Επικοινωνήστε μαζί μας στο kolidrinamaslatia@gmail.com και τηλεφωνικά στο 0000000000 H ιστορία γράφεται καθημερινά στη πατρίδα του Αλέξη Ζορμπά ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΑ ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΜΑΣΛΑΤΙΑ, ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις
▼
Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011
Ο κήπος του άντρα
Τι θα ’λεγες να βάλεις στο τραπέζι σου φρέσκα οπωροκηπευτικά δικής σου εσοδείας;
Βιολογικά προϊόντα από τη δική σου γη! Έστω κι αν έχεις μια μικρή αυλή ή ένα ακόμα μικρότερο
μπαλκόνι… Κάποτε το έλεγαν μποστάνι!
Για να φτιάξεις τον δικό σου λαχανόκηπο δεν χρειάζεσαι ούτε στρέμματα γης ούτε και πολύ κόπο. Ένας μικρός σχεδιασμός, λίγη οργάνωση και μετά φύτεμα. Πρόκειται πραγματικά για μια πολύ εύκολη κατασκευή, απαιτεί λίγη ενασχόληση, ενώ η φροντίδα του κήπου είναι ξεκάθαρα μια καλή αγχολυτική δραστηριότητα. Συν το bonus του πρακτικού αποτελέσματος: τρως ό,τι βγάζεις! Βότανα, μπαχαρικά, λαχανικά θα αναβαθμίσουν τη διατροφή σου αλλά και την ψυχική σου υγεία. Να και κάποιες συμβουλές για να ξεκινήσεις την περιπέτειά σου στην αγροτική ζωή.
Κράτα τον απλό. Ξεκινώντας να φτιάχνεις τον κήπο σου, δεν χρειάζεται να ασχοληθείς σε πρώτη φάση με τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου: ο καλλωπισμός των παρτεριών, ο εξωραϊσμός της περιμέτρου, η δημιουργία διακοσμητικού φράχτη είναι όλες δουλειές που μπορούν να περιμένουν μέχρι το μεράκι σου να φουντώσει τόσο που να σε «αναγκάσει» να το κάνεις.
Η χαρά της κηπουρικής βρίσκεται στην καλλιέργεια και τη φροντίδα των φυτών∙ εκεί επικεντρώσου! Σχεδίασε τον κήπο σου σε μια κόλλα χαρτί πριν αγοράσεις υλικά και ξεκινήσεις. Σκάλισε κάνα-δυο παρτέρια 2,5x1 μέτρα για να βάλεις τα ζαρζαβατικά σου, άντε και κανένα καλλωπιστικό φυτό. Αν δεν έχεις αυλή, μπορείς κάλλιστα να προμηθευτείς μερικές μεγάλες ζαρντινιέρες για τη βεράντα σου. Χώρος πάντα υπάρχει…
Φύτεψε λιγότερα φυτά απ’ όσα νομίζεις ότι χωράνε. Αφού είσαι αρχάριος στην κηπουρική, πώς ξέρεις πόσο χώρο χρειάζεται ένα φυτό για να αναπτυχθεί; Αυτή την «ασθένεια του αρχάριου» να σπέρνει τα φυτά πολύ κοντά μεταξύ τους μπορείς να την αποφύγεις εύκολα, αν αφήνεις περισσότερο ζωτικό χώρο ανάμεσα στη σπορά.
Για να αναπτυχθεί πλήρως ένα φυτό, χρειάζεται καλό φως και σωστό αερισμό∙ όταν είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, δεν διασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες και γίνονται έτσι ευάλωτα σε ασθένειες.
Οπότε, πριν πιάσεις τους σπόρους στα χέρια σου, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να μελετήσεις τα χαρακτηριστικά του λαχανικού που πρόκειται να φυτέψεις, αλλά και τις απαραίτητες αποστάσεις. Ή μήπως νομίζεις ότι τα καρπούζια και τα λάχανα χρειάζονται ίδιο χώρο;
Πέρνα χρόνο στον κήπο σου, αλλά όχι υπερβολικά πολύ. Η διατήρηση του λαχανόκηπου μπορεί να φαίνεται στον αμύητο ως ένα ιδιαίτερα χρονοβόρο χόμπι, αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη! Μόλις σχεδιάσεις και φτιάξεις το κηπάκι σου και τοποθετήσεις τους σπόρους στο χώμα, οι δουλειές σου από δω και πέρα απλοποιούνται μονομιάς: πότισμα και ξεχορτάριασμα θα είναι οι μόνες σου υποχρεώσεις.
Μπορείς να καθιερώσεις το πρωινό του Σαββάτου ως χρόνο αφιερωμένο στον κήπο∙ χρειάζεσαι άλλωστε μόνο 15 λεπτά για να ποτίσεις και να φροντίσεις τα παρτέρια σου! Το πρωί είναι η καλύτερη στιγμή για το πότισμα των ζαρζαβατικών: τα φυτά θα κατακρατήσουν το περισσότερο νερό και θα έχουν μπροστά τους όλη τη μέρα για να στεγνώσουν καλά, γεγονός που μειώνει και το ενδεχόμενο να μολυνθούν από μύκητες και βακτήρια.
Ωστόσο, η πραγματική απόλαυση είναι να παρατηρείς κάθε φυτό ξεχωριστά για να «αξιολογείς» το επίπεδο της ανάπτυξής του. Εκεί βρίσκεται η μαγεία της κηπουρικής! Για να μη σε φάει όμως η αγωνία γιατί δεν μεγαλώνουν επαρκώς και να αποφύγεις τις απογοητεύσεις, πριν σπείρεις ένα λαχανικό μάθε για την εποχικότητά του∙ αν προτιμά κρύο ή ζεστό καιρό και πότε είναι η κατάλληλη εποχή για φύτευση. Για παράδειγμα, οι τομάτες, οι πιπεριές, οι μελιτζάνες και τα αγγουράκια μπορούν να σπαρθούν ακόμα και στα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου και να δώσουν μια γενναιόδωρη σοδειά.
Από την άλλη, όσο κι αν τα μαρούλια προτιμάνε χαμηλές θερμοκρασίες, μπορείς να τα φυτέψεις στα τέλη Αυγούστου (αφού περάσουν οι μεγάλες ζέστες) και να τα έχεις στο πιάτο σου όλο τον Οκτώβριο. Προγραμμάτισε πότε θα σπείρεις και τι, για να έχεις συνεχείς επιτυχίες στη συγκομιδή…
Βάλε και λαχανικά που δεν έχεις ακούσει ποτέ. Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα του να έχεις το δικό σου μποστάνι είναι ο πειραματισμός και η καλλιέργεια εδώδιμων που δεν βρίσκεις στο μανάβικο της γειτονιάς σου! Και τη διατροφή σου θα εμπλουτίσεις σε γεύσεις και ποικιλίες, αλλά και θέμα συζήτησης θα είναι πάντα ο μαγικός σου κήπος. Σίγουρα, όλοι αγαπάμε τις τομάτες, αλλά μπορείς πέρα από την παραδοσιακή, να βάλεις και μια πιο εξωτική ποικιλία. Δικός σου είναι ο λαχανόκηπος, ό,τι θέλεις κάνεις…
Δεν χρειάζεσαι ακριβά και φανταχτερά εργαλεία. Θυμάσαι; Ο σκοπός είναι να ξεκινήσεις απλά για να μην αναλωθείς σε παράπλευρες ασχολίες που σε απομακρύνουν από τη χαρά της κηπουρικής. Ο κανόνας εδώ λέει ότι ένα φτυάρι είναι πάντα ένα φτυάρι! Δεν σημαίνει ότι όσο ακριβότερο είναι ένα εργαλείο, τόσο πιο αποτελεσματικό και «μάχιμο» είναι.
Αν μπορεί να ανοίξει μια τρύπα, πρέπει να είσαι ικανοποιημένος από το φτυάρι σου∙ την απλή του δουλειά την κάνει μια χαρά. Οπότε, εφοδιάσου με τα βασικά εργαλεία για να ξεκινήσεις, αφήνοντας για αργότερα -που θα ξέρεις και τις ιδιαίτερες ανάγκες σου- τα εξειδικευμένα σύνεργα κηπουρικής.
Βρες ένα καλό φυτώριο. Στη νεοφώτιστη φάση που βρίσκεσαι με τα της κηπευτικής καλό είναι να μπορείς να συμβουλεύεσαι και κάποιον πιο έμπειρο. Αναζήτησε λοιπόν το φυτώριο που θα σου δίνει τις σωστές πρώτες ύλες και θα σου παρέχει το επίπεδο της προσωπικής εξυπηρέτησης που χρειάζεσαι. Τα περισσότερα είναι φτιαγμένα από ανθρώπους με γνώση και μεράκι για την κηπουρική, που σίγουρα θα χαρούν να μοιραστούν μαζί σου.
Μη διστάζεις λοιπόν να ρωτήσεις από πού προμηθεύονται τα φυτά και τους σπόρους τους και τι εργαλεία κηπουρικής διαθέτουν, τσεκάροντας παράλληλα και την προθυμία του ειδικού να σου εξηγήσει πώς και πότε φυτεύονται τα συγκεκριμένα λαχανικά που διάλεξες.
delamagen
http://www.tampouloukia.gr/2011/12/blog-post_4152.html