ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Η πραγματική οικονομία, μετριέται ως ένα σημείο από την ψυχολογία των πολιτών. Δηλαδή, εκείνων οι οποίοι αποτελούν τα ζωντανά κύτταρα ενός κράτους, και συνήθως… κρύβονται πίσω από
ευημερούντες ή δυστυχούντες αριθμούς.
Στην περίπτωση της Ελλάδας του 2011, μιας χώρας βυθισμένης σε βαθιά, σύνθετη και πολυεπίπεδη κρίση, για την έξοδο από την οποία δεν προκύπτουν αντικειμενικές προσδοκίες, μια παράμετρος που μπορεί να εξηγήσει και να περιγράψει την κατάσταση η οποία επικρατεί, είναι οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες.
Οι Έλληνες είναι ένας βαθιά συντηρητικός, παραδοσιακός λαός, που επενδύει στην αποταμίευση της όποιας περιουσίας του. Σε εποχές κρίσης και προχωρημένης αβεβαιότητας, όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, με τις φήμες για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και επιστροφή στο καθεστώς της δραχμής να φουντώνουν, παρατηρήθηκε, και με μετρήσιμα στοιχεία, το φαινόμενο να αποσύρονται δισεκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις από τράπεζες.
Η παραπάνω τάση φάνηκε να ανακόπτεται τον Νοέμβριο, γεγονός που δείχνει ότι οι τελευταίες εξελίξεις μάλλον καθησύχασαν τους περισσότερους καταθέτες. Έστω κι αν ο εφησυχασμός αυτός έχει προσωρινά χαρακτηριστικά.
http://www.statesmen.gr/