Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Θ. Παπαγεωργίου: Ομιλία για τον προϋπολογισμό του έτους 2012


Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

 Κατερίνη 5 Δεκεμβρίου 2011

Θ. Παπαγεωργίου:
Η χώρα είχε χρεοκοπήσει και την κρατήσαμε όρθια

Ομιλία του Βουλευτή Πιερίας Θ. Παπαγεωργίου στην Ολομέλεια της Βουλής στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του έτους 2012.

 Συγκεκριμένες ήταν οι αναφορές του κ. Παπαγεωργίου στην ομιλία του στη Βουλή στη
συζήτηση για τον προϋπολογισμό του έτους 2012. Αφού περιέγραψε την κατάσταση που βρέθηκε και βρίσκεται η χώρα «η προηγούμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δύο χρόνια, σε συνθήκες οικονομικού τυφώνα, σε συνθήκες πάρα πολύ μεγάλης οικονομικής κρίσης, κατάφερε με πόνο, με θυσίες του ελληνικού λαού, να κρατήσει όρθια τη χώρα. Κατάφερε να αποφύγει η χώρα τα χειρότερα που ήταν, κατά τη γνώμη μου, η ανοιχτή χρεοκοπία, η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία –και ισχύει ακόμα σαν κίνδυνος- και η πτώχευση.
Σήμερα βρισκόμαστε σε μία άλλη περίοδο. Σήμερα έχουμε άλλα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Έχουμε μία πολιτική συμφωνία πολλών κομμάτων για το μέλλον της χώρας, για τη διαχείριση της μοίρας του τόπου. Έχουμε, κατά τη γνώμη μου, το πιο σημαντικό εργαλείο, αυτό το εργαλείο της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου για την απάλειψη ή την ελάφρυνση του μεγάλου δημοσιονομικού χρέους της χώρας μας», τόνισε πως παρόλο που υπάρχουν καλύτερες προοπτικές, οι κίνδυνοι για τη χώρα μας είναι πάρα πολύ μεγάλοι.

Οι τρεις κίνδυνοι
Σε τρεις κινδύνους εστίασε το πρόβλημα της χώρας ο κ. Παπαγεωργίου.
1. Ο ένας είναι το βάθεμα της κρίσης και η απόκλιση από τους στόχους που παίρνει υπ’ όψιν ο Προϋπολογισμός και με βάση αυτούς κτίζει τα αποτελέσματα του επόμενου χρόνου και αναλύοντας την κατάσταση αυτή ο κ. Παπαγεωργίου είπε:  
 «Δεν θέλω να προσχωρήσω στην άποψη ενός πολύ μεγάλου γκρουπ, που υπολόγισε και έβγαλε χθες ότι η ύφεση του χρόνου δεν θα είναι αυτή που υπολογίζουμε, αλλά θα είναι 4,5% και το ’13 μας λέει ότι θα είναι 2,8%. Όμως, δυστυχώς, οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις τα τελευταία χρόνια έχουν δικαιωθεί.
Θέλω να θυμίσω ότι από το 2008 μέχρι τώρα η χώρα μας πλησιάζει σε απώλεια πλούτου, μείωση του ΑΕΠ, το 15%. Δεν υπήρχε τέτοια μείωση και ύφεση το ’29 σας θυμίζω σε τέτοια έκταση που βιώνει η χώρα μας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος.
Άρα τι προέχει αυτή τη στιγμή; Προέχει να κινήσουμε γρήγορα όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία, να ανασύρουμε όλες τις δυνάμεις, να κινητοποιήσουμε όλες τις εθνικές δυνάμεις, ούτως ώστε η χώρα να περάσει στον ενάρετο κύκλο. Αυτή είναι η προτεραιότητα. Μιλάω για εργαλεία όπως η επίλυση της ρευστότητας με το PSI -θα το πω στη συνέχεια- που είναι το κομβικό σημείο.
Σήμερα δεν επενδύει κανένας στην Ελλάδα. Και γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα από τις τράπεζες, γιατί δεν δίνουν δάνεια; Πάνε στις τράπεζες τρομαχτικά επενδυτικά σχέδια και απορρίπτονται.
Πρέπει να κινητοποιήσουμε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δεν μπορώ να διανοηθώ, κύριε Υπουργέ, πώς σε τέτοιες συνθήκες κρίσης –ο Keynes μας το δίδαξε αυτό- μειώνεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το μόνο που μπορεί να σε βγάλει από την κρίση, δεν είναι η κεϊνσιανή λογική γενικά. Είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το πήγαν από το 8,5 στο 7. Το πήγαμε εμείς σαν εθνική Κυβέρνηση; Όχι το πήγε η λογική της Τρόικας. Θεωρώ ότι αυτά τα περιοριστικά μέτρα θα βαθύνουν την ύφεση τα επόμενα χρόνια.
Είναι μονομερή και οδηγούν τη χώρα σε βαθύτερη ύφεση και καταστροφή της κοινωνίας και της οικονομίας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, λοιπόν, ότι πρέπει να βρούμε τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ωραία, δεν έχουμε πόρους στην Ελλάδα, δεν έχουμε ρευστότητα; Να καταφύγουμε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή να μας βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Δεν μπορεί, λοιπόν, να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Θα πρέπει να αποφύγουμε το βάθεμα και την έκταση της ύφεσης» .

Ο δεύτερος κίνδυνος αφορά τη δημοσιονομική πτυχή, αφορά το PSI, αφορά πιο συγκεκριμένα το πακέτο της ρευστότητας. Ο κ. Παπαγεωργίου είπε γι αυτό:
«Έχουν δίκιο οι τράπεζες ως προς το γεγονός ότι γίνεται ένα βαθύ PSI. Κατά τη γνώμη μου, το PSI πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, πρέπει να επιταχυνθεί, πρέπει να πετύχει. Όμως, ακούστε με, σας παρακαλώ. Είναι λογική αυτή κάποιων χωρών, όπως της Γερμανίας, που λέει ότι μόνο ο ιδιωτικός τομέας θα συμμετέχει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους; Και λέμε, για παράδειγμα –και δεν είναι εδώ ο κύριος Πρωθυπουργός που διετέλεσε και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της ECB- γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέχει αυτή τη στιγμή ονομαστικής αξίας ομόλογα του ελληνικού δημοσίου; Τα βρήκε στη δευτερογενή αγορά 62 δισεκατομμύρια και τα αγόρασε 42 δισεκατομμύρια. Γιατί δεν διαγράφει τα 20 δισεκατομμύρια, αν θέλει να ελαφρύνει το χρέος; Δεν το αγγίζει κανένας αυτό.
Έχουν δίκιο, λοιπόν, οι τράπεζες ως προς το εξής. Λένε ότι εμείς θα υποστούμε μια καταστροφή. Γιατί δεν συμμετέχουν κι άλλοι σ’ αυτό το εγχείρημα της ελάφρυνσης του χρέους;
Πρέπει κάποια στιγμή να απαντήσουμε σ’ αυτό. Δεν μπορεί να συνεχίζουν κάποιοι να θεωρούν ότι αν πειραχτούν οι τράπεζες από το PSI –αυτές που κατέχουν ομόλογα και όχι μόνο οι ελληνικές- θα χτυπηθούν αυτοί που κατέχουν ομόλογα. Και δεν είναι οι Γερμανοί ή κάποιοι άλλοι, γιατί αυτό φαντάζομαι ότι γίνεται. Δεν μπορεί να κατανοήσω διαφορετικά, ότι μια τράπεζα, όπως είναι η ECB, δεν διαγράφει 20 δισεκατομμύρια. Ωραία, να κρατήσει και ένα «φ», όπως λένε στην οικονομία. Όμως, μπορεί να διαγράψει τα μισά τουλάχιστον. Στην Ελλάδα δεν συζητείται καν αυτό. Δεν συζητείται καν στα φόρα, δεν συζητείται, κυρία Αναπληρώτρια Υπουργέ, στα φόρα της Ευρώπης».

Ο τρίτος κίνδυνος έχει να κάνει με την ολοκλήρωση της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαγεωργίου:
«Θεωρώ ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ευρωομόλογο δεν θα λύσει και πάλι το πρόβλημα. Ωραία, υπολογίζουν οι Γερμανοί ότι θα έχουν μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος. Δανείζονται με 1,9 και θα πάνε στο 4,5, αντί για το 6 με το οποίο δανείζονται όλοι οι άλλοι.
Εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν γίνει «Τράπεζα καταφυγής», δεν γίνει καταφύγιο, σας πληροφορώ ότι οι κερδοσκόποι δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο στην Ευρώπη.
Διότι ακούστε τι λένε. Έχω συζητήσει με μερικούς από αυτούς που κατέχουν και έχουν κάνει ασφάλιστρα, CDs. «Εγώ, λέει, ασφάλισα τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και έρχεστε και μου τα κόβετε». Οι κερδοσκόποι θα βρουν άλλους τρόπους να τσακίσουν την Ευρώπη. Η ευρωζώνη πρέπει να ολοκληρωθεί και θα ολοκληρωθεί όχι με το ευρωομόλογο, αλλά και με τη χρήση της ECB σαν ευρωπαϊκής τράπεζας».

Η λύση του προβλήματος
Ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε τις επιλογές που έχει η Κυβέρνηση για να βγει η χώρα από την ύφεση και την κρίση. Είπε συγκεκριμένα: 
«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δεν θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες στα ενεργειακά ή στον αγροτικό τομέα, όπου λιμνάζουν πόροι ή στον τουρισμό. Το θεωρώ αδιανόητο να τα συζητάμε μετά από τόσα χρόνια αυτά και να μη γίνεται τίποτα.
Στον Προϋπολογισμό, κύριοι Υπουργοί, λέτε ότι θα εισπράξουμε 9,3 δισεκατομμύρια από αποκρατικοποιήσεις. Φυσικά, πρέπει να πω ότι αυτό δεν επηρεάζει τον Προϋπολογισμό, αλλά πάει στο χρέος. Ό,τι πουλάς, πάει στο χρέος.
Είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι του χρόνου θα πάρουμε από αποκρατικοποιήσεις 9,3 δισεκατομμύρια; Γιατί; Γιατί οι Ευρωπαίοι επιμένουν; Το ρώτησα και μου είπαν ότι επιμένουν αυτοί. Μα, κοροϊδεύουν τον κόσμο! Βγάζουν καθημερινά οι μεγάλες τράπεζες leasing και ακίνητα τρομακτικής αξίας και δεν τα αγοράζει κανένας.
Εκτός αν θέλουμε, κύριε Υπουργέ –και εδώ εγώ μιλάω και ως Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- να συζητάμε για την αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, τη στιγμή που υπάρχουν πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν το νερό. Και διακυβεύονται τα δημόσια αγαθά.
Να συζητάμε μετ’ επιτάσεως! Θα γίνουμε καρικατούρα στην κοινωνία, διότι θεωρώ ότι δεν μπορεί να μιλάς για τη Δ.Ε.Η., όταν οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν αυτό το δημόσιο αγαθό, το ηλεκτρικό. Πρέπει σ’ αυτή τη χώρα να δούμε τι θα κάνουμε με τα ακίνητα.
Και έρχομαι και στο τελευταίο, κύριε Πρόεδρε. Νομίζω ότι το κρισιμότερο όλων είναι η ψυχολογία στην οικονομία. Πρέπει να μιλήσουμε στο λαό με λόγια αλήθειας και ειλικρίνειας. Ίσως δεν το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση με όρους ειλικρίνειας. Θα πρέπει να πούμε ότι η χώρα είχε χρεοκοπήσει και την κρατήσαμε όρθια. Όμως, οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί.
Επίσης, θα πρέπει να πούμε στον ελληνικό λαό ότι όλοι με εγρήγορση θα αλλάξουμε το κλίμα, διότι η οικονομία είναι κλίμα, κλίμα, κλίμα!
Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Αυτή η κατήφεια, αυτός ο φόβος, αυτή η αστάθεια είναι καταστροφική για την οικονομία.
Να αρχίσουμε να ανοίγουμε το δρόμο σε μια προοπτική για τη χώρα και το λαό. Διότι μ’ αυτή την ύφεση καταστρέφεται η οικονομία και η κοινωνία και θα ζήσουμε πιο επώδυνες καταστάσεις.
Εγώ ψηφίζω τον προϋπολογισμό αλλά οφείλουμε όλοι να επισημάνουμε τους κινδύνους γιατί και η Κυβέρνηση βαδίζει σε ένα δρόμο ασταθή και οι υπολογισμοί της μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή».