Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Παράνομες από τη Δευτέρα οι καταλήψεις ( 14/10/2011 )


ΚΛΗΤΕΥΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ 15ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ


Στα δικαστήρια βρέθηκαν σήμερα(Παρασκευή) το μεσημέρι πλήθος μαθητών, εκπαιδευτικοί και γονείς σε
συνέχεια των κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών στο χώρο της παιδείας. Αιτία ήταν η κλήτευση από την εισαγγελέα προέδρων 15μελών και διευθυντών των σχολείων που τελούσαν υπό κατάληψη για την οποία αντέδρασαν και διαδήλωσαν οι συγκεντρωμένοι.

Ο λόγος της κλήτευσης, όπως εξήγησε η εισαγγελέας κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ήταν ενημερωτικός. Ουσιαστικά μεταφέρθηκαν οι εντολές που απεστάλησαν από τον Άρειο Πάγο και αναφέρουν ότι εφόσον τη Δευτέρα υπάρχουν σχολεία υπό κατάληψη, η εισαγγελέας οφείλει να σχηματίσει δικογραφίες και να αναλάβει δράση για τον τερματισμό των παράνομων αυτών πράξεων.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί μπορεί να μην συμφώνησαν με το περιεχόμενο της ενημέρωσης, ωστόσο συζήτησαν για μια περίπου ώρα με την εισαγγελέα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αλλά και πολύ νωρίτερα, οι υπόλοιποι συγκεντρωμένοι μαθητές διαδήλωναν στο προαύλειο με συνθήματα υπέρ χρηματοδότησης της παιδείας, αλλά και συνέχισης του αγώνα τους.

Πολλοί ήταν και οι καθηγητές και γονείς που βρέθηκαν στο χώρο των δικαστηρίων. Μάλιστα, μέλη του προεδρείου ΕΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς και γονείς των μαθητών που κλήθηκαν από την εισαγγελέα εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις στην κλήση ανήλικων, χωρίς την παρουσία κηδεμόνα και εισαγγελέα ανηλίκων.

Πρόθεση της ΕΛΜΕ ήταν να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας πριν τη συνάντηση και να εμποδίσει την εισαγγελέα να δεχθεί τους ανήλικους μαθητές, όμως αυτή ήταν κάθετη και δέχθηκε τους συνδικαλιστές μετά το τέλος της συνάντησης. Το επόμενο επεισόδιο αναμένεται σήμερα, καθώς οι μαθητές θα προβούν εκ νέου σε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης το πρωί.



Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, 
Διευθυντής 2ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης
«Υπάρχει ένα πρόβλημα για την πρόσκληση των μαθητών, λόγω του ότι είναι ανήλικοι και φοβήθηκαν λίγο, όμως η συνάντηση ήταν ενημερωτική. Απλά, η κα εισαγγελέας έχει κάποιες οδηγίες από τον Άρειο Πάγο και όφειλε να τις μεταφέρει, θα προτιμούσαμε όμως να τις μεταφέρει μόνο σε εμάς τους διευθυντές και να μιλήσουμε εμείς με τους μαθητές. Είναι άλλη η σχέση που υπάρχει μεταξύ μας.

Θα μπορούσε να αποφευχθεί η κλήση των μαθητών, ίσως όμως επειδή δεν έχουν ιδιαίτερη τριβή με το χώρο της εκπαίδευσης έγινε αυτή η κλήση. Μας ενημέρωσε ότι το έγγραφο που της έχει σταλεί αναφέρει ότι πρέπει να απαντήσει μέχρι τη Δευτέρα, αν υπάρχουν σχολεία σε κατάληψη. Αν υπάρχουν, θα πρέπει να αναλάβει δράση, να κάνει κάποιες δικογραφίες.

Μας εξέφρασε την ευχή της να μην υπάρχουν καταλήψεις, ώστε να μην χρειαστεί να κάνει κάτι, δεν είναι στόχος της αυτός. Σε κάθε περίπτωση, είναι υπηρεσία και οφείλει να ακολουθήσει τις εντολές. Δε νομίζω κανένας εκπαιδευτικός να δώσει ονόματα μαθητών. Το πρώτο που πρέπει να διαφυλάξουμε είναι η σχέση με τους μαθητές μας.

Μέσα στα προβλήματα που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία, θέλησαν και οι μαθητές να δείξουν ότι δεν δέχονται άκριτα τα πάντα, να δηλώσουν «παρών». Όμως, αυτό που κρίνω προσωπικά είναι ότι πρέπει να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος σε κάποια πράγματα. Έχω την αίσθηση ότι με ανοιχτά σχολεία λύνονται καλύτερα τα προβλήματα.

Από εκεί και πέρα και οι μαθητές έχουν άποψη. Από ότι είδα στο δικό μου σχολείο παίρνουν με πολύ δημοκρατικό τρόπο τις αποφάσεις τους. Δεν ξέρω αν είναι σύννομος, αλλά είναι δημοκρατικός».


Η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΟΥ, 
Πρόεδρος Ένωσης γονέων και κηδεμόνων Κατερίνης

«Ήταν μια προειδοποιητική, ειρηνικού τύπου συζήτηση κατά την οποία η εισαγγελέας μας είπε ότι είναι αρμοδιότητά της από την πολιτεία. Έχει εντολή από τον Άρειο Πάγο μέχρι τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου να απαντήσει, σε περίπτωση που τα παιδιά συνεχίσουν τις καταλήψεις θα αναγκαστεί να ζητήσει ονόματα από τους διευθυντές και να προχωρήσει στην ποινικοποίηση της πράξης.

Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως τελεσίγραφο. Λόγω του ανήλικου των παιδιών, θα ήταν πολύ ακραίο να έχει πιο σκληρή στάση. Ήταν συγκαταβατική, είπε ότι προσπάθησε να περιμένει τη λήξη των καταλήψεων ώστε να μην προβεί σε άσκηση ποινικής δίωξης. Ουσιαστικά όμως ήταν μια μορφή «τρομοκρατίας» για μας για ποινικές διώξεις εναντίον παιδιών αν συνεχιστούν οι καταλήψεις.

Το λυπηρό είναι ότι μπορούν οι ενήλικες να δεχθούν παθητικά, ενδεχομένως ως δημόσιοι λειτουργοί, την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και να υποστούν συνέπειες. Την επαναστατική διάθεση των παιδιών όμως, τα οποία νιώθουν ότι μόνο αυτά δεν φταίνε για όσα βιώνουν μέσα στα σχολεία, είναι δύσκολο για τους γονείς να την αντιμετωπίσουν.

Ως Ένωση Γονέων νουθετούμε κάθε φορά τους μαθητές να προβαίνουν σε τέτοιες αποφάσεις πάντα μέσα από συλλογικά όργανα και σωστές διαδικασίες. Τους έχουμε επιστήσει την προσοχή για το επικίνδυνο βάσει νόμου της πράξης αυτής. Ωστόσο η θέση μας είναι ότι σε μια εποχή που τα παιδιά καθημερινά βλέπουν τους γονείς τους να φθάνουν σε αποτελέσματα κάνοντας κατάληψη σε υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες κτλ. δεν μπορούν να πείσουμε τα παιδιά να μην δράσουν μιμητικά.

Είναι μια παθογένεια της κοινωνίας και του αξιακού μας συστήματος, να υπάρχει μεγαλύτερη αυστηρότητα για τα παιδιά από ότι για τους μεγάλους. Έρχονται να πληρώσουν ανήλικα παιδιά τα οποία βλέπουν ότι το μέλλον δεν είναι τόσο φωτεινό και ταυτοχρόνως θέλουν τη συμπαραστάση των γονέων και των δασκάλων τους.

Εξηγήσαμε ασφαλώς ότι με το να είναι κλειστά τα δημόσια σχολεία υπονομεύεται κατ’ουσίαν η δημόσια παιδεία και πρέπει μέσα από άλλες δράσεις, πιο δημιουργικές, να απαιτήσουν τα δίκαια αιτήματά τους. Το ζήτημα είναι ότι δεν έχουν το δικαίωμα να στερούν το μάθημα από μαθητές που θέλουν να κάνουν. Ειδικά σε μια εποχή που η κρίση είναι μεγάλη και δεν μπορούν όλα τα παιδιά να πηγαίνουν φροντιστήριο».


http://www.olympio-bima.gr/index.php?MODULE=bce/application/siteview&Branch=N_N0000000001_N0000000005_N0000000011_S0105825676&Site=105825676