Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Σε δύο Ελληνίδες Καθηγήτριες το κορυφαίο βραβείο από τον Ομπάμα

Σε δύο Ελληνίδες Καθηγήτριες απονεμήθηκε το κορυφαίο βραβείο για νέους επιστήμονες από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα. Πρόκειται για την κυρία Δήμητρα Ευαγγέλου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Purdue και την κυρία Φωτεινή Κατωπόδη, Καθηγήτρια
στο Πανεπιστήμιο Berkley. Τη διάκριση αυτή ανέδειξε το blog The Pressroom Blog, παρουσιάζοντας την «άλλη πλευρά», την ελπιδοφόρα πλευρά της Ελλάδας.


Το προεδρικό βραβείο PECASE θεσπίστηκε το 1996 από τον τότε πρόεδρο Μπιλ Κλίντον με σκοπό να βραβεύονται κάθε χρόνο οι κορυφαίοι επιστήμονες που δραστηριοποιούνται σε νέες περιοχές έρευνας.
Η κυρία Δήμητρα Ευαγγέλου δήλωσε στο The Pressroom Blog και στον Χρήστο Προυκάκη: «Η διάκριση αυτή είναι σημαντική διότι αναδεικνύει μεν την ερευνητική δραστηριότητα καθενός βραβευόμενου αλλά αυτό με κάποια έννοια είναι το έλασσον. Το πιο σημαντικό είναι ότι επιβραβεύει τις επιστημονικές περιοχές και τα παιδιά που θεωρούνται σημαντικά για το μέλλον των επιστημών».
Για τις πολυτεχνικές σχολές στην Ελλάδα δηλώνει ότι «διατηρούν το υψηλό κύρος τους αφού μέσα από το σύστημα των εξετάσεων φαίνεται να προσελκύουν φοιτητές που είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι στις θετικές επιστήμες, κάτι που δεν συμβαίνει στην Αμερική».
Ενώ για το εκπαιδευτικό σύστημα και την ανώτερη και ανώτατη παιδεία στην Ελλάδα υποστηρίζει πως είναι υψηλού επιπέδου. «Δεν λέω πως δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και στο Ελληνικό όπως και σε άλλα συστήματα, όμως υποστηρίζω πως πρέπει πάντα να υιοθετούμε μακρόχρονη πολιτική γύρω από αυτά.
»Μια σειρά από πρακτικά ζητήματα, όπως αυτά των υποδομών, θα έπρεπε να είχαν λυθεί διότι αποτελούν τροχοπέδη στη μελέτη των πιο σπουδαίων ζητημάτων που είναι το κατά περίπτωση επιστημονικό αντικείμενο και η κατάρτιση των διδασκόντων.
»Τα ζητήματα των υποδομών, όπως κτίρια και υλικοτεχνική υποδομή, οι δυνατότητες να ανοίξει το σχολείο στην κοινωνία, καθώς και η ευελιξία στον προγραμματισμό απαιτούν πολιτική βούληση.
»Αν αυτά αντιμετωπισθούν, τότε οι Έλληνες εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, και οι ερευνητές της εκπαίδευσης, μπορεί να ασχοληθούν με τα ουσιαστικά ζητήματα της επιστήμης και της εφαρμογής της.
»Οι Έλληνες παιδαγωγοί όλων των βαθμίδων είναι παρόντες στην διεθνή βιβλιογραφία και η παρουσία τους μπορεί να γίνει ισχυρότερη εάν το έργο τους υποστηριχθεί σωστά».
Το προεδρικό βραβείο PECASE
Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο ο αριθμός των βραβευόμενων είναι από 80 έως 100 επιστήμονες και η επιλογή τους γίνεται με τον εξής τρόπο: Οι συνολικά 16 εθνικοί φορείς έρευνας των Ηνωμένων Πολιτειών προτείνουν υποψηφίους οι οποίοι προέρχονται από μια ομάδα ειδικών, η οποία έχει ήδη επιλεγεί να χρηματοδοτηθεί με δεδομένο ότι οι τομείς που ερευνώνται είναι πρωτοπόροι και ότι οι επιστήμονες έχουν επιδείξει τόλμη και πρωτοτυπία. Στα πλαίσια του απορρήτου, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τη διαδικασία που βρίσκεται εν εξελίξει.
Στην περίπτωση της κυρίας Ευαγγέλου, είχε ήδη λάβει την αναγνώριση πριν από δυο χρόνια λαμβάνοντας παράλληλα σημαντική επιχορήγηση από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ.
Έχει ιδιαίτερη σημασία να τονιστεί ότι το ποσοστό επιτυχίας σε περιπτώσεις όπως των συγκεκριμένων Καθηγητριών κυμαίνεται μόλις στο 2-3% στο σύνολο όσων έχουν λάβει αρχικά την χρηματοδότηση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών των ΗΠΑ και 0,06% από όσους υποβάλουν ερευνητικές προτάσεις.
«Μελλοντικοί υποψήφιοι για Νόμπελ οι βραβευθέντες»
Οι συγκεκριμένοι τομείς υποστηρίζονται με χάραξη επιστημονικής, τεχνολογικής και εκπαιδευτικής πολιτικής. Έχει ιδιαίτερη σημασία να αναφέρουμε τη δήλωση του διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Eρευνών των ΗΠΑ (NSF ) δρ. Subra Suresh ότι οι αποδέκτες του εν λόγω βραβείου θεωρούνται μελλοντικοί υποψήφιοι για το Νόμπελ.
Διαβάστε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Χρήστου Προυκάκη για το The PressRoom Blog ΕΔΩ