Η εφεδρεία και η μετακίνηση προσωπικού στις υπηρεσίες μετατρέπεται από «αγκάθι», σε πεδίο πλήρους διάρρηξης των σχέσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς οι καταγγελίες και οι ανταπαντήσεις σε υψηλούς τόνους, κάνοντας το «οικοδόμημα» της
συγκυβέρνησης να τρίζει...
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, επιτέθηκε καταγγέλλοντας το ΠΑΣΟΚ για «σκανδαλώδη μεθόδευση» διότι από τα κυβερνητικά πόστα που κατέχει εξαίρεσε από την εφεδρεία «υπαλλήλους της αρεσκείας του» και προχώρησε «σε μετατάξεις “ημετέρων” από θέσεις του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα που πρόκειται να καταργηθούν, σε θέσεις του στενού Δημόσιου Τομέα που δεν καταργούνται».
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ανταπάντησε στον κ. Ρέππα, αλλά διέψευσε τη ΝΔ ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης, για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ «ημετέρων’ από το ΠΑΣΟΚ: «Λέει η ΝΔ ότι υπάρχουν κομματικές μεθοδεύσεις στο ζήτημα της εφεδρείας. Με ρωτάτε αν έχει πέσει στην αντίληψή μου κάτι τέτοιο. Στη δική μου αντίληψη δεν έχει υποπέσει κάτι τέτοιο. Τελεία».
Ο κ. Μιχελάκης δήλωσε:
«Οι Έλληνες ξέρουν πολύ καλά ποιοι είναι επικίνδυνοι και ποιοι όχι. Σε κάθε περίπτωση κάνει τεράστιο λάθος ο κ. Ρέππας, εάν νομίζει πως μπορεί να μεταθέσει τις ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου σε οποιουσδήποτε άλλους.
Έκαναν παράνομες προσλήψεις, αφού παραβίασαν τους νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν. Και οι προσλήψεις αυτές –το λέει και η τελευταία έκθεση της Ε.Ε.- είναι μια από τις αιτίες για τα πρόσθετα επώδυνα μέτρα και τις απολύσεις που μόνοι τους αποφάσισαν, μόνοι τους ψήφισαν και μόνοι τους εκτελούν με το μανδύα της δήθεν εργασιακής εφεδρείας.
Σε ό,τι αφορά τις εξαιρέσεις από την εργασιακή εφεδρεία δύο πράγματα:
Πρώτον: Ο κ. Ρέππας, στην παρ. 1 της δήλωσής του, λέει ότι “ουδείς από όσους ορίζει ο νόμος εξαιρείται”. Στην παρ. 3, όμως, το ανακαλεί τονίζοντας: “Η εξαίρεση από την εφεδρεία αφορά μόνο στους Γενικούς Διευθυντές και μόνον αναπληρωτές που πριν την ψήφιση του νόμου είχαν οριστεί”. Ομολογεί, δηλαδή, ότι γίνονται εξαιρέσεις και ότι οι εξαιρέσεις αφορούν αυτούς που οι ίδιοι είχαν επιλέξει. Και
Δεύτερον: Από την εφεδρεία –με βάση το δικό τους νόμο- εξαιρούνται και πολλοί άλλοι. Όπως, για παράδειγμα, πολλοί από εκείνους που υπηρετούσαν σε φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται, αλλά μετατάχθηκαν σε άλλους φορείς. Είναι άλλη μια μεθόδευση με την οποία φρόντισαν να διασώσουν “δικούς τους”.
Οι αδικίες που υπερασπίζεται ο κ. Ρέππας, είτε αφορούν τις παράνομες προσλήψεις, είτε την εφεδρεία, είτε οτιδήποτε άλλο είχαν μεθοδεύσει, δεν γίνονται δεκτές».
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας απάντησε πως «είναι κρίμα για τη Ν.Δ. και τον εκπρόσωπό της να παριστάνουν την αντιπολίτευση στον εαυτό τους, νομίζοντας ότι με ψέματα θα συλλέξουν ψήφους ανθρώπων που θίγονται από το μέτρο της εφεδρείας».
Στην ομιλία του στη Βουλή, ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, μίλησε για «ρητορική η οποία δεν συνάδει με την πρωτοβουλία που πήραν περίπου πριν από δυο εβδομάδες να στηρίξουν την Κυβέρνηση Συνεργασίας υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο», ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Ν. Νικολόπουλος κατήγγειλε τον υπουργό Γ. Κουτρουμάνη για τις συγχωνεύσεις των Ταμείων και ο εκπρόσωπος της ΔΗΔΥ, καυτηρίασε το «αλαλούμ»!
Στο μεταξύ , πέρα από την πολιτική κόντρα που θέτει εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα της παρούσας κυβέρνησης, υπάρχει και η πραγματική κατάσταση στο Δημόσιο όπου καταβάλλονται προσπάθειες να καλυφθούν τα κενά στις δημόσιες υπηρεσίες μετά την εφαρμογή του πρώτου κύματος της εργασιακής εφεδρείας και με δεδομένες τις μαζικές αποχωρήσεις με συνταξιοδότηση. Οι εκτεταμένες μετακινήσεις υπαλλήλων είναι η πρώτη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, προκειμένου να συνεχιστεί, σε γενικές γραμμές, η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, ενώ ακόμη και την Τετάρτη μόνιμοι υπάλληλοι δεν είχαν λάβει τις απαιτούμενες διαπιστωτικές πράξεις, με τις οποίες λύεται και επισήμως η σχέση τους με το δημόσιο και εντάσσονται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.
Η πολιτική κόντρα έχει αναλυτικότερα, ως εξής:
Ο κ. Μιχελάκης
Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, δήλωσε:
«Η έναρξη εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας – με τον τρόπο που τη μεθόδευσε και την ψήφισε η κυβέρνηση Παπανδρέου – πέρα από τις αδικίες και τις δυσλειτουργίες που προκαλεί, εγείρει τεράστια πολιτικά και ηθικά ζητήματα.
Οι εμπνευστές του σχετικού νόμου αφού εξαίρεσαν από την εφεδρεία, όχι μόνον τους Γενικούς Διευθυντές, αλλά και τους Αναπληρωτές Γενικούς Διευθυντές -θέσεις δηλαδή που δεν αναγνωρίζονται από το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα- έσπευσαν να καλύψουν τις θέσεις αυτές με υπαλλήλους της αρεσκείας τους.
Επιπλέον: Προχώρησαν σε μετατάξεις “ημετέρων” από θέσεις του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα που πρόκειται να καταργηθούν, σε θέσεις του στενού Δημόσιου Τομέα που δεν καταργούνται. Ήταν άλλη μια σκανδαλώδης μεθόδευση με την οποία οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ διέσωσαν τους “δικούς τους” από την απόλυση, που οι ίδιοι μεθόδευσαν με τη δήθεν εφεδρεία.
Ξεκαθαρίζουμε από τώρα ότι οι ανήθικες αυτές κομματικές μεθοδεύσεις δεν γίνονται ανεκτές και θα καταργηθούν».
Ο υπουργός κ. Ρέππας
Σε απαντητική προς την δήλωση του κ. Μιχελάκη, ανακοίνωση αναφέρει:
«Είναι κρίμα για τη Ν.Δ. και τον εκπρόσωπό της να παριστάνουν την αντιπολίτευση στον εαυτό τους, νομίζοντας ότι με ψέμματα θα συλλέξουν ψήφους ανθρώπων που θίγονται από το μέτρο της εφεδρείας.
-Το έκαναν για αρκετό καιρό και με ισχυρισμούς για δήθεν προσλήψεις, όπου η αποστομωτική απάντηση με αναλυτικά στοιχεία, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011, ανέδειξε την αλήθεια. Το κάνουν και πάλι τώρα.
-Δυστυχώς για τη Ν.Δ. και τον εκπρόσωπό της, δεν έχουν διαβάσει ούτε το νόμο για την εργασιακή εφεδρεία, ούτε τον δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Έτσι, λένε ψέμματα αδιάβαστοι.
Τους ενημερώνουμε λοιπόν για τα εξής:
1.- Ουδείς από όσους ορίζει ο νόμος, εξαιρείται της εφεδρείας εφ’ όσον έχει συμπληρώσει συγκεκριμένη ηλικία και συγκεκριμένα χρόνια υπηρεσίας. Ούτε «ημέτεροι», ούτε «υμέτεροι», ούτε μετατασσόμενοι, ούτε οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να την αποφύγει. Τα κριτήρια είναι αντικειμενικά και εφαρμόζονται αυτόματα. Η εφαρμογή του νόμου είναι απρόσωπη και αμερόληπτη. Τα υπόλοιπα κρύβονται μόνο στη φαντασία και τις φαντασιώσεις της Ν.Δ. και του εκπροσώπου της.
2.- Ο αναπληρωτής προϊστάμενος οργανικής μονάδας Γενικής Διεύθυνσης προβλέπεται από το άρθρο 87 του Υπαλληλικού Κώδικα. Είναι εύκολο να το αναζητήσουν από οποιαδήποτε τράπεζα νομικών πληροφοριών, ώστε να πάψουν να παραπληροφορούν τον ελληνικό λαό.
3.- Οι επιλογές Γενικών Διευθυντών και αναπληρωτών αυτών, έχουν γίνει όπως ο νόμος προβλέπει, σε ανύποπτο χρόνο, που δεν είχε καμιά σχέση με τον χρόνο ψήφισης του νόμου για την εφεδρεία. Οποιαδήποτε σχετική σύνδεση είναι κακόβουλη. Η εξαίρεση από την εφεδρεία αφορά μόνο στους Γενικούς Διευθυντές και μόνον αναπληρωτές που πριν την ψήφιση του νόμου είχαν οριστεί και ασκούσαν ήδη καθήκοντα Γενικού Διευθυντή. Αυτό αναφέρεται ρητά και στην ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου μας που έχει εκδοθεί, στην οποία παραπέμπουμε τη Ν.Δ. και τον εκπρόσωπό της.
4.- Δυστυχώς, με άγνοια νόμων, με λογικές ακροβασίες και με χονδροειδή ψέματα δεν μπορείς να έχεις απαίτηση να κυβερνήσεις. Γίνεσαι επικίνδυνος»
Ο υπουργός κ. Σαχινίδης
Κλείνοντας την ομιλία του στη Βουλή ο αναπ. Υπουργός Φ. Σαχνίδης, ανέφερ:
«Θα ήθελα, δε, κλείνοντας να κάνω και μια παρατήρηση σημειολογικού χαρακτήρα. Ακούω τους συναδέλφους, τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΛΑΟΣ, να έχουν μια ρητορική η οποία δεν συνάδει με την πρωτοβουλία που πήραν περίπου πριν από δυο εβδομάδες να στηρίξουν την Κυβέρνηση Συνεργασίας υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο. Θα πρέπει, λοιπόν, να τους υπενθυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ έχουν Υπουργούς, οι οποίοι συμμετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο. Έχουν τη δυνατότητα όλες τις απόψεις τις οποίες υποστηρίζουν για το τι πρέπει να γίνει -και υλοποιείται η πολιτική από την παρούσα Κυβέρνηση, την Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου- να τις καταθέτουν μέσω αυτής. Δεν χρειάζεται να έρχονται στη Βουλή με έναν καταγγελτικό λόγο και να απευθύνονται ως σαν να απευθύνονται σε μια κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Στο Υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει ο Υφυπουργός Οικονομικών, ο κ. Μουρμούρας και όποια ζητήματα αναδεικνύονται και αφορούν προτάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με οποιαδήποτε προσαρμογή θα μπορούσε να γίνει, θα μπορούσε κάλλιστα η Νέα Δημοκρατία δια των εκπροσώπων της είτε στο Υπουργικό Συμβούλιο είτε στο Υπουργείο Οικονομικών να τις καταθέτει, διότι εδώ όλοι αγωνιζόμαστε για τον ίδιο ακριβώς στόχο: Να δώσουμε στη χώρα μας την ευκαιρία να ξεπεράσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη»
Η ΔΗ.ΣΥ
Σε δήλωση του ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λ. Αυγενάκης, αναφέρει για την "κόντρα" των μελών της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ:
"Την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε οριακό σημείο οικονομικής -και κατ' επέκταση πολιτικής και κοινωνικής- επιβίωσης, ορισμένα μέλη της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ συνεχίζουν να λειτουργούν με όρους του παρελθόντος. Συνεχίζουν τις αντεγκλήσεις, τους διαξιφισμούς και τις μικροκομματικές "κόντρες", οι οποίες προκαλούν θυμό και αγανάκτηση στους Έλληνες πολίτες.
Αυτές τις κρίσιμες ώρες, χρειάζεται από όλους μας να επιδείξουμε μεγαλύτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν κωμικό να παρακολουθούν οι πολίτες έναν ενδοκυβερνητικό καυγά για το ποιος ελέγχει το Υπουργείο Ναυτιλίας. Στις παρούσες συνθήκες, αυτό είναι τουλάχιστον επικίνδυνο. Η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και περιθώρια για καυγάδες και για γραφικότητες που θυμίζουν προηγούμενες δεκαετίες δεν υπάρχουν".
Ο Ν. Νικολόπουλος κατά Γ. Κουτρουμάνη
Ο υπεύθυνος Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος, , μεταξύ άλλων, δήλωσε:
«Εντελώς αιφνιδιαστικά ο Υπουργός κ. Κουτρουμάνης αναγγέλλει μεγάλες συγχωνεύσεις στα Επικουρικά Ταμεία. Ετοιμάζει -λέει- Νομοθετικό Πλαίσιο, που γρήγορα θα φέρει προς ψήφιση που θα προβλέπει εκτός από συγχωνεύσεις και μεγάλες μειώσεις στις Επικουρικές Συντάξεις.
Μέσα από τις ίδιες ανακοινώσεις επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι τα ελλείμματα των Επικουρικών Ταμείων υπολογίζονται στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης.
Ο κουμπαράς, δηλαδή, των εργαζομένων και εργοδοτών, ακόμα και οι λογαριασμοί των εφ’ άπαξ αποζημιώσεων, χωρίς καμιά αντίδραση από τη μεριά της Κυβέρνησης Παπανδρέου υπολογίστηκαν στο έλλειμμα της Χώρας.
Μετά από ενάμιση χρόνο καθυστερήσεων το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατέθεσε, επιτέλους, τις αναλογιστικές μελέτες των Επικουρικών Ταμείων.
Οι Επικουρικές Συντάξεις είναι ακόμα ένα κεφάλαιο που ανοίγει βίαια και τραυματίζει τους Έλληνες ασφαλισμένους και συνταξιούχους, αλλά και την Ελληνική οικονομία.
Η ενοποίηση των Επικουρικών Ταμείων εξαγγέλλεται και με πολύ συνοπτικό χρονοδιάγραμμα, επιχειρείται να υλοποιηθεί χωρίς καμιά μελέτη, χωρίς κανένα δεδομένο – εκτός από τα μεγέθη των αναλογιστικών ελλειμμάτων που περιλαμβάνουν οι αναλογιστικές μελέτες – χωρίς καμιά νομιμοποίηση, αφού η Κυβέρνηση Παπαδήμου δεν το έχει καν συμπεριλάβει στις προγραμματικές της δηλώσεις.
Ο κ. Κουτρουμάνης φαίνεται ότι θεωρεί ότι ακόμα είναι στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γεωργίου Παπανδρέου.
Τα ερωτηματικά που εγείρονται είναι πολλά:
Με ποια νομιμοποίηση ο Υπουργός Εργασίας προχωρά σε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία; Έχει ενημερώσει την Κυβέρνηση; Έχει ενημερώσει τα Κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση; Με ποια τεκμηρίωση και κυρίως με ποιο σχέδιο θα γίνει η ενοποίηση; Τι θα γίνουν οι Κοινωνικοί Πόροι που συλλέγονται από αρκετά Επικουρικά Ταμεία και ποιο είναι το μέγεθός τους; Τα Επικουρικά Ταμεία που τόσο εσπευσμένα ο κ. Κουτρουμάνης «σπρώχνει» σε μια πρόχειρη και άτακτη ενοποίηση, έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα; Τα δύο τελευταία χρόνια είχαν συναλλαγές με ομόλογα; Συγχώνευση Ταμείων με διαφορετικούς πόρους χρηματοδότησης, με διαφορετικές παροχές, με διαφορετικό ύψος αποθεματικών και περιουσίας σε ποιο βιώσιμο αποτέλεσμα θα οδηγήσουν; Η συνένωση ελλειμμάτων οδηγεί σε εξυγίανση και λύση του προβλήματος;
Αντί να εξασφαλίσει τη συνεννόηση και συναίνεση, εκβιάζει εντός τριμήνου να αποφασιστεί η «εθελοντική» συμμετοχή στη συνένωση, διαφορετικά «νίπτει τας χείρας του». Τα ερωτήματα αυτά θα πρέπει να απαντηθούν».
http://www.eklogika.gr/news/7032