Επικοινωνήστε μαζί μας στο kolidrinamaslatia@gmail.com και τηλεφωνικά στο 0000000000 H ιστορία γράφεται καθημερινά στη πατρίδα του Αλέξη Ζορμπά ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΑ ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΜΑΣΛΑΤΙΑ, ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις
▼
Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011
Θ Παπαγεωργίου: Απαντήσεις για «Μέριμνα Παιδιού», κατασκηνώσεις Λεπτοκαρυάς και Δομές Ψυχικής Υγείας
Απαντήσεις για την χρηματοδότηση της «Μέριμνας Παιδιού», της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Μακρυγιάλου και για την μη λειτουργία των κατασκηνώσεων ΑμεΑ της Λεπτοκαρυάς την φετινή περίοδο από τον
Υφυπουργό κ. Μάρκο Μπόλαρη σε ερωτήματα που έθεσε επιτακτικά ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θ. Παπαγεωργίου στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση Ε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις».
Για τη «Μέριμνα Παιδιού»
Ο κ. Παπαγεωργίου στην ομιλία του απευθυνόμενος στον υφυπουργό κ. Μ. Μπόλαρη υπογράμμισε το σημαντικό έργο που επιτελεί στην Πιερία η «Μέριμνα Παιδιού» στον ευαίσθητο τομέα της απασχόλησης και κατάρτισης των παιδιών ΑμεΑ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι είναι έντεκα μήνες απλήρωτοι και ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η χρηματοδότηση του Σωματείου, να εγκριθεί και να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης από το Υπ. Εργασίας το οποίο έχει υποβληθεί εδώ και δύο χρόνια. Τόνισε μάλιστα επιτακτικά:
«Τι θα γίνει, κύριε Υπουργέ, με τις πιστοποιημένες δομές ιδιωτικού δικαίου που είναι είκοσι οκτώ στην Ελλάδα; Μία από αυτές έχουμε στην Πιερία, τη «Μέριμνα του Παιδιού» -το έχω θέσει και στον κ. Μπόλαρη - η οποία έχει στη δύναμή της εξήντα παιδιά ΑμεΑ και είκοσι εργαζόμενους.
Είναι απλήρωτοι, κύριε Υπουργέ, οι εργαζόμενοι έντεκα μήνες. Αντιλαμβάνομαι τη στενότητα και την περικοπή των κονδυλίων προς αυτές τις ιδιωτικού δικαίου οργανώσεις, τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, αλλά αντιλαμβάνεστε και εσείς με τι επώδυνο τρόπο οι οικογένειες αυτές αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, όπως και οι εργαζόμενοι.
Σας παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να έχω την απάντησή σας. Επαναλαμβάνω και πάλι ότι αντιλαμβάνομαι απόλυτα τη στενότητα των οικονομικών, τους μειωμένους προϋπολογισμούς που σας διαθέτει το Υπουργείο Οικονομικών και εσείς κατ’ ανάγκην, στη συνέχεια, περιορίζετε τα κονδύλια, αλλά πρέπει να δοθεί μια λύση, αφ’ ης στιγμής υπάρχει πάντα η εναλλακτική λύση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης»
Ο κ. Μπόλαρης απάντησε αμέσως μετά την ομιλία του κ. Παπαγεωργίου και επεσήμανε πως «η διαδικασία όσον αφορά το Υπουργείο Υγείας έχει τελειώσει. Έχουν σταλεί τα σχετικά. Είναι θέματα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για να γίνουν οι εκταμιεύσεις. Χρειάζεται και από πλευράς των ιδρυμάτων η αντίστοιχη πίεση».
Για την Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Μακρυγιάλου
Ο κ. Παπαγεωργίου στην ομιλία του σε ένα ακόμη πρόβλημα που υπάρχει στην Πιερία, αυτό της χρηματοδότησης της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. – Παράρτημα Μακρυγιάλου. Είπε συγκεκριμένα:
«Το δεύτερο, κύριε Υπουργέ, αφορά τις Δομές Ψυχικής Υγείας, αυτές τις δομές της λεγόμενης αποασυλοποίησης. Έχουμε και εδώ, στην περιοχή Μακρυγιάλου Πιερίας, για παράδειγμα, μια αντίστοιχη δομή όπου και εκεί οι εργαζόμενοι είναι δυο-τρεις μήνες απλήρωτοι. Είναι αβέβαιη η εξέλιξη αυτού του σπουδαίου προγράμματος, διότι είχαμε ένα νοσοκομείο το οποίο απετέλεσε πρότυπο στην Ελλάδα αποασυλοποίησης αυτής της κατηγορίας των ασθενών και αυτό βρίσκεται συνέχεια τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο την περίοδο ευθύνης διακυβέρνησης του σημερινού κόμματος, αλλά και προηγούμενα εκτεθειμένο σε διακινδύνευση.
Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε, διότι, κύριοι Υπουργοί, εμείς, όντας Βουλευτές, υφιστάμεθα καθημερινά την αγωνία αυτών των γονέων, αυτών των παιδιών τα οποία έχουν καταφύγει σε αυτές τις σπουδαίες δομές, σ’ αυτές τις κατακτήσεις και τώρα αυτές κολοβώνονται και τώρα αυτές υπολειτουργούν, η ύπαρξη τους τίθεται εν αμφιβόλω. Τι θα κάνουμε; Τι θα πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους; Έχουμε εναλλακτικές λύσεις σαν κράτος; Υπάρχει καμιά ιδιωτική επιχείρηση που μπορεί να τους περιθάλψει και να τους δώσει λύση στο πρόβλημα;»
Απαντώντας ο κ. Μπόλαρης ανακοίνωσε πως η χρηματοδότηση και η συνέχιση του προγράμματος είναι εξασφαλισμένη. Είπε συγκεκριμένα:
«Για τις Σ.Υ.Δ., για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, απόασυλοποίησης κ.λπ. είχαμε μία περικοπή. Υπήρξε ένα θέμα ροής της χρηματοδότησης. Έχουμε συνεννοηθεί. Υπήρξε παρέμβαση από πλευράς του κυρίου Υπουργού, συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, αναπλήρωση αυτών των χρημάτων, γιατί το πρόγραμμα «Ψυχαργώς» είναι υποχρέωση της χώρας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δομές αυτές είναι ενταγμένες στο «Ψυχαργώς». Άρα, υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση από πλευράς της ελληνικής πολιτείας να τις χρηματοδοτήσει.
Επομένως, και στον τομέα αυτό αυτές τις μέρες υπογράφεται η επιπλέον χρηματοδότηση. Υπήρχαν ζητήματα λόγω των καταλήψεων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στο Υπουργείο Υγείας. Είναι τελειωμένο αυτό το θέμα».
Για τις κατασκηνώσεις ΑμεΑ της Λεπτοκαρυάς
Ο κ. Παπαγεωργίου στη συνέχεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής αναφέρθηκε στις κατασκηνώσεις ΑμεΑ της Λεπτοκαρυάς οι οποίες δεν λειτούργησαν φέτος το καλοκαίρι. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά:
«Υπάρχουν κατασκηνώσεις και κατασκηνώσεις για ΑμεΑ. Η καλύτερη κατασκήνωση στην Ελλάδα, είναι στη περιοχή Λεπτοκαρυάς γι’ αυτό πήγαιναν κάθε χρόνο περίπου δύο χιλιάδες άτομα.
Δεν ξέρω ποιοι επέλεξαν να πάνε σε άλλες κατασκηνώσεις, διότι και εδώ υπήρχε μία περιστολή κι εμείς το αντιλαμβανόμαστε. Και γιατί αυτή η κατασκήνωση; Δηλαδή, διερωτώνται όλοι ποιο ήταν το κριτήριο που πήγαν στις κατασκηνώσεις της Χαλκιδικής, στις κατασκηνώσεις της Καβάλας –νομίζω, κύριε Υπουργέ, έχετε κι εσείς - και δεν αξιοποιήθηκε αυτή η υποδομή της Λεπτοκαρυάς, με αποτέλεσμα και άτομα από την περιοχή να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Βέβαια, κάποιοι καλύφθηκαν. Πήγαν τα παιδιά τους στην Χαλκιδική, στην Καβάλα. Ωραία! Παρέλκει αυτό αφού βρήκαν λύση.
Όμως, εγώ διερωτώμαι και διερωτάται και η Πιερία γιατί η καλύτερη υποδομή, η καλύτερη κατασκήνωση δεν αξιοποιήθηκε και αξιοποιήθηκαν οι άλλες που ήταν δευτερεύουσες.
Κύριε Υπουργέ, το ερώτημα το υποβάλαμε τρεις Βουλευτές του νομού Πιερίας –εγώ, ο κ. Αμοιρίδης, ο κ. Κουκοδήμος- δυόμιση μήνες τώρα. Γιατί δεν μας απαντάει κάποιος; Κάποιος δεν πρέπει να μας απαντήσει, τη στιγμή που και η πρόβλεψη λέει στη Βουλή ότι εντός είκοσι δύο ημερών πρέπει να απαντώνται οι ερωτήσεις των Βουλευτών;
Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, να μας δώσετε μία απάντηση όποια και να είναι. Να μας πείτε ότι την έχουμε διαγράψει αυτήν την υποδομή. Να μας πείτε ότι δεν μας ενδιαφέρει αυτή η υποδομή. Να μας πείτε ότι είναι κοστοβόρα αυτή η υποδομή. Οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς αυτό είναι και μία προσοδοφόρα υποδομή για τους επαγγελματίες της περιοχής, είναι ένα κέντρο, το οποίο κτίστηκε με πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, διερωτώνται γιατί.
Είναι αυτό το μείζον πρόβλημα; Όχι. Για εμάς, όμως, που εκπροσωπούμε την περιφέρεια και το νομό είναι ένα πρόβλημα, στο οποίο ζητούμε μία απάντηση. Να μας πει κάποιος ότι φέτος γι’ αυτούς τους λόγους το διαγράψαμε και του χρόνου θα βρούμε μια άλλη λύση ή να ξέρουμε ότι δεν θα λειτουργήσει κι έτσι να βρούμε μια άλλη χρήση.
Έγινε τεράστιο θέμα δημόσιου διαλόγου στην Πιερία και σ’ εμάς τους Βουλευτές, που κάναμε την ερώτηση, δεν μας απαντάει κανένας».
Η απάντηση του κ. Μπόλαρη
Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μπόλαρης απαντώντας στον κ. Παπαγεωργίου για τις ερωτήσεις των Βουλευτών της Πιερίας για την μη λειτουργία της κατασκήνωσης ΑμεΑ της Λεπτοκαρυάς που δεν απαντήθηκαν είπε πως δεν γνωρίζει για τις ερωτήσεις, δεν δόθηκαν σ αυτόν αλλά θα το ερευνήσει και θα δοθεί απάντηση άμεσα.
Απαντώντας ο ίδιος για το θέμα της κατασκήνωσης της Λεπτοκαρυάς είπε:
«Υπήρχε ένα ζήτημα, το οποίο είχε σχέση με τις αρμοδιότητες, οι οποίες μεταβιβάστηκαν. Όπως ξέρετε, οι κατασκηνώσεις λειτουργούσαν από τις νομαρχίες. Η αρμοδιότητα ήταν μέχρι τις 30.6 στις περιφέρειες. Πέρασαν στους δήμους και οι κατασκηνώσεις. Πράγματι, έγινε επιλογή φέτος να μη λειτουργήσει η κατασκήνωση αυτή επειδή υπήρχε μία μείωση στο κόστος της χρηματοδότησης. Η κατασκήνωση, όμως, τώρα να ξέρετε ότι πέρασε στο δήμο και η συνεννόηση για τη λειτουργία πλέον της κατασκήνωσης θα είναι θέμα συνεννόησης του Υπουργείου και του Δήμου για τη συνέχεια. Δεν χάνονται αυτές οι υποδομές. Είναι –όπως είπατε- εξαιρετικές.
Το κριτήριο, απ’ ό,τι έμαθα, για τη φετινή επιλογή ήταν σε ποιες εγκαταστάσεις μπορούν να εξυπηρετηθούν όλες οι κατηγορίες των ατόμων τα οποία πάνε στην κατασκήνωση. Μοναδικό δηλαδή κριτήριο δεν είναι να πάνε τα παιδιά, αλλά να πάνε και οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Σε αυτό το κριτήριο, απ’ ό,τι μου λέει ο Γενικός Γραμματέας κ. Κατριβάνος, υπήρξε μια συνεργασία της υπηρεσίας με την ΕΣΑμεΑ, για να γίνει η τελική επιλογή. Είναι, λοιπόν, ένα ζήτημα το οποίο δημιουργήθηκε φέτος. Δεν θα υπάρχει του χρόνου. Οι κατασκηνώσεις θα λειτουργήσουν σε συνεργασία του Υπουργείου με το Δήμο.