Με 258 ψήφους υπέρ και 41κατά ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2012 από τη Βουλή. Συνολικά 299 βουλευτές μετείχαν στην ψηφοφορία.
Πριν την διαδικασία της ψηφοφορίας τοποθετήθηκαν οι αρχηγοί
των κομμάτων και ο πρωθυπουργός. «Η κρίση δεν είναι μια μπόρα αλλά θα έχει διάρκεια, γιατί είναι αποτέλεσμα χρόνιων ανισορροπιών», σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο Λ. Παπαδήμος.
Ο πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις λόγω της αδυναμίας τους να αναλάβουν το απαιτούμενο πολιτικό κόστος για να προχωρήσουν οι αναγκαίες ενέργειες νωρίτερα. «Η αντιμετώπιση των χρόνιων λαθών και παραλείψεων θα πάρει χρόνο», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, σημείωσε ότι το θετικό αποτέλεσμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της αναπροσαρμογής «θα γίνει βαθμιαία ορατό στην ανάπτυξη και την απασχόληση».
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, τόνισε ότι υπηρετεί το στόχο της σταθεροποίησης και εν συνεχεία της ανάταξης, ενώ σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μεγάλη υστέρηση στα φορολογικά έσοδα της χώρας (στο 20% του ΑΕΠ έναντι μέσου όρου στον ΟΑΣΑ 25%) λόγω της φοροδιαφυγής, που όπως είπε «έχει υποσκάψει το αίσθημα δικαιοσύνης στον κρατικό μηχανισμό». Αναφορικά με τον έλεγχο των δαπανών, τόνισε ότι μπορεί να επιτευχθεί μέσω του εξορθολογισμού των κρατικών υπηρεσιών.
Ο πρωθυπουργός αφού επισήμανε ότι υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες για το αν η χώρα επιτύχει να βγει από την ύφεση το 2013, τόνισε ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις. Η αύξηση των εξαγωγών, το γεγονός ότι δεν προβλέπονται για το 2012 νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων ή αύξηση φορολογικών συντελεστών και η επανεκκίνηση των στάσιμων σήμερα μεγάλων έργων μπορούν να οδηγήσουν στην ανάσχεση της ύφεσης. Ταυτόχρονα, η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις βελτιώνοντας το κλίμα.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε σε αρκετά σημεία της ομιλίας του ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού είναι φιλόδοξοι. Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι απαιτείται να αλλάξει δραστικά το σύστημα ελέγχου των δημοσίων δαπανών σημειώνοντας ότι η διαδικασία που έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να ενταθεί και να επεκταθεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Προανήγγειλε ότι θα παρέχεται σε μηνιαία βάση πληροφόρηση για τις δαπάνες γενικής κυβέρνησης ώστε να ξέρει ο πολίτης που πηγαίνουν αυτά που πληρώνει.
Ξεκάθαρα κατά της διενέργειας εκλογών τάχθηκε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ενώ προχώρησε σε έναν ακόμη απολογισμό της διετούς θητείας της κυβέρνησής του ρίχνοντας μεγάλες ευθύνες στον γαλλογερμανικό άξονα για την όξυνση της κρίσης και την σκληρότητα των μέτρων που απαιτούσαν από την Ελλάδα.
Ο κ. Παπανδρέου, για πρώτη φορά μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς την παράταση του βίου της επικαλούμενος τις επικίνδυνες ατραπούς στην Ευρώπη που επιβάλλουν την παρουσία κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας στην Ελλάδα, την σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό από τους στόχους που ήδη επιφέρει η προεκλογική περίοδος και τέλος την πιθανότητα και μετά τις εκλογές να προκύψει ανάγκη κυβέρνησης συνεργασίας.
Απαντώντας δε στο κεντρικό σύνθημα της ομιλίας Σαμαρά «ανάπτυξη τώρα» ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι ανάπτυξη δεν φέρνουν οι εκλογές αλλά οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές, ζητώντας να συνεχίσει η κυβέρνηση το έργο της σε αυτή την κατεύθυνση. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έκανε αναφορά και στην έντονη κριτική που δέχεται από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο κ. Χρυσοχοίδης σημειώνοντας ότι θα μπορούσε όπως ζητούν κάποιοι να γίνει ο ίδιος εξιλαστήριο θύμα αλλά οι μεγάλες αλλαγές ζητούν προσπάθεια από τον καθένα ξεχωριστά και όχι εξιλαστήρια θύματα όπως ανέφερε.
Αναγκαία κίνηση χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ν. Δ., κ. Αντώνης Σαμαράς την ψήφιση του προϋπολογισμού προκειμένου να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους και να καταστεί δυνατή η εν συνεχεία επαναδιαπραγμάτευση για άμεση ανάκαμψη της οικονομίας. Μιλώντας στην Βουλή κατά την τελευταία ημέρα της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2012 ο αρχηγός της Ν.Δ. επιχείρησε να ξεκαθαρίσει για άλλη μια φορά την στάση του κόμματος να στηρίζει από την μια την κυβέρνηση, ασκώντας κριτική από την άλλη για τα μέτρα. «Ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό γιατί δίνουμε προτεραιότητα στο να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας «ότι τα μέτρα του προϋπολογισμού δεν αποφασίζονται εδώ σήμερα». «Έχουν ψηφιστεί από το μεσοπρόθεσμο και από το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από δύο μήνες».
Τόνισε ότι η Ν.Δ. θα συνεχίζει να θέτει και να πιέζει για μείωση φορολογικών συντελεστών τονίζοντας ότι προτεραιότητα αποτελεί η ανάκαμψη τώρα. Σημείωσε δε ότι για κάθε αύξηση της ανεργίας κατά μια ποσοστιαία μονάδα το έλλειμμα επιβαρύνεται άμεσα κατά 300 εκατ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογισθεί και η απώλεια εισφορών τότε η επιβάρυνση ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.
«Ψηφίζω τον προϋπολογισμό της Ελλάδας, χωρίς να έχουμε εμείς την ευθύνη της σχεδίασής του», σημείωσε ο επικεφαλής του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής. Ο κ. Καρατζαφέρης υπογράμμισε ότι «δυστυχώς, εκχωρούμε μέρος των αρμοδιοτήτων μας στους δανειστές». «Οι προτάσεις ξεφεύγουν από τα επίπεδα της Βουλής, ίσως και της Ελλάδας. Όσο το πάνω χέρι έχουν οι οίκοι αξιολόγησης, έχουμε μια ανισορροπία την οποία δεν θα μπορέσουμε να πολεμήσουμε», σημείωσε ο κ. Καρατζαφέρης.
Ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε να συμφωνήσει η Ευρώπη με τις ΗΠΑ να υπάρχει σταθερή σύνδεση των δυο νομισμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Η όλη ιστορία για αυτό γίνεται, γιατί από αυτό το σκαμπανέβασμα βγαίνουν δισεκατομμύρια δολάρια», υπογράμμισε. Μεταξύ των προτάσεων του επικεφαλής του ΛΑΟΣ για την ανάταξη της οικονομίας ξεχώρισε αυτή για την κατάργηση του πόθεν έσχες στην οικοδομή.
http://www.onlycy.com/