Άρθρο-ποταμός της Handelsblatt
«Αν ήμουν Έλληνας θα είχα κάνει μήνυση σε όσους με "βοηθούν" για σωματική βλάβη»!
Με τη φράση αυτή οι δημοσιογράφοι της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt περιγράφουν τις εμπειρίες τους από την ολιγοήμερη
επίσκεψή τους στην Αθήνα του Μνημονίου και μεταφέρουν στους πιθανότατα έκπληκτους αναγνώστες τους μια εντελώς διαφορετική οπτική της κρίσης στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, μια οπτική που πόρρω απέχει από την επίσημη ρητορική της Άγκελα Μέρκελ, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και των υπολοίπων Ευρωπαίων πολιτικών ταγών.
Η εφημερίδα είχε στείλει εδώ και μέρες στην Αθήνα μια πολυπληθή ομάδα δημοσιογράφων και φωτογράφων που έζησαν ανάμεσά μας και εκείνο που αποκόμισαν είναι το κλίμα απογοήτευσης, οργής, αγανάκτησης, απελπισίας, ακόμα και την υποβόσκουσα κοινωνική έκρηξη για την οποία προειδοποιούν την γερμανική κοινή γνώμη. Και δεν διστάζουν να μιλήσουν ακόμα και για τον κίνδυνο «εκτροπής», θυμίζοντας σε όλους πως η εφαρμογή ακραίων πολιτικών και οικονομικών «θεραπειών» στο παρελθόν είχε οδηγήσει σε δικτατορίες!
Οι απεσταλμένοι της Handelsblatt έζησαν από κοντά την κατάσταση στη χώρα. Μίλησαν με πολιτικούς, δημόσιους υπαλλήλους, απλό κόσμο και περιγράφουν μια «εξαντλημένη χώρα, που υποφέρει από ένα διπλό βάρος: το χάος του χρέους που η ίδια επέβαλε στον εαυτό της και την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης, που κάνει τα πράγματα χειρότερα»...
Μιλούν για μια αποκαρδιωτική εικόνα, για την οικονομική ζωή που τελμάτωσε, την ανεργία που καλπάζει, τους νέους που σκέφτονται να φύγουν μετανάστες όπως οι παππούδες τους! Και γράφουν: «Αν ήμουν Έλληνας θα είχα μηνύσει τους δανειστές μου και το βράδυ θα κατέβαινα στο Σύνταγμα για να διαδηλώσω μπροστά στο Κοινοβούλιο, ώστε να εκφράσω την διαμαρτυρία μου για μια πολιτική της κρίσης που το μόνο που κάνει είναι να την επιδεινώνει».
Προειδοποιούν παράλληλα πως ενώ η λαϊκή οργή φαίνεται και εκδηλώνεται καθημερινά, κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν υποβόσκουν κι άλλες «καταστάσεις» και κάνουν αναφορά «στην στρατιωτική μηχανή που κυβερνούσε από το 1967 ως το 1974 και που μπορεί να ψάχνει την ευκαιρία να δράσει. Το ξέρουμε από πολλές χώρες: οι θεραπείες – σοκ είναι εχθροί της Δημοκρατίας».
Στο αφιέρωμα αυτό ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην άποψη του αρχισυντάκτη της εφημερίδας που παρομοιάζει τις αποφάσεις που έλαβαν όλο αυτό το διάστημα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας για λογαριασμό μας. Σύμφωνα με τον έγκυρο δημοσιογράφο «η θεραπεία που δίνεται στην Ελλάδα τώρα θυμίζει την προσέγγιση του Αμερικανού οικονομολόγου Τζέφρι Σακς που δοκιμάστηκε στη Ρωσία του Γιέλτσιν: ραγδαία απελευθέρωση του εργασιακού τοπίου και της οικονομίας, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και τεράστιες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Κάτι που δημιούργησε τελικά το είδος του καπιταλισμού της Άγριας Δύσης που ακόμη κρατά τη ρωσική κοινωνία διχασμένη σε δισεκατομμυριούχους και φτωχούς. Ο Σακς που έμεινε γνωστός ως “Δρ. Σοκ” αναγκάστηκε να βγει και να απολογηθεί στους Ρώσους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.
Που καταλήγει: «Αυτός ο ρόλος του ‘Δρ. Σοκ’ έχει τώρα μεταφερθεί στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στο Παρίσι και η ίδια θεραπεία εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Όπου και πάλι έχουν αναλάβει άνθρωποι που δεν γνωρίζουν πως θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και στους ανθρώπους που εργάζονται» …
Δείτε εδώ (οι γερμανομαθείς) το αφιέρωμα της Handelsblatt: http://www.handelsblatt.com/politik/international/griechenland-hat-kaum-etwas-zu-verkaufen/5766210.html
http://www.handelsblatt.com/politik/international/junge-griechen-elite-verlaesst-ihr-land/5765892.html
http://www.protothema.gr/world/article/?aid=155445