Στη μαζική χρήση καυσόξυλων και στην επιλογή άλλων μορφών θέρμανσης με χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με το πετρέλαιο και στη δραστική μείωση της χρήσης του πετρελαίου θέρμανσης οδηγεί η ακρίβεια και η οικονομική δυσχέρεια που μαστίζει τις
ελληνικές οικογένειες.
Σημαντικό ρόλο σ’ αυτή τη στροφή έπαιξε η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, στην κατεύθυνση της πλήρους εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον αντίστοιχο του πετρελαίου κίνησης, το φθινόπωρο του 2012, δείχνει ότι η πορεία από το πετρέλαιο θέρμανσης στα καυσόξυλα δεν θα αναστραφεί εύκολα.
Οι ξυλόσομπες και οι ξυλολέβητες έχουν την τιμητική τους, σηματοδοτώντας την στροφή στα καυσόξυλα ως υλικό θέρμανσης. Οι ξυλόσομπες βρίσκονται, μετά από πολλά χρόνια, στην κορυφή της ζήτησης και τα καταστήματα που τις πωλούν κάνουν χρυσές δουλειές. Την ίδια ώρα, πολλές οικογένειες προχώρησαν στην αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου από λέβητα ξύλων που είναι συνδεδεμένος με τα καλοριφέρ.
Τα τζάκια από στοιχεία διακοσμητικά και ψυχαγωγίας μετατράπηκαν σε βασικά στοιχεία θέρμανσης και οι ιδιοκτήτες τους προμηθεύονται διπλάσια και τριπλάσια ποσότητα καυσόξυλων, σκοπεύοντας να «βγάλουν» τον χειμώνα χρησιμοποιώντας όσο γίνεται λιγότερο ή και καθόλου, πετρέλαιο.
Σόμπες ξύλων ή πετρελαίου εγκαταστάθηκαν ακόμη και σε διαμερίσματα, όπου αυτό ήταν δυνατόν, για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες. Αυτό έγινε είτε από επιλογή, για φθηνότερη θέρμανση, είτε εξ ανάγκης, σε οικοδομές με κεντρική θέρμανση που αποφάσισαν να μην γεμίσουν φέτος την δεξαμενή πετρελαίου καθώς πολλές οικογένειες δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τη δαπάνη. Ενώ και άλλοι εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης (καυστήρες με pellet ή με υγραέριο, ηλεκτρικά καλοριφέρ, αερόθερμα, κλιματιστικά inverter κ.ά.) πήραν φέτος σημαντικό μερίδιο στον τομέα της θέρμανσης οικιών και καταστημάτων. Ο κόσμος προσπαθεί, με ό,τι μέσο μπορεί, να ζεσταθεί χωρίς να… καεί η τσέπη του.
Μείωση στη ζήτηση του πετρελαίου
Η αλλαγή αυτή προκάλεσε πολύ μεγάλη μείωση στη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης και ανάλογη αύξηση στην πώληση καυσόξυλων. Διακυμάνσεις που, ναι μεν ήταν αναμενόμενες, αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα είναι τόσο μεγάλες.Πιο συγκεκριμένα, η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 35-40%, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Βέροιας κ. Ευστάθιος Αθανασιάδης. Ταυτόχρονα, η πώληση ξύλων αυξήθηκε κατά 30-40%, σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Βασίλης Νικολόπουλος ιδιοκτήτης επιχείρησης εμπορίας καυσόξυλων. «Δεν έχουμε ξύλα, δεν φτάνουν κάποιες μέρες να ανταποκριθούμε στη μεγάλη ζήτηση», λέει μιλώντας στη «Μ» ο κ. Νικολόπουλος. Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτή η στροφή, ο κ. Αθανασιάδης την αποδίδει στην ακρίβεια, στο γεγονός ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να ανταπεξέλθει στη δαπάνη για θέρμανση με πετρέλαιο που η τιμή του φέτος είναι αυξημένη. Επίσης, σημαντικό ρόλο, όπως εκτιμά ο κ. Αθανασιάδης, παίζει και το γεγονός ότι τα πρατήρια καυσίμων φέτος δεν μπορούν πλέον να προμηθεύουν τους καταναλωτές με πετρέλαιο θέρμανσης επί πιστώσει, όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια.
Περιορισμένες ποσότητες
Επιπλέον, η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης έχει περιοριστεί και όσον αφορά τις ποσότητες που ζητούν οι καταναλωτές.
Η προμήθειά του γίνεται με το… σταγονόμετρο και ουσιαστικά έχει συρρικνωθεί στις μισές περίπου ποσότητες σε σχέση με πέρυσι, όπως μας είπε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών κ. Αθανασιάδης.
Συγκεκριμένα, αντί για δύο τόνους πετρέλαιο θέρμανσης παραγγέλνουν έναν τόνο, αντί για έναν τόνο 500-800 λίτρα ή πολύ απλά ποσότητα «για όσα λεφτά μαζεύουν» οι διαχειριστές στις οικοδομές. Ενώ δεν είναι λίγα τα νοικοκυριά που προμηθεύονται λίγα λίτρα πετρελαίου θέρμανσης με σκοπό να τα φυλάξουν για να αντιμετωπίσουν τις μέρες που θα έχει πολύ κρύο.Τυχερά θεωρούνται τα νοικοκυριά ή οι οικοδομές που στις δεξαμενές τους είχαν υπόλοιπο πετρέλαιο από τον περασμένο χειμώνα και «βολεύτηκαν» το πρώτο διάστημα.
Αλλά και αυτά θα έρθουν αντιμέτωπα με το δίλημμα, αργά ή γρήγορα, αν θα προχωρήσουν ή όχι στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης και σε ποια ποσότητα.
Τέλος, κάποια νοικοκυριά ή οικοδομές προμηθεύονται μεν πετρέλαιο αλλά έχουν αποφασίσει να μειώσουν κατά πολύ τις ώρες κατανάλωσης, σκοπεύοντας να περάσουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με την ίδια ποσότητα.
Καταλυτική η σύγκριση τιμών
Σχετικά με την τιμή των καυσόξυλων, που πέρυσι ήταν στα 100 ευρώ τον τόνο, κατά μέσο όρο, στην περιοχή μας (σε άλλες περιοχές της χώρας φτάνει μέχρι και 150 ευρώ), φέτος η διάθεσή τους ξεκίνησε με τιμή από 95 ευρώ, έως και 100-110 ευρώ.
Αυτή τη στιγμή η τιμή είναι στα 100-110 ευρώ τον τόνο.
Ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης σήμερα πωλείται περίπου 0,95 ευρώ το λίτρο για ποσότητες από έναν τόνο και άνω (950 ευρώ τον τόνο), ενώ για μικρότερες ποσότητες η τιμή είναι λίγο υψηλότερη, στα 0,96-0,97 ευρώ.
Οι ποσότητες καυσόξυλων που απαιτούνται για την θέρμανση ενός μέσου σπιτιού με τζάκι, σε συνδυασμό με χρήση καλοριφέρ πετρελαίου, είναι 4-5 τόνοι ετησίως, δηλαδή δαπάνη γύρω στα 400-550 ευρώ, ενώ για αποκλειστική χρήση σε ξυλολέβητα είναι 15-20 τόνοι (ετήσια δαπάνη 1500-2.200 ευρώ).
Δυστυχώς, ένα βασικό αγαθό, όπως είναι η θέρμανση (εν προκειμένω το πετρέλαιο θέρμανσης), έχει μετατραπεί πλέον σε είδος πολυτελείας για τις περισσότερες ελληνικές οικογένειες…
http://www.maknews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6920:2011-11-15-07-31-23&catid=1:imathia&Itemid=59