Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Προς νέα συνθήκη με «17» μέλη της ευρωζώνης συν άλλες 6 χώρες της Ε.Ε

Σαρκοζί: «Απαράδεκτοι» οι όροι που έθεσε η Βρετανία για αλλαγή της συνθήκης


Χωρίς αποτέλεσμα συζητούσαν επί δέκα ώρες οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να καταφέρουν τελικά να πάρουν μια
απόφαση που θα δώσει απάντηση στην κρίση χρέους αλλά και στις αγορές.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί μετά το τέλος των συζητήσεων δήλωσε ότι η νέα συμφωνία θα επικεντρωθεί στα 17 κράτη – μέλη της ζώνης του ευρώ, ενώ τέθηκε διορία έως το Μάρτιο για να κυρωθεί. "Αυτό δεν σημαίνει Ευρώπη δύο ταχυτήτων" διευκρίνισε. Χαρακτήρισε τους όρους που έθεσε η Βρετανία «απαράδεκτους» για αλλαγή της συνθήκης.

Ο κ. Σαρκοζί διευκρίνισε ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο 23 χωρών για την ενίσχυση του ευρώ κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Οι δύο χώρες που μένουν εκτός της συμφωνίας είναι η Αγγλία και η Ουγγαρία ενώ η Σουηδία και η Τσεχία θα περάσουν τη συμφωνία από έγκριση των κοινοβουλίων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι: «Η πρόταση που έγινε δεν ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα της Βρετανίας, οπότε δεν έγινε δεκτή. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά ήταν η σωστή απόφαση.»

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε μόνο ότι οι αποφάσεις για τη δημοσιονομική σταθερότητα ήταν ένα «θετικό αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ωστόσο, οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε "συμφωνία 17 χωρών" της ευρωζώνης, αλλά παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσχωρήσουν σε μια τέτοια συμφωνία και όσες ακόμη χώρες το επιθυμούν.

Για το κομμάτι της δημοσιονομικής σταθερότητας την ενίσχυση της «δύναμης πυρός» των ευρωπαϊκών μηχανισμών διάσωσης με την εκχώρηση τραπεζικών ιδιοτήτων στον επερχόμενο μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM που θα τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως τον Ιούλιο του 2012 και την ισχυρή τους βούληση να διατηρήσουν τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής που δημοσιοποιεί το Reuters.

Καίτοι ως την ύστατη ώρα η Γερμανία δεν δείχνει διατεθειμένη να συναινέσει στην παράλληλη λειτουργία των δύο «ταμείων διάσωσης» (EFSF – ESM), εντούτοις στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου περιλαμβάνεται όχι μόνο αυτή η παράμετρος – και μάλιστα με την έκφραση «τουλάχιστον έως το 2013», αλλά και η «διευκρίνιση» πως ο νέος, μόνιμος μηχανισμός θα διαθέτει 500 δισ. ευρώ περισσότερα κεφάλαια από τα σημερινά διαθέσιμα του EFSF, θα του εκχωρηθούν τραπεζικές αρμοδιότητες ώστε πρακτικά να μπορεί να λειτουργεί ως ένα είδος «ευρωπαϊκού ΔΝΤ» και ειδικότερα όσον αφορά στις αποφάσεις δραστηριοποίησής του, αυτές θα μπορούν να εγκρίνονται με πλειοψηφία 85% και όχι ομόφωνα, «εάν η ΕΚΤ και η Κομισιόν κρίνουν πως πρόκειται για επείγουσα περίπτωση».

Παράλληλα, οι ηγέτες της ΕΕ τονίζουν τη συμφωνία τους ως προς την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου δημοσιονομικού συμφώνου που θα προβλέπει σχεδόν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, δηλαδή ανώτατο όριο ελλείμματος που δεν θα ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ, εκτός από τις περιπτώσεις χωρών με χρέος «σημαντικά χαμηλότερο» του 60% του ΑΕΠ. Επίσης προβλέπεται πως θα υπάρχουν και αυτόματες κυρώσεις για τα κράτη – παραβάτες.

Στο περί ου ο λόγος προσχέδιο προβλέπεται ότι η Ε.Ε. θα εμμείνει στην πρακτική του ΔΝΤ για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση κρατών, ενώ τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είναι έτοιμα να παραχωρήσουν διμερή δάνεια στο Ταμείο.

Απάντηση δίνεται και στα σενάρια περί πιθανού νέου «κουρέματος» στα χρέη Πορτογαλίας και Ιρλανδίας με την επωδό πως «η περίπτωση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θεωρείται "μοναδική και έκτακτη"»...

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=164375