Τι άλλο να κάνουμε δηλαδή;
Ατελέσφορες θεωρεί πλέον για την Ελλάδα τις οριζόντιες περικοπές μισθών και τα απανωτά χαράτσια η Τρόικα. Μιλώντας σε συνέδριο για την Ελληνική Οικονομία, ο επικεφαλής του κλιμακίου
του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που έχουν ως επακόλουθο την βαθύτερη ύφεση, την οποία υπολογίζει πως μπορεί τελικά να φτάσει πάνω από και το 6% του ΑΕΠ.
Για τους ίδιους λόγους προβλέπει και εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος ίσως πάνω και από το 10% του ΑΕΠ φέτος, αντί για 9% που «γράφει» ο προϋπολογισμός. Ουσιαστικά ο κ.Τόμσεν «έδειξε» ότι τα προβλήματα στην ελληνική οικονομία είναι περισσότερο θέματα των καθυστερήσεων και λιγότερο από την επίδραση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος.
Ο κ. Τομσεν επεσήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί επιθετικά στην συγχώνευση ή κατάργηση των ΔΕΚΟ και στο πρόγραμμα αποχώρησης δημοσίων υπάλληλων. Έκανε, μάλιστα, λόγο για "μη εθελοντικές απομακρύνσεις εργαζομένων από τις δημόσιες υπηρεσίες" καθώς και για κλείσιμο κρατικών φορέων.
Επανέλαβε, πάντως, ο επικεφαλής των ελεγκτών της Τρόικας ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί.
Τόνισε τις αποκλίσεις στο χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων και παραδέχτηκε πως τυχόν νέα φορολογικά μέτρα ή οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων δεν μπορούν να αποδώσουν. Παρόλα αυτά ζήτησε «κούρεμα» στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ειδικά στα μισθολογικά «κάστρα» των ΔΕΚΟ που ακόμα καταβάλουν σχετικά υψηλούς μισθούς.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε πως υπάρχει κίνδυνος αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχος του 2011 λόγω των δαπανών κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατύπωσε στο συνέδριο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος έθεσε ως στόχους που πρέπει να διαμορφώνουν τον κοινό άξονα εθνικής συμπεριφοράς την επιστροφή των καταθέσεων, ένα εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην κοινωνία και το μήνυμα προς τους νέους να παραμείνουν στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα έχει τα φόντα να βγει από την κρίση υποστήριξε και ο επικεφαλής της ομάδας δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα κ. Χορστ Ραιχενμπαχ, που πρότεινε «συνταγή» έξι παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν το 2012 , δίνοντας έμφαση στη μείωση γραφειοκρατίας, στη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις, στην απελευθέρωση επαγγελμάτων, στην κατάργηση των φραγμών που εμποδίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, την ενίσχυση των εξαγωγών αλλά και στη συγκράτηση του μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις.
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=165465