Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Η οπερέτα έφερε κυβέρνηση δύο ταχυτήτων

Οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις
Κυβέρνηση δύο ταχυτήτων αποκτά από σήμερα η Ελλάδα μετά από μια αφάνταστη ταλαιπωρία που στο τέλος κατέληξε σε οπερέτα, στην οποία έθεσε τέρμα ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που με επιστολή τους διακήρυσσαν την αντίθεσή τους στην τοποθέτηση Πετσάλνικου και απειλούσαν με παραιτήσεις. 

Μετά την ανακοίνωση του ονόματος του κ. Λουκά Παπαδήμου ως εντολοδόχου πρωθυπουργού, τα επιτελεία των τριών κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό ξεκίνησαν τις διαβουλεύσεις με άφθονη ονοματολογία, αλλά και «κόκκινες γραμμές». 

Με κορυφαία αυτήν της Νέας Δημοκρατίας, που, όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας της Ανδρέας Λυκουρέντζος, συνίσταται σε μια ουσιαστική συμμετοχή με υψηλού επιπέδου στελέχη της, πλην όμως εξωκοινοβουλευτική. 

Ο κ. Παπανδρέου απέτυχε στην προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία - κινώντας παρασκηνιακά τα νήματα μέσω του κ. Πετσάλνικου - χωρίς να αποφευχθεί ένας ακόμη άστοχος χειρισμός, που ουσιαστικά αποδυναμώνει τον ρόλο του Προέδρου της Βουλής, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την συνοχή του κοινοβουλίου. 

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παραμένουν χωρισμένοι σε περισσότερα από δύο στρατόπεδα, καθώς οι λεγόμενοι «προεδρικοί» θα αισθάνονται μάλλον άβολα με πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο, οι προσκείμενοι στον κ. Βενιζέλο θα υποχρεώνονται να στηρίζουν πολιτικές που δεν θα αποφασίζει ο πολιτικός μέντοράς τους και οι «ξέμπαρκοι» θεωρείται βέβαιο ότι θα… ακροβολιστούν, περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία για να διαφωνήσουν. 

Ο κ. Παπανδρέου, που παραμένει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, είναι βέβαιο ότι κάτι θα σκαρφιστεί για να μας δυσκολέψει και πάλι τη ζωή, αυτή τη φορά ανακατεύοντας την εσωκομματική του τράπουλα σε επίπεδο κυβέρνησης, της οποίας δεν προεδρεύει καν. 

Η Νέα Δημοκρατία δεν προσφέρει κοινοβουλευτικά της στελέχη και επομένως στο υπουργικό συμβούλιο θα εκπροσωπείται από πρόσωπα που με την πρώτη ευκαιρία θα βρεθούν στο στόχαστρο των εκλεγμένων, οι οποίοι θα καλούνται να ψηφίζουν νόμους και μέτρα που θα φέρνουν στη Βουλή τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της. 

Όσο για τον ΛΑΟΣ, η συμμετοχή του θα είναι τέτοια που, δοθείσης ευκαιρίας, εύκολα θα καταγγείλει προτάσεις και αποφάσεις, αν αισθανθεί τον κίνδυνο εκλογικών απωλειών. 

Κατά μια τραγική συγκυρία, χθες, ημέρα κατά την οποία η χώρα βρέθηκε στην αρχή μιας λύσης, η στατιστική υπηρεσία έδωσε στην δημοσιότητα δραματικά στοιχεία για την ανεργία, που τον περασμένο Αύγουστο βρέθηκε στο 18,4%, με απώλεια 364.353 ακόμη θέσεων εργασίας. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ανεργία μεταξύ των νέων 15 ως 24 χρονών εκτινάχθηκε στο 43,5%. 

Κάθε άλλο παρά τυχαία, η ΓΣΕΕ αντέδρασε χθες, ζητώντας άμεσα αλλαγή πολιτικών και υπογραμμίζοντας πως «εκτός από αλλαγές κυβερνήσεων και προσώπων απαιτούνται και αλλαγές πολιτικών, αλλαγές οι οποίες επιβάλλεται να εφαρμοστούν, άμεσα ώστε να μην πληρώνουν μονίμως οι εργαζόμενοι τα αποτελέσματα της κρίσης και των μνημονίων». 

Είναι κι’ αυτό ένα πρόβλημα – μέσα στα πολλά – που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση δύο (τουλάχιστον) ταχυτήτων – κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών -  που μάλιστα δεν προέρχεται από την δοκιμασία της κάλπης…




http://www.elzoni.gr/html/ent/481/ent.15481.asp