Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Siemens: Και στην Αργεντινή έφαγε πρόστιμο 220 εκατ. - Στην Ελλάδα ατιμώρητη…

 Η Siemens έφαγε πρόστιμο 220 εκατ, αλλά στην Ελλάδα η ατιμωρησία συνεχίζεται αναφέρει σε ερώτηση στη βουλή, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης Σε 220 εκατ. δολάρια ανέρχεται το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη Siemens, αλλά...για την Αργεντινή. Αντίθετα, στην Ελλάδα, αναφέρει σε νέα ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, συνεχίζεται η «προκλητική
κυβερνητική ολιγωρία στο μέγα σκάνδαλο της Siemens».

Ο βουλευτής επικαλείται την πρόσφατη επιβολή προστίμου 220 εκατομ. ευρώ σε βάρος της Siemens από το Διαιτητικό Δικαστήριο της Ουάσινγκτον για τη σκανδαλώδη δραστηριότητα της Siemens στην Αργεντινή «με μεθόδους-καρμπόν με αυτές που χρησιμοποίησε στην Ελλάδα.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση με ερώτηση που απευθύνει προς το Υπουργείο Οικονομικών:
«Την ώρα που στην Ελλάδα κανένας κρατικός αξιωματούχος ή δημόσιος λειτουργός δεν οδηγήθηκε στη φυλακή για το σκάνδαλο Sιemens, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προσδιορίσει ακόμα το ύψος της ζημίας του ελληνικού δημοσίου από την δράση της εταιρίας Siemens αλλά φέρεται να διεκδικεί εξωδικαστικά για το Δημόσιο από τη Siemens ποσό τελικά δεν ξεπερνάει τα 250 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλο σε απάντηση στην υπαριθμ’ 71 11/10/2011 επίκαιρη ερώτησή μου,
Στις ΗΠΑ, για το θέμα των αποζημιώσεων του αμερικανικού Δημοσίου, πέφτουν βαριά πρόστιμα στη Siemens και σημαίνοντα στελέχη του αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες.
Με δεδομένο τον διεθνή χαρακτήρα του σκανδάλου Siemens, στην Αργεντινή αυτή τη φορά, οκτώ πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens, διώχθηκαν την περασμένη εβδομάδα ποινικά για βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος από τη Δικαιοσύνη της Αργεντινής που έχει ξεκινήσει παράλληλα με τις ελληνικές αρχές, έρευνα σε βάθος για μίζες και πολιτικές πληρωμές, για συμβάσεις, ύψους 1 δισ. δολαρίων.
Παράλληλα, το Διαιτητικό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον επιδίκασε στη Siemens, βαρύτατο πρόστιμο 220 εκατ. δολαρίων για σειρά χρηματιστηριακών παραβάσεων της εταιρείας. Από την ενημέρωση, που έφθασε στις ελληνικές δικαστικές αρχές από τους ομολόγους τους σε Αργεντινή και ΗΠΑ, προκύπτουν σαφείς ομοιότητες στην οργάνωση και την υλοποίηση του σκανδάλου με τις πολιτικές πληρωμές.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της Αργεντινής, τα οκτώ στελέχη κατέβαλαν αρχικά 100 εκατ. δολάρια σε μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους και κυβερνητικούς παράγοντες, προκειμένου να πάρει η Siemens το μεγάλο έργο της αντικατάστασης του συστήματος χειρόγραφης παραγωγής ταυτοτήτων.
Το μαύρο πολιτικό χρήμα διακινήθηκε μέσω 17 off shore εταιρειών, συμφερόντων ενδιάμεσων προσώπων, που ανέλαβαν να το ξεπλύνουν, εμφανίζοντας τις σχετικές πληρωμές ως παραστατικά ψεύτικων συμβολαίων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Το ποσό των πολιτικών πληρωμών ήταν εξαρχής εξαιρετικά μεγάλο, αλλά όταν άλλαξε η κυβέρνηση το 1999, χρειάστηκε, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, να δοθούν άλλα 500 εκατ. δολάρια για να συνεχιστεί η σύμβαση και να επεκταθεί το έργο!
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
· Γιατί δεν έχει προσδιοριστεί έως σήμερα το ύψος της ζημίας του ελληνικού δημοσίου από το σκάνδαλο Siemens;
· Πώς εξηγεί η κυβέρνηση ότι σχεδόν σε όλες τις χώρες που ζημίωσε με την δράση της η εταιρία Siemens, πέραν της αποζημίωσης που εισέπραξαν για την οικονομική βλάβη την οποία υπέστησαν, καταλογίστηκαν ποινικές και αστικές ευθύνες σε φυσικά πρόσωπα που κατείχαν κρατικές θέσεις, ενώ στην Ελλάδα δεν τυγχάνει εφαρμογής ούτε το ένα ούτε το άλλο; Πώς εξασφαλίζεται στην Ελλάδα η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, όταν βασιλεύει η ατιμωρησία και το κουκούλωμα;

- Πότε θα κυρωθεί από τη Βουλή και ποιο το ύψος του εξωδικαστικού συμβιβασμού που εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα προκύψει από τη συμφωνία του ελληνικού Δημοσίου με την Siemens για την ζημία που υπέστη από το σκάνδαλο Siemens;»

http://www.eklogika.gr/news/7262