Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Φωνή υπέρ του Προεδρικού Διατάγματος για το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου



ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Συνάντηση εκπροσώπων περιβαλλοντικών και ορειβατικών οργανώσεων πραγματοποιήθηκε το
απόγευμα της Τρίτης στην Κατερίνη, ύστερα από πρωτοβουλία των «Φίλων του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008». Στόχος ήταν η ανταλλαγή απόψεων και ο συντονισμός της δράσης τους ώστε να προωθηθεί η υπογραφή του Π.Δ. για την προστασία του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου. Αποφασίστηκε μάλιστα να συνταχθεί κοινό ψήφισμα για το σκοπό αυτό.



Στη συνάντηση κλήθηκαν και συμμετείχαν τοπικές οργανώσεις, ορειβατικοί σύλλογοι της Πιερίας και της Ελασσόνας, αλλά και πανελλήνιας εμβέλειας οργανώσεις όπως ο Αρκτούρος, το WWF, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Όσοι μίλησαν εκ μέρους των παραπάνω συμφώνησαν είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο που θα ορίζει ποιες δραστηριότητες και εκδηλώσεις επιτρέπονται μέσα σε κάθε ζώνη, να μην είναι ανεξέλεγκτη η πρόσβαση στο βουνό, να μην επιτρέπεται το κυνήγι κ.α.

Το συντονισμό της συζήτησης ανέλαβαν ο πρόεδρος των Φίλων του Περιβάλλοντος Γιώργος Περδίκης, ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Τούλης και το μέλος Νίκος Παντελιάδης. Όπως υπογράμμισε ο κ. Τούλης, πέρα από όποιες αδυναμίες έχει το Π.Δ. θα είναι θετικό να υπογραφεί. Θα αποτελέσει βήμα στο να αποκτήσει εκτελεστικές εξουσίες ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και γενικά στη δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα θέτει απαγορεύσεις, στην πρόσβαση, στη δόμηση και σε άλλες δραστηριότητες.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΣΜΠΟΥΡΑΣ

Πρώτος που πήρε το λόγο από τους παρευρισκόμενους ήταν το μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Δημήτρης Μπούσμπουρας, τονίζοντας ότι το νομικό πλαίσιο έρχεται από τους νόμους και το Προεδρικό Διάταγμα έπεται αυτών. Αναφέρθηκε στο νόμο περί βιοποικιλότητας και στα όρια που ήδη υπάρχουν για το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου, τα οποία δεν μπορούν να αλλάξουν από το Π.Δ. Τάχθηκε υπέρ της ψήφισής του, λέγοντας ότι οι διαφωνούντες θέλουν να πάνε την κατάσταση πολλά χρόνια πίσω.

Ο ΗΛΙΑΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ

Ακολούθως τοποθετήθηκε ο Ηλίας Τσολακίδης από την Εθελοντικής Ομάδας Δράσης νομού Πιερίας, κυρίως για τους νόμους που διέπουν την περιοχή και την τήρησή τους. Θύμισε το γεγονός ότι σύσσωμη η τοπική κοινωνία είχε ταχθεί κατά του αρχαιολογικού νόμου, ώστε να απενταχθεί από τη ζώνη προστασίας μια περιοχή όπου ήδη υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα. Εν συνεχεία, παρουσίασε φωτογραφίες από κτίσματα και περιφράξεις οικοπέδων στα όρια ή και εντός της περιοχής απαγόρευσης δόμησης.

Πρόκειται για πράγματα που είναι γνωστά σε βουλευτές, φορείς και αρκετούς πολίτες της Πιερίας, τα οποία γίνεται προσπάθεια μέσω αλλαγών στο καθεστώς του Ολύμπου να νομιμοποιηθούν. Για το λόγο αυτό εξέφρασε ότι δεν εμπιστεύεται το κράτος και τους πολίτες, βλέποντας τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το θαλάσσιο και γενικά υδάτινο κεφάλαιο της περιοχής. Έκλεισε προτρέποντας να γίνει προσπάθεια συστηματική και με επιχειρήματα ώστε να πειστούν οι πολίτες για την ανάγκη προστασίας.

Ο ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΖΑΓΚΑΣ

Ο αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, παραβρέθηκε με την ιδιότητα του εκπροσώπου του δικτύου συλλόγων της περιοχής της Ελασσόνας, σημειώνοντας ότι η περιοχή του βουνού είναι μικρή και δεν πρέπει να την κάνουμε μικρότερη. Ο κ. Ζάγκας δήλωσε ότι ο δήμος Τεμπών θέλει να εντάξει ένα κομμάτι του δάσους της Καλλιπεύκης στα όρια του Εθνικού Δρυμού, κάτι που έχει τη σημασία του, καθώς υπήρχαν φωνές διαμαρτυρίας από την Πιερία για ανισομερή κατανομή των προστατευόμενων περιοχών ανά νομούς.

Όπως είπε ο κ. Ζάγκας, ο Όλυμπος έχει πολλά προβλήματα και πρώτο από αυτά είναι η προστασία του. Υπάρχουν ρομαντικοί και εθελοντές που βρίσκονται συχνά πάνω στο βουνό, ωστόσο φαίνεται ότι κάποιοι δεν τους θέλουν. «Δεν μας αξιοποιούν γιατί δεν θέλουν να ακούγονται οι φωνές μας».

Έκανε λόγο επίσης για παρεμβάσεις που είχαν καταστροφική επίδραση όπως το πεδίο βολής και οι δρόμοι που περνούν από τον Ενιπέα. Όπως υπογράμμισε υπάρχουν σημαντικά οικοσυστήματα, ονοματίζοντας το μικτό δάσος του Αγίου Δημητρίου ως ένα από τα πιο σημαντικά της Ευρώπης, που είναι εκτός προστασίας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει προσπάθεια και για επέκταση των ορίων.

Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΑΔΗΣ

Το λόγο πήρε και ο κ. Παντελιάδης, χαρακτηρίζοντας το Προεδρικό Διάταγμα ως τη μεγαλύτερη ευκαιρία ανάπτυξης της περιοχής, η οποία δεν θα πρέπει να βασίζεται σε ένα μεγάλο έργο αλλά πολλά μικρά. Η ανάπτυξη του Ολύμπου πρέπει να γίνει χωρίς στρατόπεδα και όσους επηρεάζουν για προσωπικό όφελος, τονίζοντας ότι το βουνό πρέπει να προστατευτεί ως κόρη οφθαλμού.

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ

Σύμφωνος με τους παραπάνω ήταν και ο κ. Γιαννίκος από τον ΕΟΣ Λιτοχώρου, προτείνοντας να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη του Ολύμπου με είσοδο στο φαράγγι του Ενιπέα. Στάθηκε επίσης στο πρόβλημα που υπάρχει με το ελικόδρόμιο λόγω ορισμένων δέντρων και για το οποίο είπε χαρακτηριστικά ότι, «ο κ. Ανδρεαδάκης κωφεύει».

Προειδοποίησε ακόμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει αλλαγή από Εθνικό Δρυμό σε Εθνικό Πάρκο γιατί κάτι τέτοιο κρύβει τροποποιήσεις περί δόμησης, κατοίκησης και περιβαλλοντικών μελετών. Τέλος στάθηκε κάθετος κατά τελεφερίκ, σμίκρυνσης ορίων, νέους δρόμους και νέα καταφύγια.

Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Στη συνάντηση τοποθετήθηκε και ο κ. Γεωργιάδης από τον Αρκτούρο, αναφερόμενος αρχικά στην αύξηση των πληθυσμών αρκούδας και την επανεμφάνιση που σημειώθηκε και στον Όλυμπο τελευταία, καθιστώντας τον συμβολική περιοχή για αυτή την προσπάθεια. Υποστήριξε λοιπόν αυτή την κατεύθυνση για την ανάπτυξη του Ολύμπου, λέγοντας ότι θα πρέπει να κινηθούν και επιθετικά, ώστε να επανεμφανισθεί ο Γυπαετός στο βουνό ή να μην περιορίζονται οι πληθυσμοί του αγριόγιδου.

Τόνισε επιπλέον, ότι θα πρέπει να γίνεται διαχείριση με κανόνες, να αναδειχθούν προϊόντα προστιθέμενης αξίας από την περιοχή και να λυθούν τα νομικά προβλήματα που συναντά ο φορέας διαχείρισης στο να προσφέρει υπηρεσίες. Σημείωσε ακόμα ότι υπάρχουν περιοχές που επιβάλλεται να μην απαγορευθεί η βόσκηση, αλλά και ότι η απαγόρευση του κυνηγιού θα αυξήσει πληθυσμούς ζώων που θα μπορούν να θηρευθούν εκτός των ορίων.

Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΕΚΙΡΙΔΗΣ

Έπειτα, το λόγο πήρε ο κ. Τεκιρίδης από τον ΕΟΣ Κατερίνης, εκφράζοντας την άποψη να μετατραπεί όλος ο δρυμός σε ζώνη προστασίας Α’, επεκτείνοντας τον πυρήνα. Είπε επίσης ότι δεν χρειάζεται ο Όλυμπος να αντιγράψει πρακτικές άλλων βουνών, καθώς έχει το μύθο του ήδη. Κατέθεσε τέλος και την απογοήτευση για το γεγονός ότι οι ορειβατικοί σύλλογοι δεν ερωτώνται για τα ζητήματα αυτά, ενώ έχουν τακτικότατη παρουσία πάνω στο βουνό.

Ο ΧΑΡΗΣ ΚΟΥΡΟΥΖΙΔΗΣ

Επόμενος που μίλησε ήταν ο κ. Κουρουζίδης από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού όντας και αυτός υπέρ ενός σαφούς πλαισίου που θα καθοδηγεί τις κινήσεις που θα γίνουν. Αναφέρθηκε επίσης στην πίστα μότο-κρος του Αιγινίου, γενικότερα για την Πιερία για την οποία και ο κ. Τασίδης από την περιοχή συμφώνησε, προσθέτοντας ότι έχει χωρίσει την τοπική κοινωνία στα δύο.

Για το θέμα του Ολύμπου, ο κ. Τασίδης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το χρονικό σημείο, μετά το 1938, καθώς αν τυχόν ανασταλεί του θεσμικό πλαίσιο που είχε οριστεί τότε, θα επικρατήσει αναρχία. Συμφώνησε και αυτός να συνταχθεί ψήφισμα και να γίνει παρέμβαση στην κοινωνία.

Η ΜΑΡΙΑ ΖΟΛΩΤΑ

Τελευταία πήρε το λόγο η κα Ζολώτα από το καταφύγιο που φέρει το όνομα του πατέρα της, μιλώντας για τη φύλαξη του βουνού. Ένωσε τη φωνή της με τους υπόλοιπους κατά του τελεφερίκ, σημείωσε πόσες εστίες φωτιάς έχουν αναφερθεί από καταφύγια και το δικό της συγκεκριμένα και τέλος, θυμήθηκε την εποχή που ο γυπαετός ήταν παρών στον Όλυμπο πριν είκοσι χρόνια.


http://www.olympio-bima.gr/index.php?MODULE=bce/application/siteview&Branch=N_N0000000001_N0000000005_N0000000011_S0105826158&Site=105826158