Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Βύσματος εγκώμιο...


Πού, πώς και πότε το βάζεις!

Το ξεκαθαρίζουμε εξαρχής: οι ηθικές παράμετροι της «βυσματίωσης» δεν θα μας απασχολήσουν εδώ...

Επαφίεται στον χαρακτήρα του στρατεύσιμου, άντε και στον χαρακτήρα των γονιών του
στρατεύσιμου! Όπως και να ’χει, το βύσμα είναι εξαιρετικά διαδεδομένο στο Στράτευμα, πρόκειται ουσιαστικά για το διαβολικό αλατοπίπερό του. Όσοι το δοκίμασαν, έμειναν κατενθουσιασμένοι∙ οι υπόλοιποι, πήγαν Έβρο…

Το βύσμα ωστόσο δεν το βάζεις για οτιδήποτε αντιμετωπίσεις στον Στρατό. Χρειάζεται μέτρο και ρέγουλα! Σε μια εμπλοκή της Μονάδας σου, ας πούμε, δεν τηλεφωνείς στον θείο στρατιωτικό με κλάματα στα μάτια να σε «φτιάξει», χώνοντας περισσότερο τους συναδέλφους σου. Μαζί κοιμάστε, μαζί τρώτε, μαζί πίνετε∙ μη γίνεις ο δακτυλοδεικτούμενος και ο περίγελος του στρατοπέδου. Δεν ζεις με το βύσμα σου σε τελική! Η βυσματίωση θέλει τακτ και στρατηγική…

Αν έχεις βύσμα διάβαινε. Ο κανόνας λέει ότι αρχίζεις από τα μεγάλα και πας στα μικρά. Ένα χοντρό βύσμα μπορεί να σε μετατάξει -ή, ακόμα καλύτερα, να σε τοποθετήσει από την αρχή- στην Αεροπορία ή το Ναυτικό, οπότε ξεμπέρδεψες μια και καλή με τη θητεία σου. Η εξωτική Τανάγρα και ο μαγευτικός Σκαραμαγκάς υπόσχονται ζωάρα. Τα υπόλοιπα είναι απλώς οδοντόκρεμες… Αν το βύσμα σου δεν μπορεί να σε φτιάξει τοιουτοτρόπως, πας για την επόμενη καλύτερη μεθόδευση: την ειδικότητα. Μια καλή ειδικότητα εγγυάται και το πού θα πας αλλά και το πώς θα περάσεις. Και θα περάσεις κοτσάνι… Ποιες είναι οι καλές ειδικότητες; Ρώτα το βύσμα σου!

Βυσματογεωγραφία. Αν οι περιστάσεις το έφεραν και γνωρίζεις κάποιον που γνωρίζει κάποιον που μπορεί να επηρεάσει πράγματα και καταστάσεις, είσαι τυχερός. Έχε ωστόσο υπόψη σου ότι η συντριπτική πλειονότητα των στρατεύσιμων γνωρίζει κάποιον που γνωρίζει κάποιον που μπορεί να επηρεάσει πράγματα και καταστάσεις, οπότε ισχύει ο κανόνας της ζούγκλας: το μεγάλο βύσμα τρώει το μικρό! Μια σίγουρη ευνοϊκή μετάθεση αλλάζει την τελευταία στιγμή γιατί κάποιο δυνατότερο βύσμα έκανε το θαύμα του! Επίσης, το πολιτικό βύσμα είναι συνήθως ισχυρότερο από το στρατιωτικό, ακόμα κι αν ο γνωστός σου είναι στρατηγός. Μην παραξενευτείς ωστόσο αν δεις μικρά και φαινομενικά ασήμαντα βύσματα να κάνουν παπάδες στον Στρατό∙ ο κουρέας του διοικητή ή ο κοινοτάρχης της Κρύας Βρύσης είναι κάποιες φορές αρκετός για να σε ξελασπώσει από τα δύσκολα.

Όπλο ή Σώμα; Όταν μιλάμε για Όπλα, εννοούμε Πεζικό, Πυροβολικό, Τεθωρακισμένα… Ξέρεις, τη μαυρίλα του στρατεύματος δηλαδή, εκεί που τα πράγματα πάνε στραβά ακόμα κι όταν δεν προβλέπεται. Από την άλλη, έχουμε τα Σώματα: Υλικού Πολέμου, Εφοδιασμού-Μεταφορών, Έρευνας-Πληροφορικής και φυσικά τον παράδεισο του Ε.Σ., το τιμημένο Υγειονομικό. Οπότε η απάντηση είναι εύκολη: Σώμα βέβαια! Πιο χαλαρά τα πράγματα, πιο «πολιτισμένο» το περιβάλλον, ό,τι πρέπει δηλαδή για τον βυσματία φαντάρο…

Μετάθεση. Δεν θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά αν το βύσμα σου δεν κατάφερε ούτε μετάταξη να σου εξασφαλίσει ούτε και να σε φυτέψει σε βυσματικό Σώμα, τα πράγματα δεν προδιαγράφονται ευοίωνα. Μπορεί τουλάχιστον να σε στριμώξει σε μια καλή μοναδούλα χωρίς 5μηνη εμπλοκή; Και κατά προτίμηση νοτιότερα της Ορεστιάδας;

Καβάντζωμα. Φτάσαμε στο τελευταίο σκαλί της βυσματοσύνης, εκεί που μπορεί να παρέμβει και ο υποδεκανέας ακόμα! Μια καρεκλίτσα σε ένα γραφείο της Μονάδας, μια θεσούλα οδηγού σε ανώτερο αξιωματικό ή ένα μικροπόστο βρε αδερφέ όλο και κάποιος θα μπορεί να σου εξασφαλίσει. Πίστεψέ με, κάτι είναι κι αυτό…

Ειδική μεταχείριση. Είπαμε, το καβάντζωμα είναι το κατώτατο όριο που χρησιμοποιείς το βύσμα σου. Από κει και κάτω, είναι γελοίο και αναξιοπρεπές να βάζεις το βύσμα σου να τηλεφωνεί για να τσιμπήσεις καμιά μερούλα άδειας εξτρά, να γλιτώσεις αγγαρείες ή να σου σβήσει καμιά φυλάκα… Αν δεν κατάφερε τίποτα από τα προαναφερθέντα, θα έχεις τουλάχιστον την ηθική ικανοποίηση ότι εσύ στη θητεία σου βύσμα δεν έβαλες ποτέ, γι’ αυτό και υπηρέτησες στο Πυροβολικό και μάλιστα στον Λαγό Διδυμοτείχου! Τι είσαι, κάνας φλώρος ή μαμάκιας; Εσύ πήγες όπου σε χρειάστηκε η πατρίδα…

delamagen

http://www.tampouloukia.gr/2011/12/blog-post_3249.html