Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Κόμματα, αποκόμματα και αναχώματα.


Ο Κλεισθένης γράφει.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, όσο κι αν είναι στημένες, θα γελάσει και το «παρδαλό κατσίκι» όποτε κι αν γίνουν εκλογές.
Με τη ματιά του απλού πολίτη διαπιστώνει

οποιοσδήποτε ότι στην σημερινή πολιτική σκηνή συμβαίνουν πολλά αστεία και τραγικά ταυτόχρονα.

Οι εκλογές όνειρο θερινής νυκτός.

Η Ελληνική «τρόικα» (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ); τρία πουλάκια κάθονταν, πλήρης
ασυνεννοησία και αλληλοκαρφώματα ενδοκομματικά αλλά και διακομματικά.

Ο Παπαδήμος; μας τελείωσε, πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι του αντισυνταγματικού του διορισμού.

Το ΠΑΣΟΚ; η πτώση μιας αυτοκρατορίας, με ποσοστά κάτω και απ’ αυτά του 1974. Εδώ ο παραλογισμός χτυπάει κόκκινο. Οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί, υπεύθυνοι για την καταστρεπτική πορεία της οικονομίας ξαφνικά δηλώνουν αμέσως ή εμμέσως αντιμνημονιακοί, εκλογές εγγύς γάρ. Αφού «έσωσαν» τον τόπο αυτοπροβάλλονται και σαν «σωτήρες» του καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ.
Το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι τρία σε ένα ή ίσως και πολλά σε ένα.

Η ΝΔ; εδώ γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος. Εγκλωβισμένη στην ιδεοληψία του «ανήκομεν εις την δύσιν», εξόχως φιλοευρωπαϊκό κόμμα αδυνατεί να αντιληφθεί (ή δεν θέλει, ή δεν μπορεί), τα μηνύματα των πολιτών και ομφαλοσκοπεί σπαρασσόμενη από ενδοκομματικές έριδες. Οι αντιμνημονιακές κορώνες του αρχηγού δεν πείθουν ούτε το ίδιο το επιτελείο του. Καρφώθηκε δημοσκοπικά στο 20% περίπου (με αναγωγή στο 30% και κάτι) και ψάχνει εναγωνίως πως θα απεμπλακεί απ’ την συγκυβέρνηση. Φυσικά όπως ξαναέγινε θα υποκύψει σε τυχόν εκβιασμούς όπως για τον χρόνο των εκλογών και τα απαιτούμενα κατά την τρόικα μέτρα. «Όταν ανακατεύεσαι με τα πίτουρα σε τρώνε οι κότες».

Το ΛΑΟΣ; εδώ ταιριάζει απόλυτα το προσωνύμιο «λαγός». Σήμερα ο Καρατζαφέρης ζήτησε και μάλιστα εγγράφως απ’ τον ήδη αποτυχημένο Παπαδήμο ανασχηματισμό της κυβέρνησης  λέγοντάς την έντεχνα ανασύσταση. Ενώ το κόμμα στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου δημοσκοπικά η συντριπτική πλειοψηφία όσων προτίθενται να το ψηφίσουν διαφωνούν με αυτή την στήριξη. Ο «τσεκουράτος» υπουργός του καθώς και ο «φωνακλάς» άρχισαν ήδη το «αντάρτικο» αφήνοντας υπονοούμενα ακόμη και για παραιτήσεις. Παλιές αμαρτίες του πρέσβη-υπουργού έρχονται στην δημοσιότητα. Καρφώθηκε κι αυτό το κόμμα στο 5% και ψάχνονται για μια ακόμη πιρουέτα, μπας και κερδίσουν κάποιο ψηφαλάκι.

Η Ντόρα; κάνει τάματα στην Μεγαλόχαρη μπας και πιάσει το πολυπόθητο 3% γιατί αλλιώς θα ξαναπάει με την ουρά στα σκέλια στη ΝΔ. Βέβαια αν διαφανεί ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να πάρει αυτοδυναμία τότε πολλά στελέχη του λεγόμενου νεοφιλελεύθερου μπλοκ της ΝΔ (αδελφός και σία) θα μετακομίσουν στην ΔΗ.ΣΥ. Πρέπει να βοηθηθεί το «κορίτσι», τι θα κάνουμε χωρίς Ντόρα στη βουλή;

Ο Κουβέλης; χτυπάει κόκκινο στα δημοσκοπικά του ποσοστά αν και οι εμπειρογνώμονες λένε ότι η πρόθεση ψήφου στην ΔΗΜ.ΑΡ δεν είναι αποκρυσταλλωμένη. Η ΔΗΜ.ΑΡ αποτελεί το ανάχωμα που θα εμποδίσει τους δυσαρεστημένους του ΠΑΣΟΚ να οδηγηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Ήδη μερικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Μπίστης) εντάσσονται στο δυναμικό του κόμματος.

Το ανύπαρκτο πολιτικά κόμμα των οικολόγων δημοσκοπικά μπαίνει άνετα στην βουλή, εδώ θέλουμε ψυχίατρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ; ανεβαίνει τόσο ώστε να μην αποτελεί κίνδυνο για το πολιτικό σύστημα αν και κάποιες «κακές» γλώσσες λένε ότι είναι μέρος του συστήματος.

Το ΚΚΕ; διατηρώντας σταθερές τις πολιτικές του θέσεις ανεβαίνει με κίνδυνο να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ και να είναι αξιωματική αντιπολίτευση, εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι κατ’ ουσία και σήμερα είναι αξιωματική αντιπολίτευση μετά την συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση.
Αναρωτιούνται πολλοί αφού η αριστερά αν ενωθεί θα έρθει πρώτο κόμμα και θα πάρει και το μπόνους των 50 βουλευτών του νόμου Παυλόπουλου (τον αναφέρω για να μην ξεχνάμε) γιατί δεν ενώνεται.
Η απάντηση είναι απλή. Το ΚΚΕ είναι κόμμα ισχυρών δεσμών ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜ.ΑΡ είναι χαλαρών δεσμών. Εξηγούμαι, στα κόμματα ισχυρών δεσμών δεν μπαινοβγαίνει κάποιος όποτε θέλει και δεν διαφωνεί με την κεντρική γραμμή του κόμματος γιατί θα διαγραφεί αμέσως, στα χαλαρών δεσμών κόμματα, συνυπάρχουν ρεύματα, τάσεις και απόψεις έως και αντίθετες μεταξύ τους, εδώ δεν υπάρχουν διαγραφές αλλά αποχωρήσεις με δημιουργία νέων κομματικών σχηματισμών. Το ΚΚΕ είναι ένα μονολιθικό κόμμα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πολυσυλλεκτικό.
Προσωπικά πιστεύω ότι το ΚΚΕ έχει τεράστιες διαφορές με την υπόλοιπη αριστερά σε βασικά ζητήματα που δεν του επιτρέπουν συμπόρευση μαζί της. Δεν αρκεί μόνο η αντίθεση στο μνημόνιο για την ένωση των αριστερών κομμάτων.
Η ΔΗΜ.ΑΡ αποσχίστηκε απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ για να παίξει το ρόλο του αναχώματος, μπορούν σήμερα να συνυπάρξουν σε ένα συνασπισμό;
Αν κάνουμε μια  υπόθεση εργασίας και δεχτούμε ότι η αριστερά προχωρεί σε δημιουργία συνασπισμού όλων των κομμάτων της και κερδίσει την πρώτη θέση στις εκλογές τι θα γίνει;
Θα πάρει τις 50 έδρες με βάση τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου και αποκτώντας την πλειοψηφία στην βουλή θα πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Φαντάζεται κανείς τι πρόκειται να γίνει;
Η μισή κυβέρνηση πχ θα είναι υπέρ της παραμονής μας στην ΕΕ ενώ η άλλη μισή κατά, άλλοι θα είναι υπέρ του ευρώ και άλλοι υπέρ της δραχμής και πάει λέγοντας.
Προ πάντων υγεία και υπομονή, ο χρόνος θα δείξει.

Πηγή: http://ideopigi.blogspot.com/2011/12/blog-post_3769.html#ixzz1gdte2mNd