Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Αναπλήρωση ωρών διδασκαλίας, αστική ευθύνη για φθορές και πειθαρχικές ποινές!

«Θα αναπληρώνονται οπωσδήποτε οι διδακτικές ώρες που δεν πραγματοποιούνται λόγω καταλήψεων», αναφέρει εγκύκλιος που εστάλη σήμερα σε όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επισυνάπτοντας τη σχετική υπουργική απόφαση. Απευθυνόμενο το υπουργείο στους εκπαιδευτικούς, τους καλεί,
«να προχωρήσετε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, για να κινηθεί η διαδικασία που προβλέπεται στη σχετική Υ.Α., ώστε η κάθε σχολική μονάδα να προβεί σε πρόταση για τον προγραμματισμό της αναπλήρωσης των μαθημάτων που δεν πραγματοποιούνται».
Εξάλλου σε σημερινή ραδιοφωνική της συνέντευξη η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, προειδοποίησε ότι θα υπάρχει πλέον και αστική ευθύνη για τις φθορές στα σχολεία αλλά προβλέπονται και πειθαρχικές ποινές:
«Σήμερα στείλαμε εγκύκλιο -υπενθύμιση παλαιότερης εγκυκλίου- σε όλα τα σχολεία για την αναπλήρωση μαθημάτων γιατί δεν νοείται να χάνεται ούτε μία ώρα μαθήματος. Όταν υπάρχει κατάληψη θα υπάρχει και αναπλήρωση μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αν δεν φτάνει το Σαββατοκύριακο θα γίνει μάθημα και τα Χριστούγεννα και όπου δεν υπάρχει αναπλήρωση θα υπάρξει διεύρυνση του διδακτικού έτους ακόμα και αναβολή των εισαγωγικών εξετάσεων. Επίσης θα υπάρχει πλέον αστική ευθύνη όταν υπάρχουν φθορές στα σχολεία. Δεν μπορεί κανείς να θεωρεί ότι έτσι απλά μπορεί μπαίνει λουκέτο στο σχολείο ή να το καταστρέφει και να μην κινείται καμία διαδικασία.
Όταν ένα σχολείο είναι σε κατάληψη, οι εκπαιδευτικοί δεν δουλεύουν, πληρώνονται όμως κανονικά και οι μαθητές δεν πηγαίνουν στα μαθήματά τους, χωρίς να θεωρείται όμως ότι αυτό είναι κάτι φοβερό. Κανείς σε αυτήν τη χώρα δεν θεωρεί σημαντικό να χάνει ένα παιδί τα μαθήματά του, να μην πηγαίνει στην τάξη και να μην συμμετέχει στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό για δεκαετίες ήταν αποδεκτό από τον εκπαιδευτικό κόσμο δημιουργώντας έτσι συνειδήσεις σε κάποιους εκπαιδευτικούς. Φυσικά υπάρχουν και εκπαιδευτικοί οι οποίοι λήγουν τις καταλήψεις σε μία μέρα γιατί αναγνωρίζουν τη σημασία του μαθήματος. Υπάρχουν Διευθυντές που δεν επιτρέπουν να γίνουν καταλήψεις στα σχολεία τους, «μπαίνουν μπροστά» και ανοίγουν τα σχολεία.
Το σχολείο έχει και πειθαρχικές ποινές. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτού του είδους οι ποινές δεν είναι αυταρχισμός, είναι η λειτουργία μιας κοινωνίας. Υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν Νόμοι που πρέπει να εφαρμοστούν. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν προβλήματα στα σχολεία,- πολλά προβλήματα για τα οποία είναι υπεύθυνο το Υπουργείο και η πολύ δύσκολη κατάσταση που ζούμε σήμερα- θα πρέπει όμως εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και το Υπουργείο να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάνε καλύτερα τα πράγματα».

Εντολή του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για τις καταλήψεις
Στο μεταξύ, εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σε όλα τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι.Τέντες. Σύμφωνα με την εντολή, που απεστάλη στους εισαγγελείς όλης της χώρας, οι αρχές καλούνται να ερευνήσουν εάν διαπράττονται τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, απρόκλητης φθοράς και κλοπής και εάν διαπράττεται σε περιπτώσεις παρατεταμένης εγκληματικής συμπεριφοράς από νέους το αδίκημα της παραμέλησης ανηλίκων από τους γονείς τους. Χαρακτηρίζεται «αυτονόητη η επέμβαση των αστυνομικών αρχών σε περιπτώσεις που διαπράττονται αδικήματα σε σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη».

Επίσης ο κ. Τέντες διευκρινίζει ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις που πραγματοποιούνται καταστροφές στα σχολεία, πρέπει να παραπέμπονται στο Αυτόφωτο οι εξωσχολικοί ενήλικες δράστες. Αντίθετα, η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος ανήλικων μαθητών πρέπει να αποφεύγεται. Στο πνεύμα υλοποίησης των εντολών για την έννομη τάξη, ζητείται η συμβολή των εκπαιδευτικών σε όποιες έρευνες γίνουν σε σχολεία.

Καταγγελία της ΟΛΜ
Στο μεταξύ, κρούσματα αυθαιρεσίας από ορισμένους διευθυντές σχολείων, υποδιευθυντές και «αγανακτισμένους» γονείς, οι οποίοι μάλιστα «συνεργάζονται» σε βάρος των μαθητών που συμμετέχουν στις καταλήψεις, κατήγγειλε την Πέμπτη το ΔΣ της ΟΛΜΕ.
Μεταξύ άλλων τονίζει: «Οι απειλές, οι προπηλακισμοί και η σωματική βία σε βάρος μαθητών είναι απαράδεκτες από παιδαγωγική άποψη και όσοι προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες δεν έχουν καμία θέση στο δημόσιο σχολείο» επισημαίνει.

«Το ΔΣ της ΟΛΜΕ θεωρεί ότι ηθικά υπεύθυνο για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση είναι το υπουργείο Παιδείας, που με την εγκύκλιο, που απέστειλε στις 20/9/2011, βαφτίζει "πρόληψη και παιδαγωγική αντιμετώπιση" την καταστολή των μαθητικών αγώνων, καλλιεργεί τον "κοινωνικό αυτοματισμό", το διαίρει και βασίλευε, επιδιώκει να στρέψει τους γονείς ενάντια στα παιδιά. Και ακόμη ονομάζει "δυσλειτουργία" τον αγώνα των μαθητών ενάντια στα προβλήματα που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε».

http://www.eklogika.gr/news/6217