Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Καινούργιος πρωθυπουργός, παλιές υποσχέσεις…

Ρόλο κηδεμόνα επέλεξε ο ΓΑΠ
Η ομιλία του νέου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στη Βουλή, κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης,  όφειλε αναμφισβήτητα να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, να αποτελέσει δηλαδή την είδηση της ημέρας. 

Το περιεχόμενο της ομιλίας, όμως, σε τίποτε δεν διέφερε από μια συνηθισμένη πρωθυπουργική ομιλία με άφθονη χρήση του ενεστώτος διαρκείας. 

Αν εξαιρέσουμε τον συγκρατημένο τρόπο διατύπωσης, χωρίς τις θριαμβολογίες και τις φανφάρες του πρόσφατου παρελθόντος και το γεγονός ότι έλειψαν οι αναδρομές στο παρελθόν και ο καταγγελτικός λόγος, τίποτε από όσα ακούσαμε δεν τα ακούγαμε για πρώτη φορά. 

Η αισιοδοξία συγκρατημένη, αλλά με αρκετές χαραμάδες ελπίδας και προοπτικής, ενώ οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι και η εφαρμογή, όπως ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, ανατίθεται και πάλι στο ίδιο οικονομικό επιτελείο που φέρει την ευθύνη για όλες τις μέχρι σήμερα δυσλειτουργίες. 

«Το υπουργείο των Οικονομικών θα διαχειριστεί το σύνολο των δράσεων», είπε. 

Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στο γνωστό «κρίσιμο σταυροδρόμι» (στο οποίο στεκόμαστε αναποφάσιστοι δυο χρόνια τώρα) και υπενθύμισε το τελευταίο δίλημμα που έθεσε η ΕΕ (αποφεύγοντας να αναφερθεί στην πηγή του διλήμματος, που είναι η αιφνίδια ανακοίνωση δημοψηφίσματος):  Μέσα ή έξω από την ευρωζώνη! 

Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι ο στόχος μας είναι το χρέος να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ το 2020, ενώ, όπως είπε, το έργο αυτής της κυβέρνησης – την οποία αποκάλεσε «μεταβατική» - είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με την χρονική διάρκειά της. 

Πάντως, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής: Καθώς έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες από την προηγούμενη κυβέρνηση, τώρα απομένουν οι «δεσμεύσεις», ώστε να εκταμιευτεί η έκτη δόση οπωσδήποτε πριν από τις 15 Δεκεμβρίου, για να ανταποκριθεί η χώρα στις υποχρεώσεις της. 

Παράλληλα, θα ολοκληρωθούν οι  συζητήσεις με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα, θα καταρτιστεί η νέα δανειακή σύμβαση που πρέπει να κυρωθεί από την Βουλή και θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2012, που εντάσσεται στο προσαρμοσμένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. 

Όπως είπε, ο PSI έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ έκανε ειδική αναφορά σε όλες τις  (ακανθώδεις) διαρθρωτικές αλλαγές:  Νέο βαθμολόγιο – μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, αλλαγές στην αγορά εργασίας, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, βελτίωση δικαστικού συστήματος, συγχωνεύσεις οργανισμών. 

Μίλησε επίσης για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος , την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, την ενίσχυση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στην στήριξη των ασθενεστέρων. 

Είπε μάλιστα πως μέχρι το τέλος του έτους θα τεθούν σε εφαρμογή 24 νέα προγράμματα για την απασχόληση. 

έβαια, όλα αυτά τα έχουμε ξανακούσει, χωρίς ποτέ να συμβεί κάτι. Και με δεδομένο ότι ο κ. Παπαδήμος έχει στη διάθεσή του το ίδιο υπουργικό επιτελείο, που κρίθηκε αναποτελεσματικό και… έφυγε μένοντας, δύσκολα μπορεί κανείς να συμμεριστεί τις βεβαιότητές του. 

Άλλωστε και ο ίδιος δεν απέφυγε την γνωστή παλιά συνταγή της σύνθεσης μιας ομιλίας με βάση τα σημειώματα που του έδωσαν οι υπουργοί. 

Ακούσαμε ξανά για πρωτοβάθμια υγεία, ηλεκτρονική συνταγογράφηση (με σύνθημα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση διεξάγονται στην Ελλάδα οι εκλογές από το 1996), μείωση των τιμών των φαρμάκων και του κέρδους των φαρμακοποιών, καθώς και για την εφαρμογή του ήδη θεσπισμένου ελεύθερου ωραρίου τους. 

Ουσιαστικά, μετέφερε αυτούσιες τις απόψεις και τα μέχρι σήμερα έργα του υπουργού Υγείας ως πραγματικά γεγονότα. 

Τα ίδια και με την αναμόρφωση της παιδείας, όπου διαφημίστηκε το έργο της κ. Διαμαντοπούλου. 

Το ίδιο και με την «ενίσχυση των εξαγωγών», τον «νέο νόμο για την απλοποίηση του εξαγωγικού εμπορίου», την ενίσχυση του ΕΣΠΑ – πόσες φορές το έχουμε ακούσει κι’ αυτό! 

Και βέβαια, ξανακούσαμε τα περί…  fast track για προσέλκυση ξένων επενδύσεων 5 δις ευρώ, τα περί «συνέχισης» (δεν έχει καν αρχίσει) του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, τα περί αξιοποίησης του ενεργειακού δυναμικού της χώρας, με αναφορά στην προκήρυξη των διεθνών διαγωνισμών για έρευνες για πετρέλαιο, στην οποία είχε αναφερθεί ο κ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. 

Φυσικά, δεν έλειψαν και τα χιλιοειπωμένα περί δραστικού περιορισμού της σπατάλης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, τα περί task force για την αναμόρφωση του κράτους και τα περί ενίσχυσης της διαφάνειας και του σχεδίου νόμου για την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου! 

Ακόμη και στην (προ των εκλογών του 2009) φράση περί «επιτελικού κράτους» ακούσαμε να γίνεται αναφορά. 

Και βέβαια, πληροφορηθήκαμε ότι θα παταχθεί η φοροδιαφυγή, ενώ ξανακούσαμε πως πρέπει να υπάρξει «δίχτυ ασφαλείας» με πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεγγύης – κάτι το οποίο, με την ίδια ακριβώς διατύπωση είχε εξαγγείλει ο κ. Παπανδρέου τον Ιούλιο του 2010, χωρίς επίσης ποτέ να ασχοληθεί κανείς με αυτό! 

Άλλωστε, ο κ. Παπανδρέου φρόντισε χθες ειδικά να δηλώσει παρών. Συγκάλεσε σύσκεψη των υπουργών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην κυβέρνηση, για να τους θυμίσει πως «η επιτυχία της κυβέρνησης θα είναι και επιτυχία του ΠΑΣΟΚ το οποίο διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για την σωτηρία της χώρας»! 

Τέλος, έγινε – ακριβώς χθες - γνωστό ότι κατά τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Παπανδρέου, πρόεδρος πάντα του ΠΑΣΟΚ, είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους κ.κ. Χριστόφια, Ερντογάν, Νετανιάχου και Μπαρόζο, προκειμένου «να συζητήσει μαζί τους τις τελευταίες εξελίξεις» και να τους διαβεβαιώσει ότι η πολιτική της χώρας και οι διεθνείς σχέσεις της δεν θα αλλάξουν με τη νέα κυβέρνηση. 

Ένας νέος πρωθυπουργός (με παλιά κυβέρνηση) ζητά από χθες ψήφο εμπιστοσύνης από την (παλιά) Βουλή, αλλά το κόμμα που κυριαρχεί στη σύνθεσή της και ο αρχηγός του εξακολουθούν να την κηδεμονεύουν – δανείζοντας ακόμη και τον λογογράφο τους!




http://www.elzoni.gr/html/ent/600/ent.15600.asp