Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

O χαμένος Ρούμπενς βρέθηκε στην Αθήνα



Μόνον ως μυθιστορηματική μπορεί να χαρακτηριστεί η υπόθεση του εντοπισμού ενός πίνακα του Ρούμπενς, του Φλαμανδού αυτού ζωγράφου, στο πορτμπαγκάζ ενός
αυτοκινήτου στην Αθήνα.

Ο πίνακας, ένα σπάνιο δείγμα της φλαμανδικής σχολής που ολοκληρώθηκε μεταξύ του 1618 και 1620, είχε κλαπεί το 2001 από μουσείο του Βελγίου.

Έκτοτε θα μπορούσε κανείς να τον απολαύσει ψάχνοντας στα αρχεία κλεμμένων έργων τέχνης του FBI και της Interpol. Ο πίνακας φέρει τον τίτλο «Το κυνήγι του αγριόχοιρου» και το ερώτημα που τίθεται είναι το πώς ένα τέτοιο αριστούργημα κατέληξε μέσω των παρανόμων υπόγειων διαδρομών στο σαλόνι κάποιου συλλέκτη στην Ελλάδα, από τους ελάχιστους που έχουν δυνατότητα να διατηρούν σχέσεις με τα διεθνή κυκλώματα λαθρεμπορίας έργων τέχνης τέτοιας αξίας. Ο συλλέκτης ενδεχομένως λόγω ανάγκης προφανώς επιχείρησε να πουλήσει το αριστούργημα και έτσι, ο πίνακας κατέληξε στο αυτοκίνητο ενός 65χρονου πρώην αντικέρ από την Βούλα και μίας 40χρονης στάρλετ ελληνικού περιφερειακού καναλιού.

Το ζεύγος έπεσε στην παγίδα που του έστησαν… υποψήφιοι αγοραστές, οι οποίοι όμως ήταν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και αστυνομικοί της Ασφάλειας.


(Το «κυνήγι του αγριόχοιρου» 1618-1620)

Η Ασφάλεια μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει τον τίτλο του πίνακα του Φλαμανδού ζωγράφου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για το «κυνήγι του αγριόχοιρου», λάδι σε καμβά, που ολοκληρώθηκε το 1618-1620. Να μην υπάρξει σύγχυση με τον άλλον περίφημο πίνακα Calydonian Boarhunt που βρίσκεται στο Μουσείο Γκετί.


(«Το κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου» 1611-1612)

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν την είδηση αμέσως προκαλώντας ρίγη χαράς στους υπεύθυνους των βελγικών μουσείων αλλά και στην κοινότητα των ειδικών στην ιστορία της τέχνης. Είναι άλλωστε σπάνιο αυτήν την περίοδο να μεταδίδεται μία καλή είδηση από την Αθήνα.



Ο πίνακας, λάδι σε καμβά, έχει όλα εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φλαμανδικής σχολής, ιδιαίτερα εκείνο του λεγόμενου «ολλανδικού φωτός». Μία σκηνή κυνηγιού με όλες τις λεπτομέρειες, ανθρώπων και ζώων, με την ευκρινή γραμμή των τεντωμένων μυώνων. Το ζευγάρι από την Βούλα έπεσε στα χέρια της αστυνομίας αλλά εκείνοι που διακίνησαν το έργο τέχνης από το 2001 και ύστερα παραμένουν άγνωστοι… προς το παρόν. Όμως εκεί εστιάζεται το ενδιαφέρον της έρευνας αφού το ζεύγος που συνελήφθη όπως διαπιστώθηκε δεν έχει καμία σχέση με την πρώτη κλοπή.

Peter Paul Rubens (28 June 1577 – 30 May 1640)
Peter Paul Rubens (28 June 1577 – 30 May 1640)
Ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σαλόνια διακοσμημένα με έργα τέχνης παγκόσμιας εμβέλειας είναι γνωστό αν και τα σαλόνια αυτά μετρούνται στα δάκτυλα των δύο χεριών. Το ότι υπάρχουν στην Ελλάδα συλλέκτες διεθνούς διαμετρήματος είναι επίσης γνωστό. Το ότι στην Ελλάδα υπάρχουν άτομα που θα αποτολμούσαν να διακινήσουν παράνομα έναν κλεμμένο πίνακα του Ρούμπενς ,εντυπωσιάζει μόνον και μόνον από τον κίνδυνο εντοπισμού του από κάποιο αδιάκριτο μάτι. Εκτός εάν, ο συλλέκτης ή ο απλός ιδιοκτήτης ,του επιφύλασσε μία θέαση αυστηρά ιδιωτική. Συμβαίνει και αυτό πολλάκις με ένθερμους λάτρεις συγκεκριμένων ζωγράφων.

Ορισμένοι επιμένουν να συγχέουν το πίνακα «Το κυνήγι του αγριόχοιρου» με τον «Κυνήγι του αγριόχοιρου της Καλυδωνίας». Ο πρώτος συμπεριλαμβάνεται στην συλλογή του Μουσείου Γκετί. Ο δεύτερος βρέθηκε στην κατοχή δύο αγνώστων κατοίκων της Βούλας Αττικής των οποίων η καριέρα του λαθρεμπόρου έργων τέχνης έληξε άδοξα σε κάποιο ανακριτικό γραφείο της ΓΑΔΑ. Μένει να εντοπιστεί, αν εντοπιστεί ποτέ ο προηγούμενος κάτοχος. Σε καιρούς κρίσης όλα είναι...δυνατά.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος


http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=370720&cid=4