Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Νέα ταινία και εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο ΝΟΗΣΙΣ


Νέα ταινία και εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο ΝΟΗΣΙΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ΝΟΗΣΙΣ ανακοίνωσε το νέο του πρόγραμμα για την περίοδο 2011 – 2012, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας αναπτυξιακής τροχιάς του φορέα. Όσον
αφορά στις ταινίες, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις ποικίλες δραστηριότητές του, το περιεχόμενό τους πρόκειται να κινηθεί στο θεματικό άξονα οικολογία – ενέργεια – καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται:

Α. Νέα ταινία Πλανηταρίου «Η Γη και εγώ»
Παρουσιάζει με απλό τρόπο σύνθετα ζητήματα και επιστημονικά δεδομένα που βοηθούν το καθένα από εμάς να αναλογιστεί τις πράξεις του και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και τη ζωή στον πλανήτη. Η δομή της ταινίας αναπτύσσεται γύρω από τις θεματικές: φαινόμενο του θερμοκηπίου, κλιματική αλλαγή και φυσικές καταστροφές, κατανάλωση και παραγωγή ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακύκλωση, αποψίλωση των δασών, μεταφορές, παραγωγή και μεταφορά τροφίμων, βιοποικιλότητα, ερημοποίηση και μόλυνση υδάτων, επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής στο ανθρώπινο σώμα. Πρόκειται για μια ταινία ελληνικής παραγωγής, που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα, καθώς πρόκειται να διατεθεί και σε Πλανητάρια διεθνώς (διάρκεια 25΄).

Β. Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (για ομάδες)
«Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: από σήμερα για το μέλλον»
Στόχος είναι μέσα από τις προτεινόμενες δραστηριότητες του προγράμματος, οι συμμετέχοντες:
- Να αντιληφθούν τη σημασία της ενέργειας και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή.
- Να γνωρίσουν τους φυσικούς ενεργειακούς πόρους και να αντιληφθούν τη σημασία της αλόγιστης χρήσης τους.
- Να κατανοήσουν τη σημασία της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αξία της κατάλληλης επιλογής ανάλογα με τις δυνατότητες του περιβάλλοντος.
- Να συνεργαστούν σε ομάδες σε εκπαιδευτικά παιχνίδια και κατασκευές.
- Να ενισχυθεί το ενδιαφέρον τους για τη μελέτη των ενεργειακών προβλημάτων.

Απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού (Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη) και γυμνασίου (Α΄- Γ΄ τάξη). Έχει διάρκεια 60΄ και μπορεί να το παρακολουθήσει μια τάξη κάθε φορά (περίπου 25 μαθητές).