Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

'Ελεος με τη "Χούντα"


Πόσες φορές τη μέρα ακούω απόψεις να συγκλίνουν στο έχουμε ΧΟΥΝΤΑ. Χούντα χούντα χούντα χούντα. Μπορείς να βγεις στο δρόμο να φωνάξεις έχουμε χούντα. Να γράψεις σε ένα τοίχο έχουμε χούντα. Να σχολιάσεις σε κάθε λογής άρθρο έχουμε
χούντα. Πράγματα δηλαδή που διαψεύδονται από μια πραγματική χούντα. Ποια είναι η βαθύτερη ουσία της χρήσης της λέξης "χούντα" άραγε; Να αφυπνίσει; Να προλάβει τα χειρότερα μιας αληθινής χούντας; Να κάνει σαφές το ότι η δημοκρατία που έχουμε είναι εικονική; Να συμπυκνώσει τα λογής δεινά της καθημερινότητας σε μια έννοια εκτονωτική της μιας λέξης;

Τι κερδίζουμε και τι χάνουμε από τη χρήση της λέξης "Χούντα";

Αρχικά νομίζω δεν κερδίζουμε τίποτα το σημαντικό φωνάζοντας με ηττοπάθεια πως έχουμε χούντα. Το να περιγράφουμε μη ρεαλιστικά την υπάρχουσα κατάσταση οδηγεί στο να απαξιώνουμε τις κουβέντες μας, τις σκέψεις, τις προσδοκίες μας. Φυσικά δεν έχουμε μια υγιή δημοκρατία και φυσικά οι ακροδεξιοί κίνδυνοι είναι πλέον ορατοί όχι μόνο λόγω των υπουργών του Λάος στη κυβέρνηση, αλλά και από το πόσο απροκάλυπτα πλέον εκφράζονται και αναδύονται οι ακροδεξιές αντιλήψεις, βασισμένες σε ένα οικονομικό μεσσιανισμό, ο οποίος είναι απολύτως ουτοπιστικός και ευκαιριακός.

Τι χάνουμε; Δε μπορούμε να είμαστε καλοί συνομιλητές αφού θέτουμε χωρίς ψυχραιμία τα θεμέλια της λογικής μας. Προδίδουμε την ελλειπή μας πολιτική γνώση. Απαξιώνουμε τις ελευθερίες που έχουμε, οι οποίες είναι πραγματικά πολύ περισσότερες από αυτές που μπορεί κάποιος να βρει σε μια πραγματική χούντα (Ένας Σύριος ξέρει καλύτερα τι είναι η χούντα). Αναλωνόμαστε σε χαρακτηρισμούς, γκρίνια και αποδοκιμασίες που το μόνο σίγουρο είναι ότι βάζουν τις βάσεις για μια πραγματική χούντα, σε συνδυασμό με την αποχή μας από την πολιτική γενικότερα.

Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι ρευστή και μυρωδιές χούντας μπορεί να πλανώνται στον αέρα, όμως σήμερα 16/12/2011 που γράφω αυτό το άρθρο δεν έχουμε χούντα, έχουμε κάτι άλλο το οποίο δεν είναι δημοκρατία, δεν είναι όμως (ακόμα) και χούντα.

http://dinatomirmigi.blogspot.com/2011/12/blog-post_16.html#more