθουμε τους λόγους που η Ελληνική κυβέρνηση μετά και από τις δηλώσεις Τούρκου για τις θηριωδίες στην εισβολή του ’74, διατηρεί το λιγότερο, »περίεργη» στάση!

Άς θυμηθούμε το ιστορικό του περιστατικού των Ιμίων.

31 Ιανουαρίου 1996
Το χρονικό της μεγάλης ντροπής
Από τις 6 το πρωί (ώρα Ελλάδος) η ελληνική σημαία δεν κυματίζει στη βραχονησίδα Ίμια, όταν μια τουρκική ομάδα καταδρομέων αποβιβάστηκε και κατέλαβε την γειτονική (και ελληνική) βραχονησίδα Ακρογιαλιά. Στις 4.49 π.μ. ένα ελληνικό ελικόπτερο που προσπάθησε να εξακριβώσει την παρουσία ή όχι Τούρκων στρατιωτών στην Ακρογιαλιά δέχθηκε ηλεκτρονική παρεμβολή (jamming) από τους Τούρκους και συνετρίβη. Οι τρεις Έλληνες αξιωματικοί που επέβαιναν στο ελικόπτερο (Χ.Καραθανάσης, Ε.Γιαλοψός, Π.Βλαχάκος) σκοτώθηκαν.
Λίγο αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών κ.Πάγκαλος είπε πως μετράει με φειδώ το αίμα των παιδιών της Ελλάδος.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πρωτοβουλία τους, φέρνοντας στη μνήμη των Ελλήνων άσχημες μνήμες από προηγούμενες δεκαετίες.
Την ίδια ώρα στην Τουρκία άρχιζαν οι έξαλλοι πανηγυρισμοί. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα εγκαταλείπει έδαφος της αμαχητί!
Πώς έπεσε το ελικόπτερο;
Αποστολή αυτοκτονίας εκτελούσε στην κυριολεξία το ελικόπτερο με τους τρεις Έλληνες αξιωματικούς στη βραχονησίδα Ίμια. Η εκδοχή του ατυχήματος, την οποία προβάλλει επίσημα η κυβέρνηση (υποστηρίζει, ρίχνοντας λάσπη στον τάφο των άτυχων αξιωματικών, ότι ο κυβερνήτης τα ‘χασε από τα φώτα!) φαίνεται να καταρρέει από το άκρως εμπιστευτικό σήμα που εστάλη στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο», που ήταν η βάση του ελικοπτέρου. Από το έγγραφο ντοκουμέντο, που αποκάλυψε στο φύλλο της 1ης Φεβρουαρίου η εφημερίδα «Απογευματινή», προκύπτει πως το ελικόπτερο κατέπεσε ύστερα από ηλεκτρονική παρεμβολή, η οποία «τρέλανε» τα όργανα πλοήγησης. Σύμφωνα με το εμπιστευτικό σήμα, στις 4.49 τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου, ο πιλότος ανέφερε κατά λέξη: «Έχω ένδειξη master caution (γενική ηλεκτρονική βλάβη), emergency (κίνδυνος)». Σύμφωνα με τους ειδικούς η ένδειξη master caution σημαίνει ότι είτε το ελικόπτερο δέχεται ηλεκτρονική παρεμβολή, είτε ότι υπάρχει μηχανική βλάβη (οπότε και ανάβει το αντίστοιχο λαμπάκι). Αμέσως μετά όμως ο πιλότος προσθέτει «αλλά το λαμπάκι δεν δείχνει τίποτα». Τα συμπεράσματα είναι ευνόητα.
Η τουρκική απόβαση
Με μιά αστραπιαία επιχείρηση, η οποία όμως είχε προγραμματιστεί τουλάχιστον 12 ώρες νωρίτερα, χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να λάβει κανένα μέτρο, οι Τούρκοι κατέλαβαν την Ακρογιαλιά (βραχονησίδα δίπλα στην Ίμια) και άλλαξαν το σκηνικό στην κρίση του Αιγαίου. Ανενόχλητοι οι Τούρκοι στρατιώτες βρέθηκαν στο νησί εφαρμόζοντας με απόλυτη επτυχία την επιχείρηση «Γιούνους 1″ (Δελφίνι 1). Οι Τούρκοι καταδρομείς που χθές το μεσημέρι έγιναν δεκτοί ως ήρωες στο Ασημοχώρι της Μικράς Ασίας, σύμφωνα με τον αρχηγό τους ταγματάρχη Αλί Τουρκμέν, δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα.
«Στήσαμε τη σημαία μας και περιμέναμε. Παρά το γεγονός ότι ήταν βράδυ βλέπαμε τους Έλληνες στρατιώτες και αυτοί βλέπανε εμάς».
Οι Τούρκοι ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης από την Κωνσταντινούπολη αεροπορικώς.Συνέχισαν οδικώς από το Νταλαμάν για το Ασημοχώρι απ΄όπου με δύο ταχύπλοα τύπου «Ζόντιακ» έφτασαν στη βραχονησίδα, όπου παρέμειναν επτά ολόκληρες ώρες. Οι Τούρκοι είχαν λάβει την εντολή να μην κάνουν χρήση όπλων όσο δεν πυροβολούνταν.
Η ελληνική κυβέρνηση πληροφορήθηκε την απόβαση από τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και τα ρεπορτάζ που μετέδιδε η τουρκική τηλεόραση! Σύμφωνα με μία άποψη η ελληνική κυβέρνηση είχε επίτηδες αφήσει αφρούρητη την Ακρογιαλιά, ώστε να γίνει η τουρκική απόβαση και να ακολουθήσει η «εκτόνωση» με την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την ελληνική βραχονησίδα Ακρογιαλιά και των ελληνικών από την ελληνική βραχονησίδα Ίμια! Οι Έλληνες πολιτικοί, οι οποίοι προσπαθούν να εκδικηθούν με κάθε τρόπο τους στρατιωτικούς, επειδή τους θεωρούν συλλήβδην υπεύθυνους για το πραξικόπημα του 1967, έσπευσαν να επιρρίψουν τις ευθύνες στις ένοπλες δυνάμεις επειδή εκτέλεσαν πιστά τις λανθασμένες οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας ( ο Γ.Αρσένης δήλωσε πως δεν διέταξε την απόβαση καταδρομέων στην Ακρογιαλιά επειδή την επιτηρούσαν οι καταδρομείς από τη γειτονική βραχονησίδα!).
Έξαλλοι πανηγυρισμοί στην Τουρκία
Θριαμβολογίες και λεονταρισμοί στην Τουρκία μετά τη λήξη της έντασης στο Αιγαίο και την αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων από τις βραχονησίδες. Ο τουρκικός φανατισμός και η έξαρση εθνικισμού ενισχύθηκαν από τις εμπρηστικές δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών, οι οποίοι εμφανίστηκαν ως, και είναι άλλωστε, οι «νικητές» της κρίσης. Τα τουρκικά κανάλια έδωσαν ρεσιτάλ φανατισμού στα δελτία ειδήσεων και έφτασαν στο σημείο να δείξουν νίκες της εθνικής ποδοσφαιρικής τους ομάδας, νικηφόρους αγώνες πάλης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων παλαιστών, ενώ έκαναν αναφορές ακόμα και στο 1922 (που εμείς έχουμε ξεχάσει) και στον αιμοσταγή Κεμάλ Ατατούρκ.
«Αποβιβαστήκαμε στο νησί» ήταν ο τίτλος της Χουριέτ.
«Έφοδος στο νησί. Επειδή η Ελλάδα δεν αποχώρησε αποβιβάσαμε καταδρομείς στο Καρντάκ»έγραψε η Μιλιέτ.
Η πρωθυπουργός της Τουρκίας εμφανίστηκε με ένα διάπλατο χαμόγελο να δηλώνει: «Είχα δώσει μια υπόσχεση στον τουρκικό λαό και είχα πει πως δεν έχουμε να εκχωρήσουμε ούτε ένα πετραδάκι και ακόμη περισσότερο ένα βράχο. Αυτοί οι στρατιώτες θα φύγουν και αυτή η σημαία θα κατέβει. Εκπληρώσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα την υποσχεση που δώσαμε στους συμπατριώτες μας. Η σημαία αυτή κατέβηκε και οι στρατιώτες εκείνοι έφυγαν».
Ο υπουργός Εξωτερικών Ντενίζ Μπαϊκάλ σε δηλώσεις του είπε ότι «δεν παίζουν με την Τουρκία. Στην αρχή των γεγονότων θέσαμε τους εθνικούς μας στόχους. Θα ετερματίζετο η εκεί ελληνική κατάληψη, οι Έλληνες θα απεσύροντο από τις βραχονησίδες. Λάβαμε τα απαραίτητα μέτρα και ενισχύσαμε την περιοχή. Αποβιβαστήκαμε στο Καρντάκ. Αυτό έδειξε ότι η Τουρκία έχει σαφή πολιτική βούληση στον τομέα της υλοποίησης των στόχων της».

Διαβάστε παρακάτω …

Πως και γιατί σκοτώθηκαν οι Τούρκοι καταδρομείς που κατέλαβαν τη δυτική Ίμια;

Συγκλονιστικές συμπτώσεις?

Λίγους μήνες μετά τη 30η Ιανουαρίου 1996 η περιβόητη παρασημοφορεμένη «ομάδα Καρντάκ» των Τούρκων κομάντος που κατέλαβαν τα Ίμια συμμετείχε σε άσκηση στον Κόλπο της Μαρμαρίδας.
Η ομάδα αυτή πήγαινε στις ασκήσεις ως ομάδα πρότυπο υπό τις διαταγές του Τούρκου Ταγματάρχη Ζεκί Σεν. Ο Ζεκί Σεν, ήταν ένας λαμπρός αξιωματικός των Καταδρομών, μέλος της γνωστής μονάδος Su Altı Taarruz/SAT (αντίστοιχη της ΔΥΚ). Ο Ζεκί Σεν ήταν αδειούχος κατά την προαναφερόμενη άσκηση.
Η «ομάδα Καρντάκ» απογειώθηκε με ελικόπτερο Cougar για να εκτελέσει αεραπόβαση. Ξαφνικά σφοδρή έκρηξη καταστρέφει το ελικόπτερο, σκοτώνοντας το πλήρωμα του και την «ομάδα Καρντάκ». Αύτανδρο βυθίζεται στα νερά της Μαρμαρίδας.
Μαζί με τον Σακί Σεν, απουσίαζαν άλλα δύο μέλη της «Ομάδας Καρντάκ». Τούρκοι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι υπήρξε ελληνικό σαμποτάζ, εκδίκησης για τα Ίμια. Η «ομάδα Καρντάκ» διαλύθηκε.
Οι δύο παρασημοφορημένοι κομάντος που απουσίαζαν μεταφέρθηκαν σε άλλες μονάδες καταδρομών.
Ο Αρχηγός τους Ζεκί Σεν, αποσπάστηκε μυστικά στην Γεωργία ως προσωπικό του ΟΗΕ. Μετά από δύο μήνες με διαφορά 3 ημερών, φεύγουν από την ζωή και οι δύο επιζώντες Τούρκοι κομάντος, και οι δύο σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Μέσα στο ίδιο έτος δηλαδή και οι 12 Τούρκοι κομάντος των Ιμίων, δεν ήταν πλέον στην ζωή με εξαίρεση τον Αρχηγό τους.
Τα ίχνη του Ζεκί Σεν χάθηκαν για ένα διάστημα ώσπου το 2003, επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη. Στις 6 Μαΐου του 2003, ο Ζεκί Σεν γιόρτασε τα γενέθλια του με την κοπέλα του και τους φίλους του σε γνωστό κλαμπ της Κων/πόλης (LAILA) στην Περιοχή Ορτάκιοϊ (Ortaköy).
Την νύχτα των γενεθλίων την πέρασε στο κοντινό ξενοδοχείο “CIRAGAN PALACE HOTEL”, παλαιό παλάτι του Σουλτάνου. Την επόμενη μέρα, το μεσημέρι στις 3.30 μ.μ., ο Ζεκί Σεν δέχθηκε στην πλατεία Ταξίμ την επίθεση τριών νεαρών, οι οποίοι τον κατακρεούργησαν με μαχαίρια και διέφυγαν στα στενά σοκάκια της Πόλης…



Δείτε video από την εκπομπή »Μηχανή του Χρόνου» σε δύο μέρη…


http://gerakas.org.gr/site/