Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Κουλιντρινοί ιπιφανείς γραμματιζούμιν: Παπακώστας Δημήτριος

Παπακώστας Δημήτριος 
Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Αναπληρωτής Καθηγητής
Μέλος ΣΕΠ, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Θεσσαλονίκη
2310-791-635

e-mail:dpapakos@el.teithe.gr 

προσωπική ιστοσελίδα:http://babel.noc.teithe.gr/~dpapakos

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκα στον Κολινδρό Πιερίας το 1968. Είμαι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος

Μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) από το 1991. Αναγορεύτηκα Διδάκτορας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών του Α.Π.Θ. το 1999, με αντικείμενο διατριβής σχετικό με τη Διάγνωση Βλαβών Ηλεκτρονικών Κυκλωμάτων. Έλαβα το Παιδαγωγικό πτυχίο της Παιδαγωγικής Τεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης το 2001 και το Πιστοποιητικό Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης στη Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου (Ε.Α.Π.) το 2002. Εργάσθηκα ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο τμήμα Αυτοματισμού του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) από το 1999 ως το 2005, ενώ παράλληλα δίδαξα για 2,5 έτη στο τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, μαθήματα Αναλογικών Κυκλωμάτων, Ψηφιακών Συστημάτων και Ηλεκτρονικής. Το 2005 διορίστηκα Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρονικής του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. με γνωστικό αντικείμενο ‘Αναλογικά & Ψηφιακά Συστήματα Ηλεκτρονικών’. Από το 2002 διδάσκω με την μεθοδολογία της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, ως μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, την θεματική ενότητα Ψηφιακά Συστήματα στο πρόγραμμα σπουδών Πληροφορική του Ε.Α.Π. Έχω δημοσιεύσει περισσότερες από 45 εργασίες σε Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά και πρακτικά Συνεδρίων, ενώ έχουν βρεθεί περισσότερες από 50 αναφορές άλλων ερευνητών σε δημσιεύσεις μου. Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανάλυση, σχεδίαση και διάγνωση βλαβών ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και συστημάτων, στο σχεδιασμό ηλεκτρονικών κυκλωμάτων με τρανζίστορ λεπτών υμενίων πολυκρυσταλλικού πυριτίου (TFTs) και στα τηλεπικοινωνιακά ηλεκτρονικά.

ΣΠΟΥΔΕΣ
1991: Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, Πολυτεχνική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
1999: Διδακτορικό δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
2001: Παιδαγωγικό πτυχίο της Παιδαγωγικής Τεχνικής Σχολής (ΠΑΤΕΣ-ΣΕΛΕΤΕ) Θεσσαλονίκης.
2002: Πιστοποιητικό Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης στη Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.


Βραβεία - Υποτροφίες
1. Υποτροφία από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) για την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής στην Ελλάδα (τριετής).
2. Έπαινος για την κατάληψη της πρώτης θέσης στον πίνακα αξιολόγησης των εκπαιδευτών του Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών LCPC ο οποίος συντάχθηκε από ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι σπουδαστές (1993).
3. 2ο Βραβείο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ του προγράμματος «ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» για την ανάπτυξη και σχεδίαση της τεχνολογίας «Ανοιχτό Πρωτόκολλο Σειριακού Διαδρόμου Δεδομένων» (Open Serial Bus Protocol)


ΕΡΕΥΝΑ


Ερευνητικά Ενδιαφέροντα
Ανάλυση και σχεδίαση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων με υπολογιστή.
Αυτόματη διάγνωση βλαβών ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και συστημάτων.
Σχεδιασμός ηλεκτρονικών κυκλωμάτων με τρανζίστορ λεπτών υμενίων πολυκρυσταλλικού πυριτίου (TFTs).
Τηλεπικοινωνιακά ηλεκτρονικά.


Μέλος επιστημονικών ενώσεων - Κριτής
Μέλος ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος)
Μέλος ΕΠΥ (Ελληνική Εταιρία Επιστημόνων Υπολογιστών και Πληροφορικής)
Μέλος ΙΕΕΕ (Institute of Electrical & Electronic Engineers, USA)
Κριτής σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια:
• IEEE Transaction on Instrumentation and Measurements
• IEE Proceedings on Circuits Devices and Systems
• IEE Proceedings Control Theory & Applications
• IEE Electronics Letters
• International Journal of Electronics
• 5th Int. Conf. on Technology and Automation ICTA05
• IET Generation, Transmission & Distribution


Ερευνητικά Προγράμματα
1. Ερευνητής στο ελεύθερο ερευνητικό πρόγραμμα ‘Αυτόματη διάγνωση βλαβών σε ηλεκτρονικά κυκλώματα’ (έγκριση Γ.Σ. Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ 3/12-10-89), στα πλαίσια του οποίου εκπονήθηκε η διδακτορική μου διατριβή.
2. Ερευνητής στο χρηματοδοτημένο από τη ΓΓΕΤ πρόγραμμα (ΠΕΝΕΔ ‘91) με τίτλο ‘Ανάλυση και σχεδίαση ανεκτικότητας βλαβών ηλεκτρονικών συστημάτων και σχεδίαση ολοκληρωμένου κυκλώματος CMOS διάγνωσης βλαβών για ενσωματωμένο αυτοέλεγχο κυκλωμάτων’ με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ κ. Ι. Κοντολέοντα.
Διάρκεια: 1,5 έτος (Ιανουάριος 1994 – Ιούνιος 1995)
Συνολικός προϋπολογισμός έργου: 12.000.000 δρχ.
3. Βασικός Ερευνητής στο επιδοτούμενο κατά 75% από τη ΓΓΕΤ και συνχρηματοδοτούμενο κατά 25% από την εταιρία OLYMPIA ELECTRONICS Α.Ε., ερευνητικό πρόγραμμα (ΥΠΕΡ ‘94) με τίτλο ‘Εξετασιμότητα και αυτόματη διάγνωση βλαβών ηλεκτρονικών συστημάτων’ με επιστημονικό υπεύθυνο τον τότε επίκουρο καθηγητή ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ κ. Α. Χατζόπουλο.
Διάρκεια: 3 έτη (Ιανουάριος 1996 – Δεκέμβριος 1998)
Συνολικός προϋπολογισμός έργου: 20.000.000 δρχ.
4. Έμπειρος Ερευνητής στο χρηματοδοτούμενο από το ΥΠ.Ε.Π.Θ. ερευνητικό πρόγραμμα (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ – ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Ι) με τίτλο «Μελέτη και ανάπτυξη μοντέλων τρανζίστορ TFTs - Σχεδιασμός κυκλωμάτων TFTs και ανάπτυξη συσσωρευτών ιόντων Li για την τροφοδοσία τους» με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του Φυσικού τμήματος του Α.Π.Θ. κ. Χ. Δημητριάδη.
Διάρκεια: 10 μήνες (Σεπτέμβριος 2004 – Ιούνιος 2005)
Συνολικός προϋπολογισμός έργου: 85.000 Ευρώ
5. Επιστημονικός Υπεύθυνος θεματικής ενότητας ‘Ψηφιακά Συστήματα’ στο χρηματοδοτούμενο από το ΥΠ.Ε.Π.Θ. ερευνητικό έργο (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) με τίτλο «Ενίσχυση Σπουδών Πληροφορικής στο Πρόγραμμα Σπουδών Πληροφορικής του ΕΑΠ» με επιστημονικό υπεύθυνο του έργου τον αναπληρωτή καθηγητή του Ε.Α.Π. κ. Θ. Χατζηλάκο.
Διάρκεια: 8 μήνες (Μάιος 2004 – Δεκέμβριος 2004)
Συνολικός προϋπολογισμός έργου: 191.576 Ευρώ
6. Επιστήμονας Δημιουργός Α στο χρηματοδοτούμενο από το ΥΠ.Ε.Π.Θ. ερευνητικό πρόγραμμα (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) με τίτλο «Ανάπτυξη και ομαλή λειτουργία του εκπαιδευτικού έργου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου» με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του Ε.Α.Π. κ. Θ. Σκόδρα.
Διάρκεια: 1 έτος (Οκτώβριος 2003 – Οκτώβριος 2004)
Συνολικός προϋπολογισμός έργου: 300.000 Ευρώ
7. Επιστημονικός Υπεύθυνος στο χρηματοδοτούμενο από την Επιτροπή Ερευνών του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. ερευνητικό έργο με τίτλο «Σχεδιασμός και μελέτη ηλεκτρονικών κυκλωμάτων με τρανζίστορ λεπτών υμενίων πολυκρυσταλλικού πυριτίου (TFTs)».
Διάρκεια: 1 έτος (Απρίλιος 2006 – Μάρτιος 2007)
Συνολικός προϋπολογισμός έργου: 6.500 Ευρώ
8. Έμπειρος Ερευνητής στο χρηματοδοτούμενο από την ΓΓΕΤ ερευνητικό έργο (ΔΣΒΕΠΡΟ-2005) με τίτλο: «Έρευνα και ανάπτυξη ενός ευέλικτου καινοτομικού συστήματος αυτόματης εξέτασης ηλεκτρονικών κυκλωμάτων (ΑΕΞΗΣ) κατάλληλο για πρακτική εφαρμογή σε γραμμές παραγωγής.» με επιστημονικό υπεύθυνο της υπεργολαβίας του Α.Π.Θ. τον αναπληρωτή καθηγητή του ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ κ. Α. Χατζόπουλο.
Διάρκεια: 18 μήνες (Ιούλιος 2006 – Δεκέμβριος 2007)
Προϋπολογισμός υπεργολαβίας Α.Π.Θ.: 45.000 Ευρώ
Συνολικός προϋπολογισμός έργου: 444.600 Ευρώ
9. Επιστημονικός Υπεύθυνος στο χρηματοδοτούμενο από τη ΓΓΕΤ ερευνητικό έργο (Δημιουργία Περιφερειακών Πόλων Καινοτομίας - ΠΠΚ) με τίτλο «Σύστημα Tηλεδιαχείρισης «Έξυπνου Σπιτιού» μέσω Τηλεφώνου με χρήση Φωνητικών Εντολών (ΤΗΛΕΞΣΦΩΝ)».
Διάρκεια: 2 έτη (Νοέμβριος 2006 – Οκτώβριος 2008)
Προϋπολογισμός Α.Τ.Ε.Ι.Θ.: 30.000 Ευρώ
Συνολικός προϋπολογισμός έργου: 150.000 Ευρώ


Πατέντες
Καινοτομίες που έχουν εφαρμοσθεί στην παραγωγή:
1. Σχεδίαση συστήματος ‘Εξέτασης Λειτουργίας Ηλεκτρονικών Συσκευών - ΕΛΗΣ’.
Το καινοτομικό σύστημα ΕΛΗΣ αναπτύχθηκε στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος (ΥΠΕΡ ‘94) και χρησιμοποιείται με επιτυχία στο στάδιο τελικού ελέγχου προϊόντων από το 1999 μέχρι και σήμερα.
2. Εφαρμογή της μεθόδου εξέτασης ηλεκτρονικών κυκλωμάτων στις γραμμές παραγωγής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων της πολυεθνικής εταιρείας NEC. Η εφαρμογή περιγράφεται από τον κ. Sakaguchi K., υποδιευθυντή του τμήματος Ανάλυσης Τεχνολογικών Εξελίξεων (Analysis Technology Development Division) της εταιρείας NEC με έδρα την Ιαπωνία. Πρόκειται για προσαρμογή της μεθόδου εξέτασης με χρήση του φάσματος του ρεύματος τροφοδοσίας ώστε να είναι εφαρμόσιμη σε πρακτικές γραμμές παραγωγής.
3. Ανάπτυξη και Σχεδίαση της τεχνολογίας «Ανοιχτό Πρωτόκολλο Σειριακού Διαδρόμου Δεδομένων» (Open Serial Bus Protocol). Η τεχνολογία διασφαλίζει την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ συσκευών ασφαλείας με κύρια χαρακτηριστικά την δυνατότητα εντοπισμού με ακρίβεια της θέσης πιθανού βραχυχκυκλώματος και την απλότητα στην συνδεσμολογία με χρήση μόνο δύο καλωδίων για τροφοδοσία και έλεγχο. Η τεχνολογία διακρίθηκε τον Ιανουάριο του 2004 με το 2ο Βραβείο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ του προγράμματος «ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».


Δημοσιεύσεις - Ανακοινώσεις
Έχω δημοσιεύσει περισσότερες από 45 εργασίες σε Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά και σε πρακτικά Συνεδρίων με κριτές.
Έχουν βρεθεί περισσότερες από 50 αναφορές άλλων ερευνητών στο έργο μου.
Οι δημοσιεύσεις και οι αναφορές φαίνονται αναλυτικά στην προσωπική μου ιστοσελίδα: http://babel.noc.teithe.gr/~dpapakos


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Ιδρυτής και μέτοχος της εταιρίας ‘ΕΡΜΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ο.Ε.’ με κύρια δραστηριότητα την διάθεση και τεχνική υποστήριξη Υπολογιστικών Συστημάτων (1999-2005).
Συνεργασία με βιομηχανία ηλεκτρονικών κατασκευών στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης.


ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Ηλεκτρονική I, ΙΙ - τμ. Ηλεκτρονικής Α.Τ.Ε.Ι.Θ. (2005 - 2009)
Αναλογικά Ηλεκτρονικά Ι, ΙΙ (Θ) - τμ. Ατοματισμού Α.Τ.Ε.Ι.Θ. (2002-2005)
Ψηφιακά Συστήματα (Ε) - τμ. Πληροφορικής Α.Τ.Ε.Ι.Θ. (1999-2005)
Ηλεκτρονική ΙΙ, Ψηφιακά Κυκλώματα ΙΙ - τμ. Ηλεκτρονικής Α.Τ.Ε.Ι.Θ. (2005 - σήμερα)


ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ένταξη στο Ενιαίο Μητρώο Αξιολογητών (ΕΜΑ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.





http://www.el.teithe.gr/old/introduction/bio_view.asp?value=800