Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Αγρότης της Χρονιάς για το 2011 ο Γιάννης Ζαχαριάς

ImageΆνθρωπος της χρονιάς για την ελληνική γεωργία το 2011 αναδείχθηκε ο αγρότης, συνεταιριστής και αντιδήμαρχος του δήμου Κιλελέρ Γιάννης Ζαχαριάς.

Και ο τίτλος απονεμήθηκε από την καλύτερη ίσως κριτική επιτροπή που θα μπορούσε να συσταθεί γι’ αυτόν το σκοπό. Τη δημοσιογραφική ομάδα της Agrenda, η οποία παρακολουθεί καθημερινά και από πολύ κοντά τις εξελίξεις
στο χώρο της αγροτικής οικονομίας ήδη από το 2005, όταν εκδόθηκε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας.
Η απονομή της τιμητικής διάκρισης «Αγρότης της Χρονιάς», την οποία έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια η εφημερίδα, έρχεται να αναδείξει με σαφήνεια και αντικειμενικότητα πρόσωπα και πρωτοβουλίες με σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής και στη βελτίωση των όρων ζωής στην ελληνική περιφέρεια.
Φέτος λοιπόν η πυξίδα των έμπειρων δημοσιογράφων προσανατολίστηκε στις υποψηφιότητες, επέλεξε τις τρεις ισχυρότερες, και σταμάτησε -με αρκετή συζήτηση, είναι αλήθεια- στον Γιάννη Ζαχαριά για πολλούς λόγους και σίγουρα όχι επειδή είναι φίλος μας! Τη δεύτερη θέση στην απονομή μας κατέλαβε ο Κρητικός Μανώλης Τιτομιχελάκης και την τρίτη ο Σερραίος Πασχάλης Πατβάρης.

Παλιός γνώριμος αλλά……..
Μπορεί η αφορμή για τη γνωριμία της συντακτικής ομάδας της Agrenda με τον αγρότη Γιάννη Ζαχαριά να δόθηκε με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των νεολαίων του κάμπου το 2008 (συγκέντρωση Πλατυκάμπου και πορεία προς τα Τέμπη), όμως η… εκτός δρόμου επαγγελματική και συλλογική δραστηριότητα του Θεσσαλού είναι αυτή που «συγκίνησε» τους δημοσιογράφους για να τον ανακηρύξουν ομόφωνα αγρότη της χρονιάς για το 2011. Ο Γιάννης Ζαχαριάς καλλιεργεί μαζί με τον αδερφό του στο Ψυχικό Λάρισας γύρω στα 5.000 στρέμματα, ανάμεσα στα οποία κάπου 3.000 στρέμματα με σκληρό σιτάρι, 1.000 με φακή και ρεβίθι, 200 στρέμματα με βρώμη, 150 με κριθάρι, 100 με καλαμπόκι, 80 με βίκο, 200 με βαμβάκι, 100 με κρεμμύδι και γύρω στα 20 στρέμματα με φιστίκι.
Αν και είναι δύσκολο να βρεθεί άκρη πότε και πόσα κερδίζει από τη δουλειά του ένας αγρότης με μια τέτοια εκμετάλλευση, αυτό που δείχνει την προσπάθεια είναι το γεγονός ότι ο Γιάννης Ζαχαριάς ξεκίνησε με 30 στρέμματα ιδιόκτητα και σήμερα έχει μαζί με τον αδελφό του 300, ενώ, αν γίνει μια πρόχειρη καταγραφή του κόστους του μηχανολογικού εξοπλισμού που διαθέτει η επιχείρηση, αυτό υπερβαίνει κατά πολύ το ένα εκατομμύριο ευρώ!
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι με πάνω από 15 χρόνια δραστηριότητας στη γεωργία, τα δύο αδέρφια έχουν καταφέρει να αποσβέσουν σημαντικά τα κόστη αγοράς των μηχανημάτων και να περιορίσουν αντίστοιχα τις δανειακές υποχρεώσεις της επιχείρησής τους. Χρόνια πρόεδρος του συνεταιρισμού στο Ψυχικό, εκλεγμένος εκπρόσωπος στην ΕΑΣ Λάρισας και αντιδήμαρχος αυτό τον καιρό στο Δήμο Κιλελέρ, ο Γιάννης Ζαχαριάς έχει ζήσει από κοντά, όλα αυτά τα χρόνια, τη λειτουργία των συνεταιρισμών και έχει «γευθεί» τόσο τα οφέλη της συλλογικότητας, όσο και τα κόστη του αποκλεισμού. «Το ξέρω
πως είναι δύσκολο για τον Έλληνα αγρότη να δράσει συλλογικά, όμως το κόστος της απομόνωσης είναι μεγαλύτερο», δηλώνει με νόημα στην επικοινωνία του με την Agrenda. «Αυτό που χρειάζεται ο αγροτικός κόσμος, είναι τα… τροχιοδεικτικά που θα του δείξουν την πορεία.


WHO IS WHO
O Γιάννης Ζαχαριάς γεννήθηκε και ζει στο χωριό Ψυχικό της Λάρισας. Την περασμένη Τρίτη έκλεισε τα 40 του χρόνια, είναι παντρεμένος και πατέρας δύο αγοριών 6 και 9 χρόνων. Σπούδασε Διοίκηση Συνεταιριστικών Οργανώσεων στο ΤΕΙ Λάρισας, ξεκίνησε ως αγρότης με ιδιόκτητη γη 30 στρεμμάτων και σήμερα μαζί με τον αδελφό του έχουν ιδιόκτητα από 150 στρέμματα ο καθένας, ενώ διαχειρίζονται μια εκμετάλλευση 2.500 στρεμμάτων με κύριες καλλιέργειες τα σιτηρά και το βαμβάκι.


Δεύτερη και τρίτη θέση
Ξέρουν τι θέλουν στα Κρητικά Μιτάτα
ImageΤο… θαύμα τους έκαναν μέσα στο 2011 οι 100 κτηνοτρόφοι της Κρήτης που ίδρυσαν το  Συνεταιρισμό–Ομάδα Παραγωγών «Κρητικά Μιτάτα», δημιούργησαν δικό τους σύστημα ιχνηλασιμότητας, έκαναν πατέντα για τη σήμανση των σφαγίων και αγόρασαν φορτηγό ψυγείο εκμεταλλευόμενοι τα κέρδη από το μαλλί των ζώων τους. Δικαίως λοιπόν ο πρόεδρος της ομάδας Μανώλης Τιτομιχελάκης καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στο βάθρο του «Αγρότη της Χρονιάς 2011».
«Όλοι δουλέψαμε πολύ για να πάει καλά η Ομάδα Παραγωγών. Και τον πρώτο στόχο τον πετύχαμε, να αυξήσουμε την τιμή παραγωγού του κρέατος στα 5,60 ευρώ το κιλό, ενώ οι καταναλωτές που πάνε στα ντόπια κρεοπωλεία τα οποία μας προτίμησαν νιώθουν ασφάλεια όταν αγοράζουν το δικό μας προϊόν», μας λέει ο 48χρονος Μανώλης Τιτομιχελάκης από την κωμόπολη Αγία Βαρβάρα του δήμου Γόρτυνας Ηρακλείου.
Κι όλα αυτά έγιναν χωρίς επιδότηση! Όπως λέει ο κ. Τιτομιχελάκης ένας από τους πιο σημαντικούς επόμενους στόχους της Ομάδας είναι η δημιουργία πιστοποιημένου εργαστηρίου για την επεξεργασία των εντέρων και της κοιλιάς των ζώων. «Εισάγουμε αυτά τα είδη, ενώ τα παράγουμε και τα πετούμε», σχολιάζει χαρακτηριστικά.


Με σκέψη απλή, βαθιά μελετημένη
ImageΤο πέρασμα στις ενεργειακές καλλιέργειες σηματοδοτεί η επιλογή του Πασχάλη Πατβάρη από το Αχλαδοχώρι Σερρών ως υποψηφίου για Αγρότη της Χρονιάς το 2011. Με εκμετάλλευση που ξεπερνά τα 1.200 στρέμματα, το κύριο μέρος της οποίας απασχολούσαν η ελαιοκράμβη και ο ηλίανθος, ο Πασχάλης Πατβάρης αποφάσισε στις αρχές του 2011 να μετακινηθεί στην αγριαγκινάρα και δέσμευσε πολλές εκτάσεις.
Η αρχή έγινε με τα πρώτα 400 στρέμματα που σπάρθηκαν την άνοιξη για να ακολουθήσουν το φθινόπωρο άλλα 400.
Η σκέψη απλή αλλά και βαθιά μελετημένη! Με μια απόδοση 1.000 κιλών βιομάζας το στρέμμα, η παραγωγή αντίστοιχης ποσότητας pellets μπορεί να αποφέρει μέχρι και 250 ευρώ/στρμ. Όλο το θέμα κρύβεται στη δυνατότητα άμεσης μετατροπής της βιομάζας σε pellets, υπόθεση την οποία «παλεύει» ο δραστήριος αγρότης των Σερρών.
Αρκεί να αναφερθεί ότι δύο τόνοι pellets ελαιοκράμβης αντιστοιχούν (σε θερμογόνο δύναμη) σε 1.000 λίτρα πετρέλαιο, κάτι που περιορίζει το κόστος θέρμανσης στο 1/3. Άλλωστε η αγριαγκινάρα διατίθεται και ως ζωοτροφή, χρήση που διευκολύνει την πιστοποίηση της καλλιέργειας ως βιολογικής με ειδική ενίσχυση 28 ευρώ το στρέμμα. 


http://www.agronews.gr/content/view/74214/200/lang,el/