Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Η ιστορία των Παπακαλίμ... (Μέρος Α)


Πριν λίγες μέρες γράψαμε ότι εκτός των Νεφελίμ και των Ελοχίμ, στο Κολινδρό υπήρχαν και οι Παπακαλίμ...

Τι ήταν όμως οι Παπακαλίμ?

Ήταν καταρχάς κάτι πελώρια και χοντρά προ κατακλυσμικά πλάσματα,που ζούσαν στη περιοχή
"Παπακαλήμ βρύσ" του Κολινδρού....

Να πούμε ότι ήταν κάτι σαν το Σρεκ?
Περίπου...

Μοιάζαν με ανθρώπους στην όψη και με τσακάλια στη κόψη....

Μη σας γελάει το τσακάλι, το βάλαμε για να υπερασπιζόμαστε το παρατσούκλι που μας έχουν κολλήσει εδώ και πολλά χρόνια οι γείτονές μας...κι όχι ακόμα για να σας μπερδέψουμε!!!

Παρόλο που φέρναμε κάτι από τσακάλι, οι Παπακαλίμ ήταν χορτοφάγοι και ψαροφάγοι....

Ψαροφάγοι ήταν επειδή ζούσαν δίπλα στο φράγμα του Παπακαλήμ" και ψάρευαν συνεχώς...τιγρόψαρα, κερατόδους, και άλλα της εποχής τους...

Επίσης το φράγμα βοηθούσε και στην άρδευση της γης, όπου έσπερναν φρούτα και λαχανικά για τις διατροφικές ανάγκες τους.

Να τονίσουμε εδώ ότι το πότισμα των χωραφιών γινόταν μάλλον με μεταφορά νερού ασύρματα,αφού δεν έχει βρεθεί έως σήμερα, κανένα ίχνος αρδευτικού συστήματος...

Είχε και αγελάδες στου "Παπακαλήμ" αλλά τις είχαν για παραγωγή γάλατος.

Επίσης στην ίδια περιοχή, ακριβώς εκεί που είναι τώρα το ασφάλτινο  σταυροδρόμι για "Αρβανίτ'" και "Λιβάδι", υπήρχε ένα χάνι που λεγόταν το "Χάνι του Παπακαλήμ" και ανακαλύφτηκε μόλις πριν λίγα χρόνια.

Το Χάνι εξυπηρετούσε μάλλον τους ταξιδιώτες της μοναδικής Εθνικής Οδού της Αρχαιότητας, της "Εγνατίας Οδού" και περνούσε από τη περιοχή αυτή.

Ιδιοκτήτης του Χανιού ήταν ο Δήμος Κολινδρού - Αιγών της εποχής εκείνης, που είχε την έδρα στη Βεργίνα κι όχι όπως λανθασμένα ακούμε το Γιδά....

Ξέρετε ότι η έδρα του Δήμου κλάπηκε από το Κολινδρό  και μεταφέρθηκε στη Βεργίνα από τους από μηχανής θεούς και από τον Προμηθέα????
Ενώ ο Θεός Ουρανός και η Γαία όρισαν την έδρα στο Κολινδρό, τη τελευταία κυριολεκτικά στιγμή οι από μηχανής θεοί με εκτελεστή το Προμηθέα, την έκλεψαν και τη πήγαν στη Βεργίνα.

Έγινε λοιπόν η Βεργίνα η πρωτεύουσα του Δήμου και όλα πήγαν εκεί....
Υπηρεσίες, κόσμος, παλάτια, στρατός και γι' αυτό βρέθηκαν μετά από πολλά χρόνια εκεί κι όχι στο Κολινδρό, τα αρχαία και το άστρο της Βεργίνας!!!!

Αυτή είναι η αλήθεια κι όχι αυτή που σας πασάρουν οι βιβλιοπώλες για να πουλήσουν κανένα βιβλίο παραπάνω.

Ο Δήμος λοιπόν κάθε εννεακαιδεκαετηρίς προκήρυσσε ανοιχτό διαγωνισμό για να μισθώσει το Χάνι....Η διαδικασία της εκλογής του μισθωτή γινόταν στο ανοιχτό θέατρο Κολινδρού.... από το ΔΣ του Δήμου...με ανοιχτή και φανερή διαδικασία.


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ