Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

“Ρουκέτα” από τις τράπεζες στο πολιτικό σύστημα

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

Κάποιος θα έλεγε ότι… άργησαν να καταλάβουν πως οι πολιτικές ηγεσίες με τις οποίες συνεργάζονται, και από τις αποφάσεις των οποίων εξαρτώνται, κινούνται στα όρια της αργής κατανόησης της
πραγματικότητας. Ίσως και της πλήρους ανεπάρκειας.

Έτσι, οι μεγάλες τράπεζες του πλανήτη αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Και με μια πρωτοφανή «συμφωνία κυρίων», δημοσίως και πάνω από το τραπέζι, χωρίς υποσημειώσεις και… αστερίσκους, συμφώνησαν σε δράσεις άμεσης ολοκλήρωσης, που στοχεύουν στην αντίστοιχα άμεση ενίσχυση της ρευστότητας στις αγορές.

Η συμφωνία φέρει την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και των Κεντρικών Τραπεζών των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ελβετίας και του Καναδά. Προβλέπει τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια, και ως πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας ορίστηκε η 5η Δεκεμβρίου.

Κι αν διατηρείτε αμφιβολίες για το πώς θα «διαβάσουν» οι αγορές την παραπάνω εξέλιξη, να σημειώσουμε ότι από τη στιγμή που η συμφωνία επισημοποιήθηκε και ανακοινώθηκε, τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου άρχισαν… πάρτι. Με το ευρώ, να ανασαίνει μετά από αρκετές εβδομάδες ασφυκτικών πιέσεων και κλυδωνισμών, λόγω της κρίσης στην ευρωζώνη.

Θα έλεγε κανείς ότι οι τράπεζες… κουράστηκαν να περιμένουν τους πολιτικούς να ξεδιαλύνουν τις διαφορές τους. Και βγαίνουν ένα βήμα μπροστά, στο… παρά κάτι μια δομικής, και επομένως μη αναστρέψιμης κατάρρευσης της παγκόσμιας οικονομίας. Με ενορχηστρωτή της όλης προσπάθειας τον κεντρικό τραπεζίτη των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι. Τον άνθρωπο που εξαρχής ζητούσε… να κοπεί χρήμα. Ώστε να ανακοπεί η όρεξη των κερδοσκόπων.