Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Αμανιός Εμμ. Αντώνιος: Το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα από μια άλλη σκοπιά !!



Είναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομίας είναι το δημοσιονομικό της έλλειμμα αφού αυτήν την στιγμή τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδος δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του κράτους. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από την Ελληνική κυβέρνηση παίρνονται μέτρα που οδηγούν στην αύξηση των φορολογικών βαρών τόσο των ιδιωτών όσο και των επιχειρήσεων. Από την άλλη πλευρά θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι αυτό που
απολαμβάνει ο Έλληνας φορολογούμενος ως απολαβές σε δημόσια αγαθά (παιδεία, υγεία, δρόμοι κ.λπ.) υστερούν σημαντικά σε σχέση με τα βάρη που έχει αναλάβει.
Η Ελληνική οικονομία επίσης και είναι κοινά αποδεκτό από όλους αυτό, λειτουργεί κάτω από συνθήκες πληθωρισμού κόστους και σε πλήρη εξάρτηση από τις αυξομειώσεις των τιμών βασικών προϊόντων (π.χ. πετρελαίου). Ακόμη μια παραδοχή είναι ότι πλέον η Ελληνική οικονομία λειτουργεί σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα της πλήρους απασχόλησης με δείκτες ανεργίας που είναι για την Κεντρική Μακεδονία μεγαλύτεροι από 20%. Ακόμη ένα και ίσως από τα σημαντικότερα προβλήματα της οικονομίας μας είναι τα πολύ υψηλά ποσοστά της παραοικονομίας αφού πρόχειρα υπολογίζεται ότι το επίπεδο της παραοικονομίας στην Ελλάδα είναι σχεδόν το 25% του ΑΕΠ. Συνεπώς η επιβολή νέων φόρων αλλά και η μη παροχή κινήτρων για νέες επενδύσεις αποτελούν σημαντικότατη τροχοπέδη στην προσπάθεια ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας και όσες θυσίες και αν δεχθούν ακόμη να κάνουν οι φορολογούμενοι πολίτες δεν θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.


Η μείωση των φορολογικών συντελεστών και ταυτόχρονη αύξηση των δημοσίων επενδύσεων θα συμβάλει ουσιαστικά στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, στην ενίσχυση της κατανάλωσης και τελικά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων (τόσο από τους άμεσους όσο και από τους έμμεσους φόρους) καθώς και στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών μπορεί να γίνει είτε με την μείωση του ΦΠΑ είτε με την μείωση των συντελεστών φορολόγησης από την φορολογία εισοδήματος. Η αύξηση των δημοσίων δαπανών μπορεί να πραγματοποιηθεί με αυτοχρηματοδοτούμενα έργα ή μέσω των κοινοτικών πόρων (ΕΣΠΑ κ.λπ), γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης και φυσικά των εισοδημάτων και στην συνέχεια σε αύξηση των εσόδων από την έμμεση και άμεση φορολόγηση αυτών των εισοδημάτων. Υπάρχουν πολλές απόψεις σχετικά με την πιθανότητα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της επίδρασης που θα έχει στα φορολογικά έσοδα, όμως όλοι όσοι έχουν στοιχειώδεις γνώσεις οικονομικών γνωρίζουν ότι τα φορολογικά έσοδα αυξάνουν όταν μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές, γεγονός που αποδεικνύεται και με την καμπύλη Laffer, η οποία και απεικονίζει την σχέση μεταξύ της μεταβολής των φορολογικών συντελεστών και φορολογικών εσόδων.

Καμπύλη Laffer
Σύνολο Φόρων




Φορολογικοί Συντελεστές

Είναι δεδομένο ότι για να επιτευχθεί ισορροπία στην ελληνική οικονομία δεν χρειάζονται επιπλέον φόροι, ίσα-ίσα η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η αύξηση των δημοσίων δαπανών και η μείωση των επιτοκίων δανεισμού είναι η ασφαλέστερη μέθοδος για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Παράλληλα θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες να ενισχυθούν τομείς της δραστηριότητας που έχουν τελματώσει τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας όπως είναι π.χ. η οικοδομική δραστηριότητα και οι παραγωγικές μεταποιητικές επιχειρήσεις. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί και το μεγαλύτερο κίνητρο τόσο για την μείωση της φοροδιαφυγής όσο και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην χώρα μας. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κος Μίχαλος, σε πρόσφατη συνέντευξή του επισήμανε σχετικά ότι την δεκαετία 1980-1990 που οι φορολογικοί συντελεστές της Ελλάδος ήταν πάνω από 45% τα φορολογικά έσοδα από επιχειρήσεις ήταν της τάξης του 0,9% του ΑΕΠ, ενώ την δεκαετία 2000-2010 που η φορολογία κυμάνθηκε περίπου στο 35% τα αντίστοιχα φορολογικά έσοδα από τις επιχειρήσεις ήταν της τάξης του 2,9% του ΑΕΠ.
Θέλοντας να παρουσιάσω το πρόβλημα μέσα από μια εύθυμη ματιά σας παραθέτω το παρακάτω άρθρο που  είναι παράφραση ενός ("Bar Stool Economics" ) που έγραψε ο David Kamerschen, Ph.D., Professor of Economics, University of Georgia.



ΟΙ 10 ΦΙΛΟΙ ΣΤΟ ΟΥΖΕΡΙ

Δέκα συμμαθητές από το Γυμνάσιο ξαναβρέθηκαν μετά από 30 χρόνια και άρχισαν να κάνουν καθημερινή παρέα. Με διαφορετική οικονομική κατάσταση ο καθένας τους, αποφάσισαν να βρίσκονται στο καφενείο/ουζερί «Το Τηνιακό» όπου έπιναν τις μπυρίτσες τους και έκαναν καθημερινό λογαριασμό 100.
Οι 10 φίλοι συμφώνησαν επίσης να πληρώνουν τον λογαριασμό με βάση την οικονομική κατάσταση του καθενός, γεγονός που όλοι θεώρησαν δίκαιο.
Έτσι πλήρωναν τον λογαριασμό ως κάτωθι (όπως περίπου πληρώνουμε τους φόρους μας):
Όνομα
Ποσό που Πληρώνει
Εργασία
Εισόδημα
Αρτέμιος
0
Ταμείο Ανεργίας
5.000
Βασίλης
0
Ταμείο Ανεργίας
5.000
Γιώργος
0
Ταμείο Ανεργίας
5.000
Δημήτρης
0
Ταμείο Ανεργίας
5.000
Στάθης
1
Part Time Ταμίας
10.000
Ζαφείρης
2
Τεχνικός Η/Υ
15.000
Ηρόδοτος
8
Δημόσιος Υπάλληλος
25.000
Θεοφάνης
12
Δικηγόρος
40.000
Ιγνάτιος
22
Γιατρός
70.000
Κωνσταντίνος
55
Επιχειρηματίας
200.000
Σύνολο:
100



Οι φίλοι μας, πλήρως ικανοποιημένοι με την συμφωνία, βρισκόταν καθημερινά για τις μπυρίτσες τους.
Ο καφετζής, ο Δήμος, που απέκτησε ξαφνικά 10 νέους πελάτες, σαν επιχειρηματικό μυαλό που ήταν, και για να μην τους χάσει από πελάτες, τους λέει ένα Σαββατόβραδο:
«Επειδή είσαστε οι καλύτεροι πελάτες μου, θα σας κάνω έκπτωση 20 στον λογαριασμό σας! Έτσι από εδώ και στο εξής θα μου δίνετε 80 για τις μπύρες σας αντί για 100!».
Ξαφνικά οι 10 φίλοι μας είχαν 1 πρόβλημα να λύσουν:
Τι ποσό θα πλήρωνε τώρα ο καθένας τους εάν συνέχιζαν να πληρώνουν τον λογαριασμό όπως πληρώνουμε τους φόρους μας;
Πως θα μοίραζαν την μείωση των 20 μεταξύ τους;
Ο Αρτέμιος (1ος) είπε στους υπόλοιπους ότι λογικό θα ήταν οι τέσσερις πιο φτωχοί να συνεχίσουν να μην πληρώνουν τίποτε, και οι υπόλοιποι 6 να μοιραστούν την έκπτωση ισόποσα μεταξύ των. Δηλαδή ο καθένας από τους 6 να πληρώνει 3,33 λιγότερα.
Εάν γινόταν αυτό, ο Ευστάθιος (5ος), και ο Ζαφείρης (6ος), πίνοντας δωρεάν μπύρες, θα κέρδιζαν και χρήματα καθημερινά!
Αυτή η ιδέα απορρίφτηκε πάραυτα από τους υπόλοιπους!
Έτσι οι δέκα (10) φίλοι μας, ζήτησαν την βοήθεια του Δήμου του καφετζή που τους πρότεινε την παρακάτω λύση:
Όνομα
Ποσό που Πλήρωνε
Ποσό που θα Πληρώνει
Διαφορά
% Μείωσης
Αρτέμιος
0
0
-
-
Βασίλης
0
0
-
-
Γιώργος
0
0
-
-
Δημήτρης
0
0
-
-
Στάθης
1
0
-1
100%
Ζαφείρης
2
1
-1
50%
Ηρόδοτος
8
5
-3
38%
Θεοφάνης
12
8
-4
33%
Ιγνάτιος
22
18
-4
18%
Κωνσταντίνος
55
48
-7
13%
Σύνολο:
100
80



Και οι 10 φίλοι μας είχαν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι.
Οι 4 πιο φτωχοί εξακολουθούν να πίνουν τις μπυρίτσες τους δωρεάν.
Ο 5ος της παρέας (Ευστάθιος) δεν θα πληρώνει πλέον.
Οι 5 που θα συνεχίζουν να πληρώνουν τον λογαριασμό, τώρα πληρώνουν λιγότερα. Όμως, όταν βρέθηκαν έξω από το καφενείο, άρχισαν να συγκρίνουν πόσο λιγότερο πλήρωνε ο καθένας και έτσι άρχισαν οι γκρίνιες.
- «Εγώ κέρδισα μόνο 1 από την έκπτωση» είπε ο Ευστάθιος (5ος). «Αλλά ο Κωνσταντίνος κέρδισε 7!»
- «Σωστά» είπε ο Ζαφείρης (6ος). «Και εγώ κέρδισα 1 αλλά είναι αδικία που ο Κωνσταντίνος κέρδισε 700% περισσότερα!»
- «Αυτό είναι αλήθεια» είπε ο Ηρόδοτος (7ος). «Εγώ κέρδισα 3 και αυτός 7. Οι πιο πλούσιοι κερδίζουν τα πιο πολλά!» (Σ.Σ: ΑΘΑΝΑΤΕ ΕΛΛΗΝΑ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΕΝΤΟΠΙΣΕΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ)
Ταυτόχρονα σχεδόν οι 4 πρώτοι (Αρτέμιος, Βασίλειος, Γεώργιος και Δημήτριος) ούρλιαζαν: «ΜΙΣΟ ΛΕΠΤΟ. Εμείς ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ. Το σύστημα εκμεταλλεύεται μονίμως τους φτωχούς!»
Οι 9 φίλοι, όλοι δυσαρεστημένοι με τον Κωνσταντίνο που κέρδισε τα πιο πολλά, το περικύκλωσαν έξω από το καφενείο, τον έκαναν τουλούμι στο ξύλο και τον άφησαν αναίσθητο στο πεζοδρόμιο.
Την επόμενη μέρα, την Κυριακή, όπως ήταν αναμενόμενο, ο δαρμένος της παρέας, ο Κωνσταντίνος, δεν εμφανίστηκε στο καφενείο.
Οι υπόλοιποι 9 έπιναν χαρούμενοι τις μπυρίτσες τους έχοντας ταυτόχρονα βγάλει και το άχτι τους με τον Κωνσταντίνο!
Η χαρά όμως τους κόπηκε απότομα όταν ήλθε η ώρα του λογαριασμού!
Τότε ανακάλυψαν ότι τα χρήματα που είχαν όλοι μαζί πάνω τους ήταν μόλις 32. Ούτε τον μισό λογαριασμό δεν μπορούσαν να πληρώσουν γιατί τους έλειπαν τα 48 του Κωνσταντίνου.
Ο καφετζής αγανακτισμένος γιατί έχασε τα λεφτά του, τους έκοψε την έκπτωση.
Οι φίλοι δεν ξαναβρέθηκαν γιατί οι 4 πρώτοι δεν είχαν λεφτά για μπυρίτσες και ο τελευταίος που έβαζε και τα περισσότερα δεν του άρεσε και πολύ το γεγονός ότι οι άλλοι έπιναν με τα λεφτά του και τον έδερναν κιόλας.
Λοιπόν, φίλοι ,συνεργάτες, συγγενείς ,συνάδελφοι, εργαζόμενοι ,άνεργοι, συμφοιτητές και δημοσιογράφοι: Έτσι ακριβώς δουλεύει και το σύστημα πληρωμής των φόρων.
Οι πιο πλούσιοι πληρώνουν τα πιο πολλά.
Όταν όμως γίνεται μείωση φόρων, αυτοί που πλήρωναν τους υψηλότερους φόρους κερδίζουν τα πιο πολλά από την μείωση! Εάν τους φορολογείς περισσότερο από τους άλλους και τους επιτίθεσαι επειδή έχουν την ευχέρεια που εσύ εκμεταλλεύεσαι, μπορεί να μην ξαναεμφανιστούν ποτέ στο «καφενείο».
Στη πραγματικότητα, μπορεί να αρχίσουν να πίνουν μπύρες σε άλλα «καφενεία», εκτός της χώρας πιθανόν, όπου η ατμόσφαιρα είναι πολύ πιο φιλική και πιθανώς οι μπύρες να κοστίζουν λιγότερο!!!
Για όσους κατάλαβαν, δεν απαιτείται εξήγηση!
Για όσους ΔΕΝ κατάλαβαν, ΔΕΝ υπάρχει επεξήγηση!

Αμανιός Εμμ. Αντώνιος
Σύμβουλος Αναπτυξιακών Προγραμμάτων
Alpha Plan Consultant