Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Η απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα χημικά απόβλητα Κολινδρού και Αιγινίου


Παρέμβαση εισαγγελέα ζητούν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος!

Η απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον εγκαταλελειμμένο φωσφογύψο στην περιοχή του Αιγινίου και τα χημικά απόβλητα του Κολινδρού:


-Άνω των επιτρεπτών ορίων, όχι όμως ανησυχητικά τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή συγκέντρωσης του υλικού στον κόμβο Αιγινίου
-Να σταματήσουν οι εργασίες στο ρέμα «Βηθνούκας» για περαιτέρω διερεύνηση ζητούν από το δήμο Πύδνας-Κολινδρού

Αυτοψία στο χώρο εναπόθεσης του φωσφογύψου διενήργησε η αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και μάλιστα αυθημερόν όπως επισημαίνει σε απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, σε ερώτηση που κατατέθηκε για το θέμα από βουλευτές του ΚΚΕ.
Εκεί σύμφωνα με την απάντηση διαπιστώθηκαν τα εξής:


ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

-Στην περιοχή του Αιγινίου, πλησίον του ομώνυμου οδικού κόμβου, υπάρχουν αποθέσεις φωσφογύψου, κατ’εκτίμηση 1.200 κυβικά μέτρα οι οποίες σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, είχαν μεταφερθεί προ 25ετίας, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στη γεωργία. Ο χώρος των αποθέσεων είναι μακριά από τον οικισμό του Αιγινίου και κατά δήλωση του δημάρχου Πύδνας-Κολινδρού ανήκει στο δήμο.
-Κλήθηκε από το δήμο η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας η οποία και διενήργησε μετρήσεις ραδιενέργειας. Σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι άνω των επιτρεπτών ορίων, χωρίς όμως να είναι ανησυχητικά. Αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα της Ε.Ε.Α.Ε. με την οποία η Υπηρεσία του υπουργείου βρίσκεται σε συνεργασία.

Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος
Μετά τις ανωτέρω διαπιστώσεις η ΕΥΕΠ απέστειλε το σχετικό έγγραφο στο οποίο επισημαίνει τα εξής:
Κατόπιν αναφοράς περί απόθεσης αδρανών υλικών και στερεών βιομηχανικών αποβλήτων σε τμήμα του ρέματος «Βούθνηκας» του οικισμού Κολινδρού και κατασκευή έργων χωρίς άδειες, η υπηρεσία προέβη άμεσα σε έκτακτες αυτοψίες. Στις 19 Οκτωβρίου 2011 διενεργήθηκε αυτοψία από την Τομεάρχη όπου συγκεντρώθηκαν τα πρώτα στοιχεία, και στη συνέχεια στις 20 Οκτωβρίου 2011 από Επιθεωρητές περιβάλλοντος του Τομέα Βορείου Ελλάδος της ΕΥΕΠ. Κατά τις αυτοψίες διαπιστώθηκαν τα εξής:
1.Σε τμήμα του ρέματος «Βούθνηκας» στον οικισμό Κολινδρού, πραγματοποιούνται εργασίες επιχωμάτωσης προκειμένου, κατά δήλωση του δημάρχου Πύδνας-Κολινδρού να γίνει στήριξη της επέκτασης του υφιστάμενου αποχετευτικού αγωγού του οικισμού. Συγκεκριμένα, δημιουργείται η υποδομή ώστε να τοποθετηθεί τμήμα αποχετευτικού αγωγού κάθετα στην κοίτη του ρέματος. Το έργο υλοποιείται από τον ίδιο το δήμο Πύδνας-Κολινδρού με αυτεπιστασία.
2.Αδρανή υλικά για τις ως άνω εργασίες επιχωμάτωσης εξορύσσονται από δημοτική έκταση, περίπου 150 στρεμμάτων, η οποία ήταν πρώην πεδίο βολής του Στρατού και παραχωρήθηκε στο Δήμο. Η εν λόγω έκταση βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ από το ρέμα και σύμφωνα με το δήμο έχει ενταχθεί στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
3.Σύμφωνα με το δήμαρχο Πύδνας Κολινδρού:
-Στις 8 -10-2011 είχαν αποτεθεί στο χώρο επιχωμάτωσης του ρέματος, εκτός των ανωτέρω υλικών και υλικά (έξι φορτηγά), τα οποία ελήφθησαν από σωρό, εντός δημοτικής έκτασης στον κόμβο Αιγινίου, που όπως προέκυψε στη συνέχεια επρόκειτο για φωσφογύψο.
-Στις 9 -10-2011 κατόπιν πληροφοριών από κατοίκους της περιοχής για ενδεχόμενη επικινδυνότητα των υλικών αυτών, ο δήμος επέστρεψε τις ποσότητες που είχαν μεταφερθεί μαζί με επιπλέον χώματα που είχαν έρθει σε επαφή, στο σημείο από το οποίο είχαν παραληφθεί.
-Κλήθηκε από το δήμο η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.), η οποια διενήργησε επιτόπιες μετρήσεις ραδιενέργειας, τόσο στο χώρο που βρίσκονται οι αποθέσεις φωσφογύψου, όσο και στο τμήμα του ρέματος όπου είχε μεταφερθεί μέρος αυτών.
4.Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας των Επιθεωρητών με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο της Ε.Ε.Α.Ε. που διενήργησε τις μετρήσεις, επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για φωσφογύψο που βρίσκεται σε περιοχή στον κόμβο Αιγινίου και εμφανίζει επίπεδα ραδιενέργειας άνω των επιτρεπτών ορίων. Οι τιμές ραδιενέργειας στο τμήμα του ρέματος που είχαν αποτεθεί ποσότητες φωσφογύψου και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν, ήταν εντός των επιτρεπτών ορίων. Αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα του συνόλου των μετρήσεων της Ε.Ε.Α.Ε.
5.Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, η φωσφογύψος πλησίον του κόμβου του Αιγινίου η οποία εκτιμάται στα 1.200 κυβικά μέτρα, είχε μεταφερθεί προ 25ετίας, από βιομηχανία λιπασμάτων της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στη γεωργία. Ωστόσο, δεν χρησιμοποιήθηκε και παρέμεινε στο χώρο που εντοπίστηκε.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, προκειμένου να διασφαλισθεί πρωτίστως η υγεία και προστασία του περιβάλλοντος παρακαλούνται:
-Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Κατερίνης για τις ενέργειές της προκειμένου να γίνει άμεση διακοπή των ανωτέρω εργασιών στο ρέμα και να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις, σύμφωνα με το άρθρο 28 του (2) σχετικού Νόμου. Το Αστυνομικό Τμήμα Κολινδρού παρακαλείται για την εποπτεία του χώρου, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω συνέχιση των εργασιών, μέχρι την ολοκλήρωση των ανωτέρω διαδικασιών.
-Ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού να σταματήσει άμεσα τις εργασίες επιχωμάτωσης του ρέματος όπως και τις απολήψεις αδρανών υλικών, μέχρι την έκδοση των απαιτούμενων περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων για τα εκτελούμενα έργα. Παράλληλα, σε εφαρμογή της αρχής προφύλαξης, συστήνεται όπως ο δήμος σε συνεργασία με το τμήμα Περιβάλλοντος και Υδρο-οικονομίας της Π.Ε. Πιερίας προχωρήσει άμεσα σε δειγματοληψία και χημική ανάλυση των υλικών που ήδη έχουν αποτεθεί στο ρέμα αλλά και αυτών που παραλαμβάνονται από το χώρο του πρώην πεδίου βολής για τη διακρίβωση της σύστασής τους, με έλεγχο για την παρουσία-συγκέντρωση βαρέων μετάλλων και δοκιμή ελκπυσιμότητας, κατ’ελάχιστο.
-Η Ε.Ε.Α.Ε. ως ο καθ’ ύλιν αρμόδιος φορέας, παρακαλείται όπως υποδείξει στο δήμο και στην Περιφέρει Κεντρικής Μακεδονίας, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του κοινού, καθώς και για τις διαδικασίες ασφαλούς διαχείρισης των αποθέσεων στην περιοχή Αιγινίου.
-Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, σε εφαρμογή του άρθρου 12 της (3) σχετικής ΚΥΑ, παρακαλείται όπως προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να εξετασθεί και η χημική σύσταση των αποθέσεων φωσφογύψου, προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν ρύπανση του εδάφους και των υπογείων υδάτων της περιοχής. Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης καλείται να θέσει το όλο εγχείρημα υπό τον έλεγχο και την επίβλεψή του, ενεργοποιώντας σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί την Περιφερειακή Επιτροπή για την Πρόληψη και Αποκατάσταση της Περιβαλλοντικής ζημίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Π.Δ. 148/2009 για την Περιβαλλοντική ευθύνη.

http://imerisiatispierias.blogspot.com/2011/12/blog-post_7719.html