Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Ομιλία του Δημήτρη Λακασά στη Βουλή των Ελλήνων


Θεσσαλονίκη, 22 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξωστρέφεια και Εφαρμοσμένη Έρευνα: Ομιλία Προέδρου ΣΕΒΕ στην Ειδική
Mόνιμη Eπιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας
της Βουλής των Ελλήνων

Την Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρης Λακασάς,
απηύθυνε ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνωνέπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής, Βουλευτή κ. Ιωάννη Αμοιρίδη.

Στην παρέμβασή του ο κ. Λακασάς, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στο άλμα των ελληνικών εξαγωγών μέσα στο 2011, τόνισε ότι η σχετική θέση της κάθε χώρας στη διεθνή αγορά καθορίζεται όλο και περισσότερο από το ρυθμό δημιουργίας και διάδοσης νέων τεχνολογιών, που μαζί επιτρέπουν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η οποία είναι με τη σειρά της αναγκαία για να κατακτήσει η χώρα μια ισχυρότερη θέση στην διεθνή αγορά. Έρευνα τωνHarris & Moffat (2011) αποδεικνύει ότι η επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη για μεταποιημένα προϊόντα έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στην ενίσχυση των εξαγωγών.

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα υστερεί σημαντικά στα κονδύλια που διαθέτει για έρευνα και καινοτομία παγκοσμίως και δη για εφαρμοσμένη έρευνα. Η προσπάθεια που ξεκίνησε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας για την εφαρμογή της κοινωνίας της πληροφορίας & της γνώσης δεν φαίνεται να είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα και σαφέστατα δεν συνέβαλε όσο θα έπρεπε στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας και οικονομίας. Εάν θα δούμε τα περισσότερα αποτελέσματα των ερευνητικών προγραμμάτων της τελευταίας 20ετίας που υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα, τότε στην μεγαλύτερη πλειοψηφία μιλάμε για «έρευνα για την έρευνα».

Με δεδομένο ότι η ενσωμάτωση της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία ως παράγοντας ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, είναι μονόδρομος για να κερδίσουμε το στοίχημα της κοινωνίας της γνώσης, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν τα τμήματα έρευνας και τεχνολογίας των επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσίασε την πρόταση του ΣΕΒΕ να γίνει πλήρης διαχωρισμός τηςβασικής έρευνας από την εφαρμοσμένη έρευνα και  σύνδεση της δεύτερης με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, η οποία μάλιστα θα παρακολουθείται σε τριμηνιαία βάση, “key performance indicators”, όπως ακριβώς συμβαίνει στις Η.Π.Α., Μεγάλη Βρετανία, Ισραήλ, Φινλανδία και Σουηδία.

Ως προς την κατανομή των κονδυλίων που προορίζονται για έρευνα, ο κ. Λακασάς πρότεινε το μεγαλύτερο ποσοστό των 2/3 να δίδεται στηνεφαρμοσμένη έρευνα, είτε σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ή ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα είτε σε ανάπτυξη εσωτερικά από την επιχείρηση (in House R&D) και το 1/3 να δίδεται στη βασική έρευνα. Τόνισε δε την ανάγκη να διατηρηθεί η βασική έρευνα υπό την αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να είναι αρμόδιο για την εφαρμοσμένη έρευνα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΒΕ, «στο πλαίσιο επιτακτικής ανάγκης της χώρας για ενίσχυση της εξωστρέφειάς της, χρειαζόμαστε επιτέλους έναμηχανισμό ελέγχου, ο οποίος θα ελέγχει το κατά πόσο τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που χρηματοδοτήθηκαν από τα ερευνητικά προγράμματα εφαρμοσμένης έρευνας βρίσκονται στην πραγματική αγορά και έχουν εξωστρεφή προσανατολισμό».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Λακασάς επεσήμανε ότι επιτάχυνση της καινοτομίαςκαι της εξωστρέφειας μπορεί και πρέπει να γίνει με αιχμή και έδρα τηΘεσσαλονίκη, καθώς η Βόρεια Ελλάδα διαθέτει όλα τα απαραίτητα πλεονεκτήματα και τους συντελεστές, όπως την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, την πληθώρα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αξιόλογα ερευνητικά κέντρα όπως το ΕΚΕΤΑ, καθώς και επιχειρήσεις με έντονο το στοιχείο της εξωστρέφειας.  

Ακόμα, ο κ. Λακασάς έκανε λόγο για τις δαπάνες των επιχειρήσεων και την ανάγκη ενίσχυσης των φορολογικών κινήτρων για την έρευνα και ανάπτυξη. Ειδικότερα ως προς το κίνητρο της αναγνώρισης πρόσθετου ποσού έκπτωσης για τις δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας, πρότεινε συγκεκριμένα:

1) Να καταργηθεί η προϋπόθεση οι εν λόγω δαπάνες να πρέπει να αυξάνονται, για να γίνει η έκπτωση από τα καθαρά κέρδη.
2) Να διευρυνθεί η έννοια των δαπανών έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβάνοντας τις κατηγορίες:
P  απόκτηση και διατήρηση σημάτων συμμόρφωσης
P εργαστηριακές δοκιμές από αναγνωρισμένα εργαστήρια
P έξοδα κατοχύρωσης πνευματικής/ βιομηχανικής ιδιοκτησίας
P έξοδα για έρευνες αγοράς
3) Να μη περικόπτονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας δαπάνες που αφορούν υποχρεώσεις των επιχειρήσεων από την ίδια συμμετοχή σε ερευνητικά έργα ή προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από το Δημόσιο ή την Ευρωπαϊκή Ένωση ή διεθνείς οργανισμούς.
4) Το κίνητρο να μην έχει χρονικό περιορισμό αλλά να είναι διαρκές ώστε οι επιχειρήσεις να το εντάξουν στον προγραμματισμό τους.

Υπερσυνδέσεις: